Dogadan Toplanan Taslar, Afetzede Kadinlarin Elinde 'Tas Bebek' Oluyor

Depremin vurdugu Hatay’da yasayan el sanatlari egitmeni Çigdem Faki, açtigi ‘Tas Bebek’ kursuyla 33 afetzede kadina meslek ögretiyor. Dogadan toplanan taslarla yapilan bebekler, oldukça ilgi görüyor.

Dogadan Toplanan Taslar, Afetzede Kadinlarin Elinde 'Tas Bebek' Oluyor
Kahramanmaras merkezli depremlerde yikimin en çok oldugu yer Hatay’da yaklasik 25 bin insan vefat etmisti, binlerce bina yerle bir olmustu. Asrin felaketi olarak nitelendirilen depreme Iskenderun ilçesi Ismet Inönü Mahallesi’nde yakalanan 42 yasindaki Çigdem Faki’nin, depremde evi ve el sanatlari atölyesi agir hasar aldi. Faki, Iskenderun’un Mustafa Kemal Mahallesi’nde açilan bir vakifta afetzede kadinlara ‘Tas Bebek’ yapimi egitimi vermeye basladi.

Kisa sürede ilgi odagi olan kursta Faki, 33 depremzede kadina egitim veriyor. 12 yildir el sanatlari egitimi veren Faki; depremzede kadinlari sanatla bulusturarak, daha iyi hissetmelerini ve sosyallesmelerini sagliyor. Dogadan toplanan taslar, afetzede kadinlarin elinde adeta sanat eline dönüsüyor.

Kurs sayesinde kadinlarin depremin olumsuzluklarindan kurtuldugunu belirten Faki, tutkal ve silikonla yapistirdiklari taslari seramik hamuruyla kaplayip boya ve vernikle süsleyerek yöresel kiyafetli bebeklere dönüstürdüklerini söyledi.



“Tas bebek; hanimlarimizin dikkatini çeken ve bize ekonomik anlamda katki saglayan bir meslektir”

Unutulmaya yüz tutmus ve el sanati olan tas bebek yapimiyla ilgili kurs açan egitimci Faki, “6 Subat depreminde Iskenderun’daydik. Depremin yikici etkilerini herkes gibi bizler de hissettik. Çalisma alanlarimiz, atölyelerimiz hepsini depremle birlikte agir hasar almis bir sekilde kaybettik. Bu süreç biz hanimlari, çalismalarimizi çok kötü etkiledi. Toparlanmamiz hala devam ediyor. 12 yildir Adana’nin Yumurtalik ilçesinde yasarken taslardan yola çiktim. Kurslara giderek kendimi gelistirdim. Geleneksel el sanatlari benim ilgi alanimdir. Tas bebek üzerine yogunlastim. Tas bebek; biz hanimlarimizin da dikkatini çeken ve bize ekonomik anlamda katki saglayan bir meslektir. Bunu kurslarimizda gönüllülük bazinda ilerletiyoruz. Tas bebeklerimiz dogadan topladigimiz taslarla ve materyallerle gerçeklestiriyoruz. Tas bebeklerimiz binlerce yillik geçmise sahip geleneksel birer sanatimizdir. Mezarlardan çikartilmistir. Türkülere, ninnilere, masallara ve hikayelere konu olmustur. Dört tas ve hamur seramiginden yapilir. Biz bu meslegi icra ederken aslinda dört sanati da birlikte yapiyoruz. Bu sanatlarla; terzi, ressam ve de vücuduna sekil verirken heykeltiras oluyoruz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA