Bakan Fidan Açiklamasi 'Sizin Stratejik Vizyonsuzlugunuzun Vebalini Bölge Ülkeleri Olarak Artik Biz Çekmeyecegiz'

Disisleri Bakani Hakan Fidan, Bursa’da Rumeli ve Balkan Türkleri ile iftar programinda bir araya geldi. Programda konusan Fidan, "Türkiye’yi hasim gibi görenlere sunu çok açik bir sekilde söylüyoruz. Sizin stratejik vizyonsuzlugunuzun vebalini bölge ülkeleri olarak artik biz çekmeyecegiz” dedi.

Bakan Fidan Açiklamasi 'Sizin Stratejik Vizyonsuzlugunuzun Vebalini Bölge Ülkeleri Olarak Artik Biz Çekmeyecegiz'
Disisleri Bakani Hakan Fidan, Bursa ziyaretinde Merinos Atatürk ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen Rumeli-Balkan Türkleri iftar programina katildi.

Konusmasina Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in selamlarini ileterek baslayan Bakan Fidan, “Biz Balkan Türklügü, Balkan Müslümanligi gibi dimdik ayakta, Türkiye var oldukça, sizler Balkanlar’in, Rumeli’nin dört bir yanindaki kardeslerimiz var oldukça hep birlikte dimdik ayakta kalacagiz. Memleketimiz de, medeniyetimiz de dimdik ayakta kalacak. Cumhurbaskanimizin liderliginde yola çikarken sinirlarimizin ötesindeki soydaslarimiza ve din kardeslerimize de destek olmayi temel öncelik olarak belirledik. Bu dogrultuda son 21 yilda yardim ve destegi konusundaki milli kapasitemizi her alanda güçlendirdik, yayginlastirdik ve kurumsallastirdik. Bugün itibariyla devletimiz gönül cografyamizdaki kardeslerimiz neye ihtiyaç duyarsa, hemen geregini yapabilecek duruma geldik. 21 yildir tüm görevlerimde bu sürece katki sunmaktan büyük bir onur duydum. Bugün su anda bu salonda aramizda bulunan birçok arkadasimizla bu uzun yolculuktan hep birlikte Balkan Türklerine hizmet etmenin derin mutlulugunu yasadim. Simdi ise bu misyona katkiyi Disisleri Bakani olarak da sürdürmekteyim. Görevler degisir ama tabii dava baki kalir. Hiç endiseniz olmasin. Balkanlar ve Rumeli her zaman önceliklerimiz arasinda yer alacaklar. Devlet olarak bölgemize dair çalismalari yürütürken sivil toplum kuruluslarimizda el ele veriyoruz” dedi.



“Bursa Büyüksehir Belediyesi Balkanlar’da da sorumluluk üstlenen stratejik bir aktör haline gelmis durumdadir”

Bursa’daki yerel yönetimin STK’lar ile is birligi yaparak Balkanlar’da örnek faaliyetlere imza attigini kaydeden Fidan, “Bursa Valiligi ile belediyeleriyle, Bal-Göç basta olmak üzere sivil toplum örgütleri ve dernekleriyle, is insanlariyla, gönüllüleriyle Balkanlar’da büyük hayirli islere imza atiyor. Tarihi eserlerimizin restorasyonunda yeni cami ve mescit insasina zor durumdaki kardeslerimize el uzatmaktan toplu iftarlara nice hayirli islerde Bursali kardeslerimizin hem ön safta oluruz. Bu hususta örnek faaliyetleriyle dikkati çeken Bursa Büyüksehir Belediyemizi yürekten kutluyorum. Ali Nur baskanimizin liderligindeki belediyemizin sorumluluklarini en iyi sekilde yerinde görmek hakikaten bizler için gurur verici. Bugünkü ziyaretimde de buna bir kez daha sahit olma imkanim oldu. Belediyemiz sehirdeki güzel icraatlarina ilaveten bir yandan da kardeslerimize destek olmaya devam ediyor. Bu yüzden Bursa Büyüksehir Belediyesi sadece yerel düzeyde degil Balkanlar’da da sorumluluk üstlenen stratejik bir aktör haline gelmis durumdadir. Ali Nur baskanimizin sizlerin de destegiyle insallah yeniden seçilerek bir dönem daha bu kutlu göreve devam edecegine inaniyorum. Önümüzdeki dönemde çok daha büyük hizmetlere ve hayirlara imza atacagina inaniyorum. Bu noktada ilçe belediyelerimize ve güzel hizmetlerinden dolayi ayrica tesekkür ediyorum. Kim soydaslarimiza, din kardeslerimize omuz, davamiza destek veriyorsa, tas üstüne tas koyuyorsa Allah ondan razi olsun” seklinde konustu.



“Filistinli kardeslerimizi asla ve asla yalniz birakmayacagiz”

Filistin’de yasanan savasin sona ermesi için çalismalarin devam ettigini ifade eden Fidan, “Dünyamizin ve bölgemizin nereye gittigini iyi ve dogru okumamiz gerekiyor. Milli menfaatlerimizi korumanin yolu gidisati iyi ve dogru okumaktan geçiyor. Dünya dört bir yaninda soydaslarimiza gönül cografyamizdaki kardeslerimize gerçek manada sahip çikmanin yolu da buradan geçiyor. Dünyada jeopolitik rekabetin yani sira krizlerin, çatismalarin da arttigini görmekteyiz. Kuzeyimize ve güneyimizde savaslar var. Ukrayna savasi neredeyse üçüncü yilina girdi. Israil mezalimi Gazze’de daha sadece uluslararasi hukuku degil tüm insani degerleri ayaklar altina almaya devam ediyor. Yasananlar sadece Gazze’yle sinirli degil, Bati Seria’da da yerlesimci terörüyle Filistinli kardeslerimizin topraklari gasp ediliyor. Biz Türkiye olarak bu zalimligin son bulmasi için her düzeyde var gücümüzle çalismaya devam ediyoruz. Filistinli kardeslerimizi asla ve asla yalniz birakmayacagiz” diye konustu.



“Balkan ülkeleri bölge halklarinin ortak çikarlarini temel öncelik olarak kabul ediyoruz”

Balkan ülkeleri ile temaslarinda Türkiye’nin güvenilir bir ülke olarak görüldügünü ifade eden Fidan, “Somut olarak baktigimizda Bosna Hersek’teki ayrilikçi söylemler ve Kosova-Sirbistan gerginligi endiseleri arttirmakta. Bu zorlu dönemde aktif dis politika izlemek, sogukkanli davranmak ve ayrim gözetmeden bütün kesimleri kucaklamak gerekiyor. Böyle bir diplomasi yürütebilen tek bir ülke, tek bir lider var, Türkiye ve Recep Tayyip Erdogan. Balkanlar’da her ülkeyle kurdugumuz kanallarda her düzeydeki yogun temas trafiginde sunu görüyoruz; Türkiye güvenilen bir devlet. Istikrar, baris ve refah odagi olarak görülen bir devlet. Biz iliskilerimizi karsilikli güven temelinde yürütüyoruz. Her ülkeyle ikili is birligimizi en üst seviyelere çikarmak için durmaksizin çaba harciyoruz. Bugün bölge ülkelerinin birçoguyla stratejik ortaklik tesis etmis durumdayiz. Güneydogu Avrupa ülkeleri isbirligi süreci, Karadeniz Ekonomik Isbirligi Teskilati gibi kuruluslar bu vizyonu birer parçasi. Bu çok tarafli girisimler çok kiymetli bir katki sagladi; o da bölgesel sahiplenme kültürünün gelismesi. Türkiye’nin yaklasiminin diger aktörlerden farki iste tam da burada. Biz Balkanlarin, Rumeli’nin bölge halklarinin ortak çikarlarinin temel öncelik olarak kabul ediyoruz. Bölgemizde gerginlik istemiyoruz. Sorun gördügümüzde hemen devreye girerek arabuluculuk yapiyoruz. Balkanlarin kalbinde yer alan Bosna Hersek bu bakimdan çok iyi bir örnektir. Bu ülkede istikrar, baris ve huzur tüm Balkanlar, tüm Avrupa için stratejik önem tasimakta. Bu nedenle ister ülke için olsun, ister ülke disi olsun, tüm kesimlere Bosna-Hersek’in toprak bütünlügünü hedef alan tek tarafli eylem ve söylemlerden kaçinma çagrisi yapiyoruz. Sadece çagri yapmakla kalmiyor bütün sahada aktif bir tutumla destekliyoruz. Kosova-Sirbistan gerginligini yine büyük bir dikkatle takip ediyoruz. Her iki ülkenin de güvendigi bir devlet olarak, Belgrad-Pristine sürecine tam destek vermekteyiz. Büyük bir mutlulukla söylemek isterim ki ekim ayindan bu yana üstlendigimiz NATO Kosova Gücü Komutanligimiz sahada hemen çok büyük bir fark olusturdu. Komutanligimizin gerek Kosova gerek Sirbistan makamlariyla tesis ettigi güven iliskisi sayesinde huzur ve güvenlik çok sükür tesis edildi. Bu kosullarin sürmesini ümit ediyoruz. Biz üzerimize düsen her katkiyi vermeye devam edecegiz” dedi.



“Türkiye olarak dostlarimizla is birligi içinde bildigimiz yolda yürümeye devam edecegiz”

Türkiye’nin Balkan ülkeleri ile isbirligini istemeyenlere seslenen Fidan, “Baris ve güvenlik olmayinca ne büyük acilar yasadigimizi en iyi bizler biliyoruz. Bunun için kendi sökügümüzü yine kendimiz dikiyoruz. Disaridan dikte edilen ve bu bölgenin gerçeklerine uygun olmayan politikalarin sonuçlari ortada. Bu politikalar sadece ve sadece çatismalar ve krizler olusturdu. Sanki daha dün tarifsiz acilar, katliamlar yasanmamis gibi bugün hala ayni politikalarda diretenler var. Biz her kesimin güvenine sahip bir bölge ülkesi olarak bu yanlislari dile getirdik, getirmeye de devam ediyoruz. Biz dogrulari söyledikçe dogru politikalar uyguladikça bu defa Türkiye’yi bir rakip hatta hasim gibi görenler ortaya çikiyor. Bati Balkanlar gibi tarihten kopup arazi kategoriler bu yüzden icat ediliyor. Böyle yöntemlerle Türkiye’yi Balkanlardan kopartabilecegini düsünenlere açik ve net bir mesajimiz var. Bugün Balkanlar’da 30 önceki gibi acilar artik yasanmiyorsa bu Türkiye sayesindedir. Cumhurbaskanimizin liderliginde güçlü Türkiye’nin bölgede izledigi barisçi ve yapici politikalar sayesindedir. Türkiye’yi hasim gibi görenlere sunu çok açik bir sekilde söylüyoruz, sizin stratejik vizyonsuzlugunuzun vebalini bölge ülkeleri olarak artik biz çekmeyecegiz. Türkiye olarak dostlarimizla is birligi içinde bildigimiz yolda yürümeye devam edecegiz, içiniz rahat olsun. Biz devlet olarak bütün alip stratejimizi bu vizyonla olusturuyoruz. Bu yolda sizlere de büyük sorumluluklar düsüyor. Sizler Balkanlar’dan ve Rumeli’den kopmadiginiz sürece hiçbir güç Türkiye’yi Evlad-i Fatihan’dan ve bölgedeki kardeslerimizden asla kopartamayacaktir” seklinde konustu.

Programa Bakan Fidan’in yani sira Bursa Valisi Mahmut Demirtas, Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, Bursa Il Jandarma Komutani Tümgeneral Tekin Aktemur, AK Parti Bursa Il Baskani Davut Gürkan, BTSO Baskani Ibrahim Burkay, Bursa Uludag Üniversitesi Rektörü Feridun Yilmaz, Bursa Teknik Üniversitesi Baskani Naci Çaglar, ilçe belediye baskanlari ve Rumeli-Balkan dernekleri temsilcileri katildi.

Kaynak: İHA