Bakan Uraloglu Açiklamasi 'Türk Sahipli Filomuz Son 2 Yilda Yüzde 50'Den Fazla Artti'

Ulastirma ve Altyapi Bakani Abdulkadir Uraloglu, “Türk sahipli filomuz son 2 yilda yüzde 50’den fazla bir büyüme gerçeklestirmis olup, hedefimiz olan dünyada ilk 10’da yer almaya bir adim daha yaklastik” dedi.

Bakan Uraloglu Açiklamasi 'Türk Sahipli Filomuz Son 2 Yilda Yüzde 50'Den Fazla Artti'
Ulastirma ve Altyapi Bakani Uraloglu, deniz ticaretinde Türkiye’nin geldigi noktaya iliskin açiklamalarda bulundu. Deniz ticaretinin artirilmasi konusunda önemli yatirimlar yaptiklarini ve bunlarin sonuçlarini almaya basladiklarini bildiren Uraloglu, 2021 yilinda 31 milyon 283 bin dedveyt ton (DWT) olan Türk sahipli deniz ticaret filo kapasitesinin 2022 yilinda yüzde 25 artarak 39 milyon 97 bin DWT’nin üzerine çiktigini anlatti. Uraloglu, “Türk sahipli deniz ticaret filomuz 2023 yilinda da hizla büyüme devam ederek bir önceki yila göre DWT bazinda yüzde 25 daha artmis olup Türk Bayrakli 6,9 milyon dedveyt ton, yabanci bayrakli yaklasik 42 milyon dedveyt ton olmak üzere toplam 48,9 milyon dedveyt ton kapasiteye ulasti” diye konustu.



2023 yilinda iki basamak birden yükseldi

Bakan Uraloglu, dünya siralamasinda Türk sahipli deniz ticaret filosunun 2022 yilina göre iki basamak birden yükselerek 2023 yilinda 12’nci siraya yerlestigini bildirdi. Uraloglu, “Böylelikle Türk sahipli filo son 2 yilda yüzde 50’den fazla bir büyüme gerçeklestirmis olup, hedefimiz olan dünyada ilk 10’da yer almaya bir adim daha yaklastik. Gemi adedi bakimindan ise 2021 yilinda bin 574 adet olan gemi sayisi 2023 yili sonunda 2028’e çikti. 2002 yilinda 8,9 milyon dedveyt ton kapasite ile dünyada 17’nci siradaydik. Yaptigimiz yatirimlar sayesinde Türk deniz ticaret filosu 5 katin üzerinde büyüdü ve 48,9 milyon dedveyt ton ile 12. siraya yükseldi” ifadelerini kullandi.

Denizlerde Türk bayraginin prestiji artiyor

Bakan Uraloglu, Türk Bayrakli deniz ticaret filosunun ise 2023 yilsonu itibariyla 6,9 milyon DWT kapasiteye ulasilmis olup bir önceki yila göre yüzde 7,2’lik bir artis gerçeklestirdigini anlatti. 2022 yilinda da bir önceki yila göre artisin yüzde 12’yi buldugunu bildiren Uraloglu, “Türk bayraginin denizcilik sektöründe prestij kazanmasi için yaptigimiz çalismalar sayesinde Türk bayrakli deniz ticaret filomuz her geçen yil hizla artiyor. Artik denizlerde Türk bayragi dünyanin en prestijli bayraklari arasinda yer aliyor” dedi.

Bakan Uraloglu, ana gemi gruplarina göre 2023 yilina ait veriler incelendiginde Türk bayrakli deniz ticaret filosunda adet bazinda 117 gemi ile Genel Kargo Gemisi’nin dedveyt ton bazinda ise 1 milyon 746 bin 881 DWT ile ’Dökme Yük Gemisi’nin basi çektiginin altini çizdi.
Kaynak: İHA