TÜBITAK Yarismasinda Birinci Olan Ve ABD'den Davet Alan Ögrencinin Hedefi Türkiye'de Çalismak

Eskisehir Teknik Üniversitesinde (ESTÜ) düzenlenen 55. TÜBITAK (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Arastirma Kurumu) Lise Ögrencileri Arastirma Projeleri Bursa Bölge Yarismasi Ödül Töreni’nde, kanseri saglikli hücrelere zarar vermeden tedavi eden projesi ile Fizik Alani’nda birincilik alan ve Amerika’dan kabul alan Eskisehirli Umut Sahan’in hedefi yurtdisinda kendini gelistirip Türkiye’ye dönerek çalismalarina devam etmek.

TÜBITAK Yarismasinda Birinci Olan Ve ABD'den Davet Alan Ögrencinin Hedefi Türkiye'de Çalismak
Eskisehir Teknik Üniversitesinde, 55. TÜBITAK Lise Ögrencileri Arastirma Projeleri Bursa Bölge Yarismasi Ödül Töreni düzenlendi.

Törende Bursa Bölgesi içinde yer alan Eskisehir, Bursa, Çanakkale, Yalova, Balikesir, Bilecik ve Kütahya illerinden katilan ögrencilerin basarilari dikkat çekti. Eskisehir’deki lise ögrencilerinin de çok sayida ögrenci dereceye girerek ögretmen ve ailelerin gururlandirdi. Farkli kategorilerde farkli dereceler elde eden ögrencilerin bazilarinin projeleri ise yurt disindan kabul aldi. Kanserli hücreleri saglikli hücrelere zarar veremeden öldüren projesi ile Fizik Alani’nda birincilik alan Eskisehirli Umut Sahan’in hedefi ise yurtdisinda kendini gelistirip Türkiye’ye dönerek çalismalarina devam etmek.

“Ben hepsine tesekkür ediyorum”

Ögrencilerin yaptigi projelerin önemine dikkat çeken TÜBITAK Baskani Hasan Mandal söyle konustu;

“Türkiye’nin su an es zamanli 12 ilinde Türkiye’nin tüm ögrencilerinin yaristigi lise ögrencilerimizin yaristigi arastirma projelerinin bölge finallerini gerçeklestiriyoruz. Türkiye’deki tüm ögrencilerimiz 23 binden fazla projeyle, 37 bine yakin arkadasimiz, lise ögrencimiz, 12 farkli alanda bugünün ihtiyaci, gelecegin ihtiyaci sorunlari, güçlüklere cevap bulabilmek için fikirlerini projelendirip yaristilar. Ve bugün de onun bölge finali vardi. Bursa Bölgesi olarak ifade ettigimiz ama Eskisehir Teknik Üniversitesi’nin ev sahipliginde buraya gelen iste arkadaslarimizdan 101 projemiz, 214 tane arkadasimiz projelerini burada sergilediler. Ben hepsine yürekten tesekkür ediyorum. Ülkemizin gelecegine baktigimiz zaman Türkiye Yüzyilini konustugumuz zaman Türkiye Yüzyili, Türkiye’nin gençligiyle iste o gençlik burada o gençlik ihtiyaçlarimizi, güçlerimizi, sorunlarimizi birileri çözsün diye degil, biz buradayiz, güçlük varsa ihtiyaç varsa biz onlari çözmeye haziriz diyen gençlerimiz hepsini tebrik ediyorum. Tabii bu sürecin devaminda Mayis ayinin sonunda Türkiye finali yapilacak Ankara’da iste 12 bölgede dereceye girenler, arkadaslarimiz bölge birincileri, 12 farkli alandaki bölge birincileri bu kez Türkiye’de yasayacaklar. Ve orada basarili olanlar da ülkemizi dünyada temsil etmek üzere her yil Amerika’da gerçeklestirilen mühendislik ve teknoloji yarismasina gidecekler. Türkiye artik teknolojileri kullanan degil, tasarlayan, gelistiren bir ülke ve onu en iyi yapan da bu gençlerimiz. Teknofest’te bu sürecin diger bir parçasi. Dolayisiyla bu arkadaslarimiz projelerini fikirden ayni zamanda orada ürüne tasarima dönüstürüp yaristiriyorlar. Yani ben tüm gençlerimizi buraya gelen herkes basarili olan bu ögrencilerimiz 23 bin tane projeden 37 bin ögrencimiz var seçilerek buraya geldiler. Ben hepsine tesekkür ediyorum, danismanlarina tesekkür ediyorum, ailelerine tesekkür ediyorum ve insallah ülkemizin gelecegi için hayirli olsun diyorum ve Türkiye Yüzyili gençlerimizle birlikte gelismeye devam edecek. Benim kendi üniversitem, 17 yil çalistigim, görev aldigim Eskisehir Teknik Üniversitesi. Her zaman ev sahipliklerinin, profesyonelliginin en iyi biçimde yapildigini bildigim için ve bugün de onu en iyi biçimde gerçeklestirdik. Bu kapsamda ESTÜ rektörüne ve Eskisehir Valimize tesekkür edip, minnetlerimizi sunuyoruz.”

“Biz çok memnun olduk”

Bölge finaline ev sahipligi yapmaktan duyduklari mutlulugu dile getiren Eskisehir Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Özcan, “Öncelikle tüm konuklarimizi buraya geldikleri için çok tesekkür ediyoruz, biz çok memnun olduk. Gençlerimizin bu kadar istekli yeteneklerini sergilemeleri için firsat sundugu TÜBITAK’imiza da, Sanayi ve Teknoloji Bakanligimiza da ayriyeten tesekkür ederiz" dedi.



“Amerika’ya kabul aldim”

Eskisehir Fatih Fen Lisesinde ögrenim gören Umut Sahan, 2 senedir üzerinde çalistigi proje ile kanserli hücreleri, saglikli hücrelere zarar vermeden öldürmeyi basardi. 55. TÜBITAK Lise Ögrencileri Arastirma Projeleri Bursa Bölge Yarismasi Ödül Töreni’nde Fizik Alani’nda birinci olan Sahan, “2 senedir hazirlaniyorum yarismaya. Birçok kez projemiz hakkinda çalismalar yaptik. Birçok defa basarisizliga ugradigimiz anlar oldu ama hiçbir zaman yilmadan projemizi son haline kadar yetistirmeyi basardik. Ben sonra sinif ögrencisiyim 12. sinif. Iste anca mezuniyet seneme kendi projemi yetismeyi basardim ve TÜBITAK tarafindan deger görüp bölge birincilige layik görüldü.

Projem biraz uzun ama kisaca söyle söyleyebilirim, birtakim çalismalar sonrasi saglikli hücrelere zarar vermeden kanserli hücreleri öldürmeyi basardik. Çok büyük bir sevinç yani aslinda tarif edilebilecek bir durum degil. Çünkü 2 senedir çalistigim bir isin hani emeginin karsiligini aliyorum ve hani büyük bir sevinç içerisinde sahneye konusabildim ilk basta ve sevdiklerimle görüsüp hemen sahneye kostum. Yani su an bile daha kafami tam toplamis degilim. Ben Amerika’ya kabul aldim, yaptigim çalismalarla. Buradan yerli çalismalarini genisletip yurt disina daha da gelismeye sonra ülkeme dönüp stratejik alanlarda çalismayi planliyorum ama su anki kisa dönem hedefim Ankara’da finale kalip birincilik ödülünü kazanmak" diye konustu.



“Çok yogun sekilde çalistik”

Sabiha Gökçen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ögrencilerinden olusan grup ise Tarih Alani’nda birinci oldu. derece elde eden grup adina konusan 11. sinif ögrencisi Salih Safa Ögmen söyle konustu;

“TÜBITAK’ta Tarih Alaninda bölge birincisi olduk, ilk Türk yolcu uçagi Nu.D-38 ve havacilik mesalesi Selahattin Resit Alan. Selahattin Resit Alan’in ne kadar degerli oldugunu bildirmek istedik daha fazla yaymak için. Eskisehir Sabiha Gökçen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde meslek ögrencileri olarak tarih literatürüne katkida bulunmak istedik ve insallah Türkiye’de de arkadaslarimiz ve kendimizi temsil edecegiz. Yaklasik 2 buçuk aylik bir sürecimiz vardi. Çok yogun sekilde çalistik ama emegimizin karsiligini aldigimizi düsünüyoruz, insallah Türkiye. Projeyi daha da ileriye götürmek, herkes tarafindan taninmasini saglamak istiyoruz. Türkiye’de derece almak istiyoruz ve daha fazla insanin bu projeyi duymasini istiyoruz.”
Kaynak: İHA