Romanya Devlet Baskani Iohannis, NATO Genel Sekreterligine Aday

Romanya Devlet Baskani Klaus Iohannis, NATO Genel Sekreterligi için aday oldugunu açikladi.

Romanya Devlet Baskani Iohannis, NATO Genel Sekreterligine Aday
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in, Ukrayna’daki savas nedeniyle 2 kez uzatilan görev süresinin 1 Ekim’de sona ermesine aylar kala Romanya Devlet Baskani Klaus Iohannis, NATO Genel Sekreterligi için aday oldugunu açikladi.

Romanya’nin baskenti Bükres’teki Cotroceni Sarayi’nda konusan Iohannis, “NATO Genel Sekreterligi pozisyonu için yarisa katilmaya karar verdim” dedi.

ABD, Ingiltere, Fransa ve Almanya’nin desteklerini açikladigi Hollanda Basbakani Mark Rutte’ye rakip olacak olan Iohannis, Dogu Avrupa ülkelerinin NATO liderliginde daha güçlü bir sekilde temsil edilmeleri gerektigini söyledi.

Iohannis, "NATO’nun misyonuna iliskin görünümünü yenilemesi gerektigini düsünüyorum. Dogu Avrupa’nin NATO görüsmeleri ve kararlarina degerli katkilari mevcut. Bu bölgeden dengeli, güçlü ve etkili bir temsil ile Ittifak, tüm üye ülkelerin ihtiyaç ve endiselerine cevap verebilecek en iyi kararlari alabilecektir” dedi.

Romanya’nin NATO üyeligi üzerinden 20 sene geçtigini ve ülkesinin savunmaya ayirdigi bütçenin gayri safi milli hasilasinin yüzde 2,5’ine ulastigini ifade eden Iohannis, “Romanya, NATO’nun tüm misyonlarina destek olmakta ve Balkanlar ile Karadeniz’in güvenligine katki saglamaktadir. Ukrayna’yi da hiçbir ön sart olmaksizin destekliyoruz” dedi.



Ukrayna’nin Rusya’ya karsi verdigi varolus mücadelesini kazanacagi vaadi

Romanya’nin bölgede istikrar ve güvenligin diregi haline geldigini vurgulayan Iohannis, teklifini Romanya adina ve Romanya’nin gösterdigi performansa dayanarak yaptigini söyledi.

Iohannis, bugün yayinlanan bir makalede, ise NATO’nun liderligini kendisi üstlenmesi halinde Ukrayna’nin Rusya’ya karsi verdigi varolus mücadelesini kazanacagi vaadinde bulunarak, Ukrayna’ya yardim etmenin NATO üyelerinin ahlaki, siyasi ve stratejik yükümlülükleri oldugunu belirtti.

Kaynak: İHA