Tarihe Karisan Gelenek 'Zimem' Yasatiliyor

Antalya’da bir araya gelen dernek üyeleri hayirsever is insanlari, alan elin veren eli bilmedigi, hayirda yarismanin, yardimlasmanin zarif usulü Zimem Defteri gelenegini yasatiyor.

Tarihe Karisan Gelenek 'Zimem' Yasatiliyor
Osmanli medeniyetinin "insani yasat ki devlet yasasin" anlayisinin en güzel örneginden biri olan Zimem Defteri gelenegi, yardimlasmanin, dayanismanin, anlayisin tüm güzelliklerini içinde barindiriyor. Gelenek sayesinde Osmanli’da Ramazan ayinda varlikli insanlar, hiç tanimadiklari insanlarin borçlarini öder; borcu olan borcunu kimin ödedigini, borcu ödeyen de kimin borcunu ödedigini bilmezdi. Günümüzde ise Osmanli gelenegi bir dernegin üyeleri araciligi ile yasatiliyor. Hayirsever dernek üyeleri, ihtiyaç sahibi ailelerin yasadigi mahallelerde bulunan bakkal, eczane ve tüpçülerin tuttugu veresiye defterindeki borçlari silerek vatandaslara yardimci oluyor.

Zimem Defteri uygulamasi ile borcunu ödemekte zorlanan vatandasin borçlari silinirken bir yandan borcunu tahsil edemedigi için zor durumda kalan mahalle esnafinin sikintisi giderilmis oluyor.

"Borcun kim tarafindan ödendigi belli olmuyor”

Uygulamayi özel kilan noktalardan birinin, “sag elin verdigini sol el görmemeli” ilkesiyle hareket etmek oldugunu belirten dernek üyeleri günümüzde bu güzel gelenegin devamliligina katki sunuyor. Var olan ihtiyacin çözümüne yardimci olmanin kendilerini gururlandirmasindan öte yardimlasma ruhunun yasatilmasi bakimindan umutlarini güçlendirdigini belirten üyeler Ramazan ayi disinda da ‘Zimem Defteri’ uygulamasini sürdürüyor.
Kaynak: İHA