Yeni Yusufeli'nde Sosyo Ekonomik Hayat Yeniden Insa Ediliyor

Artvin’in Yusufeli ilçesinde ilçe merkezinin ve bir çok köyün baraj sulari altinda kalmasi ile birlikte ilçede tarim ve üretim basta olmak üzere her sey yeniden basliyor. Bu kapsamda yeni Yusufeli’nde tarimsal üretimi yayginlastirmak için meyve bahçeleri olusturuldu, kuru meyveli atistirmaliklar üretim atölyesi kuruldu.

Yeni Yusufeli'nde Sosyo Ekonomik Hayat Yeniden Insa Ediliyor
Konuyla ilgili bilgi veren Yusufeli Belediye Baskan Yardimcisi Süleyman Toprak, Yusufeli ilçesinin yeniden yerlesim alanina tasinmasiyla birlikte ilçenin sosyo-ekonomik yapisinin tamamen degistigini hatirlatti. Süleyman Toprak, “Yusufeli ilçesinde yeniden yerlesim nedeniyle muhtemel göçün önlenmesi, yeni istihdam alanlarinin teskil edilmesi ve gelir kaynaklarini artirmanin yani sira Yusufeli’nde kadinlara yönelik istihdam saglanmasi ve ilçemizin ürünlerinin degerlendirilip ilçe ekonomisine katki saglanmasi için bu projenin hayata geçirilmesine gereksinim duyulmustur. Özellikle dezavantajli gruplar için yeniden yerlesim daha zor olacak, yeni insanlara, yeni çevreye ve yeni gelir kaynaklarina uyum saglamak güçlesecektir. Sehir disina göçün yasanmamasi için ilçede istihdam alanlari güçlendirilmek için çalismalar yürütüyoruz” dedi.

“Sular altinda kalan ilçe merkezi ve köylerde yasayan halk içinde bu durumdan en çok etkilenen grup genelde kadinlar olmaktadir” diyen Toprak “Dogu Karadeniz Kalkinma Ajansi (DOKA) önderliginde bu dogrultuda belediyemiz tarafindan yeni ilçede olusturulan meyve bahçeleri ve var olan meyvelerin islenmesi nedeniyle bir tesis insa ettik. Ayrica Yusufeli Baraji nedeniyle kent tasinacagindan en çok istihdam artisina bu ilçede ihtiyaç duyulmaktadir. Projeye konu olan diger ilçelerde kooperatif idaresinde ilçenin önde gelen kadinlarindan birer kisi görev alacak olup kendi ilçelerindeki sözlesmeli meyve üreticileri ile kooperatif bünyesindeki kapama meyve bahçelerinin organizasyonu ve yönetimini gerçeklestirecektir. Tesiste yillik yaklasik 60 ton meyve islenecek olup, sözlesmeli tarim yapilacak kapama meyve bahçesinden 30 ton, geri kalani ise projeye konu olan çevre köylerden temin edilecektir” seklinde konustu.

Bir adet kurutma tesisi kuruldugunu ve bu tesise ürün saglamak üzere ilçe merkezinde 125 hektarlik bir alanin Milli Emlak’tan kiralanip vatandasa kiraya verildigini kaydeden Toprak, “Vatandas bahçesinde ürünü yetistirip ürününü meyve fabrikasina getirerek ürün bedelini alabilecektir. Bu sekilde hem aile bütçesine katki saglayacak ve hem de toprakla bagini kesmeyecektir” diye konustu.

Proje kapsaminda kurulan tesisin sürdürülebilir bir sekilde meyve teminini saglamak ve iklimsel faktörlerin üretime olumsuz etkisini azaltmak amaciyla bes farkli yerde meyve bahçeleri olusturulduguna da dikkat çeken Toprak, “Meyve Isleme ve Kurutma Tesisi kurulumu tamamlandiktan sonra kurulacak Meyve Üretimi Kooperatifi bünyesinde tesisin isletilmesi saglanacaktir. Bununla birlikte sosyal güvencesi olmayan kadinlara hem beceri kazandirilacak hem de aile bütçesine katki saglanmis olacaktir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA