Ikinci 'Kaplumbaga Terbiyecisi' Türkiye Is Bankasi Resim Heykel Müzesi'nde

Osman Hamdi Bey’in ikinci ‘Kaplumbaga Terbiyecisi’ eseri Türkiye Is Bankasi Resim Heykel Müzesi’nin “Türk Resmini Izlemek” kalici sergisine katildi. Sanatçinin 1907 tarihli ayni temadaki bu ikinci eseri, Pera Müzesi’nde sergilenen ilk versiyonuna (1906) komsu oldu.

Ikinci 'Kaplumbaga Terbiyecisi'  Türkiye Is Bankasi Resim Heykel Müzesi'nde


Osman Hamdi Bey’in ikinci ‘Kaplumbaga Terbiyecisi’ eseri Türkiye Is Bankasi Resim Heykel Müzesi’nin “Türk Resmini Izlemek” kalici sergisine katildi.

Osman Hamdi Bey’in ayni konuda birbirine yakin iki versiyon halinde çalistigi tablolardan biri olan ve Kaplumbaga Terbiyecisi olarak taninan, sanatçininsa “Kaplumbagali Adam” olarak adlandirdigi 1907 tarihli eserde, bir önceki yil yapilmis olan diger tablodaki bes kaplumbagadan farkli olarak alti kaplumbaga yer aliyor. Çelebi Sultan Mehmed’in (saltanat 1413-1421) yaptirdigi Bursa Yesil Cami’nin bir odasi oldugu anlasilan mekândaki “Kalplerin sifasi, sevgiliyle (Hz. Muhammed) kavusmaktir” anlamindaki “Sifa’al-kulûb lika’al Mahbub” hatti görülür, hemen yanindaysa diger tablodan farkli olarak “Muhammed” yazili levha asili olup, nis içinde duran beyaz üzerine yesil akitmali Çanakkale testi yine yalnizca bu tabloya özgüdür.

Türkiye Is Bankasi Resim Heykel Müzesi kurucu küratörü Prof. Dr. Gül Irepoglu esere iliskin “Kültürümüze içten bakabilen biricik oryantalist ressam olarak tanimlanabilecek Osman Hamdi Bey’in, dünürü Mahmud Münir Pasa’ya Fransizca “muhabbetle yadigâr” ithafiyla imzaladigi ve tarih attigi tablo, aydin sanatçinin genis imgeleminin ve evrensel esinlerinin bir yansimasidir” degerlendirmesini yapti.

Is Sanat Genel Müdürü Zuhal Üreten, Cumhuriyet’in 100. yilina armagan olarak 29 Ekim’de kapilarini ziyarete açan müzenin kisa zamanda gördügü ilgiden büyük bir memnuniyet duyduklarini, Istanbul Eminönü’ndeki Türkiye Is Bankasi Müzesi, Ankara Ulus’taki Iktisadi Bagimsizlik Müzesi’nden elde edilen 20 yila yaklasan kiymetli bir deneyimle Is Bankasi Resim Heykel Müzesi’nde de önceliklerinin ögrencilere yönelik atölyeler oldugunu dile getirdi. Müze’nin açilisini izleyen birkaç ay içerisinde kalici sergiye önce Mihri Hanim imzali “Otoportre”yi, hemen ardindan Osman Hamdi Bey’in “Kaplumbaga Terbiyecisi” eserini dâhil etmenin heyecan verici oldugunu ifade eden Üreten, özel bir koleksiyondan Artam Antik AS isbirligiyle satin alinan eserin kamusal bir alanda sergilenmesinin sanat tarihimiz açisindan önemli bir kazanim olduguna dikkat çekti.

Osman Hamdi Bey imzali ikinci “Kaplumbaga Terbiyecisi”, 12 Mart 2024 Sali günü itibariyla Beyoglu’ndaki Türkiye Is Bankasi Resim Heykel Müzesi’ndeki yerini aldi. Müze, hafta içi pazartesi hariç 10.00 - 19.00, hafta sonu ise 12.00 - 19.00 saatleri arasinda ziyaret edilebilir.
Kaynak: İHA