Kütahyali Çini Sanatçisindan Erdogan'a Dogum Günü Hediyesi

2020 yilinda UNESCO tarafindan ’Yasayan Insan Hazinesi’ ödülüne yayik görülen Kütahyali çini sanatçisi Hamza Üstünkaya, dogum günü nedeniyle Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’a ’Dünyanin en büyük çini tabagi’ni hediye etti.

Kütahyali Çini Sanatçisindan Erdogan'a Dogum Günü Hediyesi
77 yasindaki çini sanatçisi Hamza Üstünkaya, miting ve seramik fabrikasi açilisi için kente gelen Cumhurbaskani Erdogan ile bir süre sohbet ettikten sonra Erdogan’a bir süre önce söz verdigi en büyük çini tabagini hediye ettigini belirtti.

IHA muhabirine yaptigi açiklamada, 120 santimetre çapindaki çini tabagin 8 ayda tamamlandigini belirten Üstünkaya, "Ben UNESCO’nun Yasayan Insan Hazinesi Ödülünü 4 yil önce Cumhurbaskanimizin kendi elinden aldim. Onu aldigim gün kendisine, dünyanin en büyük tabagini size yapacagim, diye söz verdim. O tabak bana Kapadokya’dan hediye gelmisti ve ben 8 ayda o tabagi yaptim. Bütün desenleri yenidir, ignelenmistir, basilmistir. Çizim asamasini da kizim Gülseren Öztugcu Üstünkaya yapmistir. Boyamasini ben yaptim, 8 ay sürdü. Tabii ki bu süre zarfinda ben üniversiteye yerlestim. Gelen giden çok sey oldu. Resimlerini çektiler, bilgiler aldilar. Allah nasip etti, Reis-i Cumhurumuz seçim sebebiyle Kütahya’ya geldigi zaman Nafi Güral’in fabrikasinda onu teshir ettik, teshir edince zaten gördü, tanidi, hos geldin, bes gittin hesabi bir iki konustuktan sonra yarim saat muhabbet ettik. Bu tabagi gördü, ‘Bu tabagi ben size getirdim’ dedim. ‘Hamza kaç yasina girdin’ diye sordu. ‘77’ dedim, ‘ben de 70’i astim’ dedi.

‘Ben de bu tabagi sana yas günü hediyesi olarak getirdim’ dedim. Arkasindan ‘Ben bunu Allah nasip ederse Istanbul’da benim müzem açildi, Recep Tayyip Erdogan Müzesi adinda, oraya gönderecegim’ dedi.

Ben söyle konustum, “Allah nasip ederse Kütahya’daki Dumlupinar Üniversitesi’ndeyim, bunun devami var, küçükleri var. Bunlarin ben de hepsi bir arada, benim evimde de var, bir arada olmasini milletin istifade etmesini, bir çini nasil olurmus, görmesini istedim” dedim. ‘Üniversite’de oldugunu bilseydim bakardim’ dedi.

Arkasindan konu yemeklerden açildi. ‘Ben sizin evleri gezeceginizi bilseydim hanima söylerdim, hanimim süper yemek yapar, Kütahya yemegi bizde yenir ancak’ dedim. Onun muhabbetini ettik. Arkasindan Allah nasip ederse, 7 bin tane desen deyince, bunlar basildiginda dünyanin en büyük serisi olacak, çikmisi var zaten’ dedim. ‘Allah nasip ederse mart ayinda, bayramdan sonra ziyarete gelecegim’ dedim, ‘beklerim’ dedi.

Böyle ufak tefek seyler konustuk, yan yana, toplu olarak, valimizle ve bakanlarla birlikte fotograflarimiz çekildi. Bu ortamda mutlu oldum" diye konustu.

Kaynak: İHA