Bir Sigara Izmaritiyle Küle Dönmüstü, 7 Yil Sonra Görüntülendi

Bolu’nun Göynük ilçesinde 7 yil önce sigara izmaritinden kaynakli 250 hektarin küle döndügü ormanlik alana bugüne kadar 269 bin fidan dikildi.

Bir Sigara Izmaritiyle Küle Dönmüstü, 7 Yil Sonra Görüntülendi
2017 yilinda Ibrahimözü Safranlar Mahallesi mevkisinde yol kenarina atilan sigara izmariti sonucu çikan yanginda 250 hektar ormanlik alan zarar gördü. Hava ve kara unsurlariyla müdahale edilen yangin 3 günde kontrol altina alindi. Toplamda bin 55 personel ve 191 araç yangina müdahale etti. Yanan alanlardaki orman emvali hizla çikarildi ve arazi hazirliklari yapildi.

Yeniden canlandi

450 vatandasla birlikte bir yil içerisinde tüm alan yeniden agaçlandirildi. Alana 7 yildan bugüne kadar toplamda 258 bin ibreli ve 11 bin meyveli olmak üzere toplamda 269 bin fidan dikildi. Bunun yani sira 500 kilogram kizilçam tohumu ekimi de yapilarak ormanlik alan tekrar dogaya kazandirildi.

"Ormanlar ekolojik dengenin korunmasinda önemli rol üstlenirler"

Bolu Orman Bölge Müdürü Mahmut Sentürk de, yeniden agaçlandirilan alanlarda incelemelerde bulundu. Ormanlarin kiymetli oldugunu ve sahip çikilmasi gerektigini ifade eden Sentürk, "Ormanlarimiz yalnizca oksijen üretmekle kalmayip, atmosferdeki karbondioksit gazini depo ediyor. Ayni zamanda ormanlarimiz dogal karbon yutaklari olmakla birlikte ekolojik dengenin korunmasinda önemli rol üstlenirler. Bu nedenle ormanlarin korunmasi ve gelistirilmesi son derece önemlidir" dedi.



"Bu alanlarda baska bir faaliyet yapilamaz"

Son yillarda hava sicakliklari ve kuraklik sebebiyle birçok ülkede orman yanginlarinin arttigini söyleyen Sentürk, "Milyonlarca hektar orman alani zarar görmüstür. Tüm ülkelerin bu konuda hassas olmasi ve yanginda zarar gören alanlarin ivedilikle dogaya kazandirilmasi için gayret sarf etmesi gerekmektedir. Ülkemiz orman yanginlariyla mücadelede örnek ülkeler arasinda bulunmaktadir. Yanan orman alanlari yili içerisinde agaçlandirilarak tekrar dogaya kazandirilmaktadir. Bu alanlarda baska bir faaliyet yapilamaz, yapmaya kalkisanlar hakkinda da gerekli islemler yapilarak yargiya intikal ettirilir" diye konustu.

Kaynak: İHA