Ramazan Ayinda Reflü Ve Mide Problemlerinden Korunmanin Yolu

Mide sagligini korumak için Ramazan ayinda sahur ve iftarda saglikli beslenmenin, ara ögünleri atlamamanin ve bol sivi tüketmek önemli oldugunu belirten Gastroenteroloji Uzmani Dr.Murat Keskin, reflü, mide yanmasi, gaz, eksime, kabizlik gibi sorunlara karsi Ramazan ayinda bazi pratik önlemlerin alinmasinin yeterli olabilecegini söyledi.

Ramazan Ayinda Reflü Ve Mide Problemlerinden Korunmanin Yolu
Ramazan ayinda, uzun oruç ve ardindan kontrolsüzce yenilen yemekler midede agri, yanma, gaz, sislik, hazimsizlik, kramplar ve reflüyü tetikleyebilecegini belirten Medicana Bursa Hastanesi Gastroenteroloji Uzmani Dr.Murat Keskin, "Bu sebeple saglikli ve düzenli yeme aliskanligimiza bu ayda da önem göstermemiz gerekiyor. Uzun süreli açliktan korunmak için, mutlaka sahur yapilmali, agir yagli, baharatli, acili gidalar yerine daha hafif olan çorba, süt ürünleri, sebze ve zeytinyagli yemekler tercih edilmelidir. Sahur ve iftarda alinan gida miktari azaltilmali, iftardan sonra yaklasik bir buçuk saat araliklarla iki ara ögün alarak yeme düzeni olusturulmalidir. Iftar ve sahurda gidalar iyice çignenerek ve yavas yavas yenilmeli, hizli yemekten kaçinilmalidir. Iftar ve sahurda agir yagli ve serbetli tatlilar yerine, sütlü ve meyve tatlilari tercih edilmelidir. Sindirim problemine yol açmamak için kizartilmis, kavrulmus besinler yerine haslanmis, firinda ve izgarada yapilmis yemekler tüketilmelidir. Iftara hafif yemeklerle baslanmali, ardindan az yagli sebze ve et yemegi veya salatayla devam edilmelidir. Ögünlerde alinan sivi miktari arttirilmali, günde en az 2-2,5 litre su ile beraber taze sikilmis meyve sulari, sebze sulari, ayran gibi içecekler tüketerek vücudun sivi ihtiyaci karsilanmalidir" diye konustu.

Sahur ve iftarda büyük porsiyonlar yerine, küçük porsiyonlar seklinde beslenilmesine de dikkat edilmesi gerektigini belirten Keskin, "Sik sik yeme sekli tercih edilmelidir. Hareketsizlikten özellikle kaçinilmali, ögünlerden sonra kisa süreli yürüyüsler, hafif egzersizler yapilmalidir. Özellikle reflüden kaçinmak için, sahurda yemekten en az yarim saat sonra yatilmalidir. Son olarak mide ve karindaki gaz ve siskinligi, ayni zamanda kabizligi engellemek için sebze, meyve, kepekli ekmek, kuru baklagiller gibi yüksek lifli gidalarin alinmasina özen gösterilmelidir" dedi.

Kaynak: İHA