Baraj Sulari Çekilince Hatiralari Için Evlerine Patika Yol Yaptilar

Artvin’de baraj sulari çekilince köy ortaya çikti. Hatiralari sular altina kalan üç arkadas, yaptiklari patika yol sayesinde, sular üstüne çikan evlerinde degerli gördügü esyalari sirtlariyla tasidi.

Baraj Sulari Çekilince Hatiralari Için Evlerine Patika Yol Yaptilar
Artvin’in Yusufeli ilçesi Çoruh Nehri üzerinde insa edilen, kemer baraj sinifinda 275 metreyle Türkiye’nin birinci, dünyanin besinci en yüksek baraji olan Yusufeli Baraji ve HES, elektrik üretimine devam ediyor.

22 Kasim 2022 tarihinde su tutmaya baslayan baraj, Yusufeli ilçe merkezi ile Yeniköy, Tekkale, Irmakyani, Çeltikdüzü, Çevreli, Ishan ve Mesecik köylerini sular altinda birakti. Su tutma islemine sona ermesinin ardindan Ocak ayinda barajda elektrik üretiminde tam kapasiteye ulasildi.

Baraj sularinin çekilmesiyle, sular altina kalan köy ve mahalleler ortaya çikmaya basladi.

Tekkale köyü sakinleri köylerinin yeniden su üstüne çikmasiyla o günleri yad ettiler.

Hayatlari Tekkale köyünde geçen Muteber Aktas, Asiye Demirkiran ve Havva Demirkiran eski evlerini görebilmek için patika yol yaptilar. Her gün yürüyerek eski evlerine giderek o günleri yad eden 3 arkadas ayni zamanda degerli gördükleri esyalari sirtlarina alip, yeni yerlesim yerinde bulunan evlerine dönüyor.

"Ömrümüz bu mahallede geçti" diyen 3 arkadas "Evimizi yeniden gördük üzüldük. Boyasi bile kirlenmemisti. Öylece duruyordu. Zorda olsa yeni yasama alistik. Arada buraya gelip eski anilari yad ediyoruz. Sular altinda kaldi yeniden yol yaptik. Degerli gördügümüz, besik, hayvanlara biraz ot, çati malzemelerini sirtimizla tasiyoruz” dediler.
Kaynak: İHA