MTÜ'de Depremin Izleri Siliniyor

Kahramanmaras merkezli depremlerde etkilenen Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nde depremin izleri siliniyor. Yaklasik 25 yeni programin açildigi üniversitede 6 bin olan ögrenci sayisi ise 9 bine çikarildi.

MTÜ'de Depremin Izleri Siliniyor
6 Subat depremlerinde etkilenerek bazi binalari agir hasar alan ve bir süreligine yüz yüze egitime ara verilen Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nde (MTÜ) depremin izleri siliniyor.

Yaklasik 25 yeni programin açildigi üniversitede 6 bin olan ögrenci sayisi 9 bine çikarilirken, aralarinda rektörlük binasinin da bulundugu bazi bölümlerin Yesilyurt yerleskesine tasinmasi hedefleniyor.

“Hasarli yapilarin hizlica tadilatini tamamladik”

Depremlere 8’i ögrenci toplamda 11 kayip verdiklerini belirten Malatya Turgut Özal Üniversitesi (MTÜ) Rektörü Prof. Dr. Recep Bentli, “6 Subat 2023’te meydana gelen iki büyük depremde üniversitemiz de birçok kurum gibi olumsuz etkilendi. Sekiz ögrencimiz, iki akademik ile bir de idari personelimiz depremlerde vefat etti. Deprem sirasinda egitim verdigimiz sanat tasarim ve mimarlik ile mühendislik fakültemize ait binamiz agir hasar aldi. Bunun ardindan yeni yerleskemizdeki binalarimizin daha hizli faaliyete geçmesi için Cumhurbaskanligi Strateji ve Bütçe Baskanligi’ndan destek alarak insaatlari hizlandirdik. Ayrica sekiz ilçemizde bulunan Meslek Yüksek Okulu (MYO) içerisinde özellikle Dogansehir ,Akçadag ve Arapgir’deki okullarimiz depremlerde etkilendi. Buradaki okullarimiz içinde bütçe destegi alarak hizlica tadilatlari gerçeklestirip egitim ve ögretime güz yari yilinda baslamis olduk. Dogansehir’deki Vahap Küçük Meslek Yüksek Okulu’ndaki tüm tadilat giderleri aile tarafindan karsilandi insallah orasi da önümüzdeki egitim ve ögretim yilina yetisecek” dedi.



“Dört yil için hedefledigimiz ögrenci sayisina bir yilda ulastik”

Yaklasik 25 yeni programin açildigi üniversitede 6 bin olan ögrenci sayisinin 9 bine çikarildigini aktaran Rektör Prof. Dr. Bentli, “Saglik Bilimleri, Tip Fakültesi ile Sanat Tasarim hariç uygulamali dersleri bulunmayan tüm fakültelerimizde ve MYO’lardaki birinci siniflar için dönemi uzaktan egitim vererek geçirmeyi planliyoruz. Çünkü yurtlarin kapasitelerinin yetmeyecegini düsünerek böyle bir karar aldik suanda uzaktan egitim konusunda ögrencilerimiz herhangi bir sikinti yasamadan egitimlerini almaktadir. Insallah önümüzdeki yil bir sikinti olmamasi halinde tüm birimlerde egitim ve ögretim yüz yüze gerçeklesecek. Deprem sonrasi bazi konulari da avantaja çevirmeye çalistik. YÖK’ten destek alarak 3’ü ön lisans 22’si lisans programi olmak üzere 25 program açildi. 6 bin olan ögrenci sayimizi dört yil içerisinde yüzde elli arttirmayi planlarken, bu sayiyi bir yil içerisinde 9 bine çikardik. Tabi bu hizli büyümenin bizlere yeni ihtiyaçlar dogurdugunu görüyoruz. Bu nedenle Cumhurbaskanligi Strateji ve Bütçe Baskanligi ile görüserek hem yeni yerleskemizdeki yemekhanemiz ve merkezi dersligin ihalesini yaparak insaatina baslayacagiz. Bu arada da insaatlarin tamamlanma süresi uzayabilir diye prefabrik bir takim siniflarda yaparak artacak ögrenci sayimizi karsilamaya çalisacagiz” ifadelerini kullandi.

“Önümüzdeki yil yeni yerleskemize tasinmayi düsünüyoruz”

Üniversitenin Yesilyurt yerleskesindeki ögrenci sayisinin artacagina dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Bentli, "Yesilyurt yerleskemizde daha önce Geleneksek ve Tamamlayici Tip binasi olarak planlanan merkezi de alinan destek bütçe ile tamamlamis bulunuyoruz. Bir iki ay içerisinde Sanat Tasarim ve Mimarlik ile Mühendislik Fakültemizi buraya tasidiktan sonra Yesilyurt’taki ögrenci sayimiz Battalgazi yerleskemizdeki ögrenci sayimizdan daha fazla olacak . Bu noktada önümüzdeki yil üniversitemizin idari birimlerini Yesilyurt yeni yerleskemize tasimayi düsünüyoruz" diye konustu.

Kaynak: İHA