Kadin Erkek Esitligine Duyarli Planlama Ve Bütçeleme Strateji Belgesi Ve Eylem Plani Hazir

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Mahinur Özdemir Göktas, Kadin Erkek Esitligine Duyarli Planlama ve Bütçeleme Strateji Belgesi ve Eylem Plani’ni hazirladiklarini belirterek, “Iki yillik çalismalarimiz sonucunda hazirladigimiz Eylem Planimiz ile öncelikle Türkiye’de Kadin Erkek Esitligine Duyarli Bütçeleme perspektifinin kurumsallasmasi için bir yol haritasi sunmayi hedefliyoruz” dedi.

Kadin Erkek Esitligine Duyarli Planlama Ve Bütçeleme Strateji Belgesi Ve Eylem Plani Hazir
Bakan Göktas, Türkiye’de Kadin Erkek Esitligine Duyarli Planlama ve Bütçeleme Projesi 3. Danisma Kurulu Toplantisi’nda yaptigi konusmada, Danisma Kurulunun 2021’de gerçeklestirilen ilk toplantisinda projenin içerdigi konularin ve hedeflerin paylasildigini, 2023 yilindaki ikinci toplantida ise proje hedeflerine ulastiracak uygulamalar hakkinda istisarelerde bulunuldugunu hatirlatti.

Bu toplantida ise hazirlanan Kadin Erkek Esitligine Duyarli Planlama ve Bütçeleme Strateji Belgesi ve Eylem Plani’nin degerlendirmeye sunulacagini belirten Göktas, “Iki yillik çalismalarimiz sonucunda hazirladigimiz Eylem Planimiz ile öncelikle Türkiye’de Kadin Erkek Esitligine Duyarli Bütçeleme perspektifinin kurumsallasmasi için bir yol haritasi sunmayi hedefliyoruz. Söz konusu hedefimize iliskin degerlendirmelerin Cumhurbaskanligi Strateji ve Bütçe Baskanligi, Türkiye Büyük Millet Meclisi ve 12. Kalkinma Plani’na ait çalismalarda yer almasi projenin hayata geçirilmesini büyük ölçüde desteklemistir. Ulastigimiz noktada milli degerlerimiz, Türkiye Yüzyili hedeflerimiz ve proje kazanimlarimiz uyumlu ve destekleyici bir gelisim seyri yakalamistir” diye konustu.



“Kadin haklarinin gelisimine katki sunacak etkili bir adim olarak degerlendiriyoruz”

Türkiye’nin son 22 yillik süreçte sosyal politikalar vizyonunu önemli ölçüde genisletip kalici adimlar attigini vurgulayan Göktas, “Özellikle kadin haklarinin gelisimi ve kadin-erkek esitligi hakkinda gerçeklestirilen yasal düzenlemeler, pek çok alanda daha adil bir perspektifin yerlesmesine öncülük etmistir. Bu gelismelerle birlikte Türkiye’de Kadin-Erkek Esitligine Duyarli Planlama ve Bütçeleme Projesi’ni de ülkemizde kadin haklarinin gelisimine katki sunacak etkili bir adim olarak degerlendiriyoruz. Bakanligimizin ana faydalanici, Türkiye Cumhuriyeti Strateji ve Bütçe Baskanligi’nin es faydalanici oldugu ve Birlesmis Milletler Kadin Biriminin Uygulayici Ortakligi ile hayata geçirdigimiz proje ile sadece kadinlar için degil toplumun bütünü için daha adil paylasimi esas alan bir kalkinma modeline ulasmayi hedefliyoruz” dedi.



Kadinin Güçlenmesi Strateji Belgesi ve Eylem Plani yakin zamanda yürürlüge koyulacak

Bu süreçte gerçeklestirdikleri önemli adimlara deginen Göktas, sunlari kaydetti:

“2023 yilinda yürürlüge giren 12. Kalkinma Planimizda kadinlarin hayatin tüm alanlarindaki firsat ve imkânlardan esit biçimde yararlanmalari ve her düzeyde temsil ve katilimlarinin artirilmasi ilkelerine temel amaç düzeyinde yer verilmistir. Planda ayrica kadin erkek esitligine duyarli bütçeleme çalismalarinin yayginlastirilmasi adina dogrudan bir taahhüt de bulunmaktadir. Kadinin güçlendirilmesine yönelik çalismalarimiz 10 yili askin süredir ulusal politikalarimizin öncelikli hedeflerinden biri haline gelmistir. 2024-2028 yillari için güncelleme çalismalarini tamamladigimiz Kadinin Güçlenmesi Strateji Belgesi ve Eylem Planimizi da en yakin zamanda yürürlüge koyacagiz.

2021 yilinda gündemimize aldigimiz Kadin-Erkek Esitligine Duyarli Bütçeleme Projesinde geçen üç yilda önemli gelismelere imza attik. Yürüttügümüz çalismalar kapsaminda; 2024-2026 dönemi Yatirim Programi ile merkezi ve yerel yönetimler Bütçe Hazirlik Rehberlerinde ilk kez kadin erkek esitligine duyarli bütçeleme ilkesine yer verilmesini sagladik. Merkezi yönetim bütçe programlarinda kadinlarin güçlenmesine iliskin göstergelerinin sayisini artirmayi basardik. Böylelikle kurumlarin cinsiyet bazli kayit tutmalarini ve sunduklari hizmetlerin kadinlari ve erkekleri ne sekilde etkiledigini daha görünür ve hesaplanabilir hale getirmelerine öncülük ettik. Bu alanda kat ettigimiz ilerleme, OECD’nin degerlendirme raporlarina da yansidi. 2023 yili raporuna göre Türkiye, kadin erkek esitligine duyarli bütçelemeyi uygulayan 23 ülke arasinda yer almaktadir.”

“4 asamali bir eylem plani tanimladik”

2024 yili itibariyla alandaki basarilari paydaslarla birlikte hazirladiklari Strateji Belgesi ve Eylem Planiyla farkli bir boyuta tasidiklarini vurgulayan Bakan Göktas, Türkiye’de Kadin Erkek Esitligine Duyarli Planlama ve Bütçeleme Projesini gerçeklestirmeye yönelik 4 asamali bir eylem plani tanimladiklarini anlatti.

Göktas, öncelikle kanita dayali sosyal politikalar olusturmak adina mevcut toplumsal yapiyi analiz etmeyi ve güncel veriler toplamayi planladiklarini, ikinci adimin ise kadin-erkek esitligine duyarli yaklasimin kamu kurumlarinin tüm asamalarinda yerlesmesini saglamak olacagini kaydetti.

Özellikle kamu yatirimlarinda kadinlarin güçlenmesine yönelik hizmetlere ayrilan bütçenin görünürlügü ve etkinliginin önem kazanacagini vurgulayan Göktas, üçüncü olarak bu alanda kamu kurumlarinin kapasitelerinin gelistirilmesi adina personel egitimleri ve yeni kurumsal düzenlemeler gerçeklestireceklerini ve ilgili kurumlar arasindaki koordinasyon ile kisa sürede kalici bir gelisme saglayacaklarini ifade etti.

Son asamada proje hedeflerine yönelik tüm çalismalarin izlenmesi ve denetlenmesinin yer aldigini kaydeden Göktas, projeden en yüksek verimi almak adina Kadin-Erkek Esitligine Duyarli Bütçeleme Izleme Gruplariyla denetimleri yayginlastiracaklarini bildirdi.

Bakan Göktas, “Kamu hizmetlerinin önemli bir boyutu olan planlama ve bütçeleme alaninda kadin-erkek esitliginin güçlenmesini odagina alan Eylem Planimizin toplumsal adaletin saglanmasinda da önemli bir adim olacagina inaniyoruz. Eylem Planimizin tüm yönleriyle hayata geçirilmesinde özellikle Strateji Gelistirme Birimleri olmak üzere tüm paydaslarimizin destegini önemsiyoruz. Danisma Kurulumuzun güçlü is birligi ile olusan bu özel sinerjinin Eylem Planimizin uygulanmasi sürecinde de artarak devam etmesini ve ülkemize faydali hizmetlere dönüsmesini diliyorum.” ifadelerini kullandi.

Toplantida, TBMM Kadin Erkek Firsat Esitligi Komisyonu Baskanvekili Tuba Vural Çokal, Cumhurbaskanligi Strateji ve Bütçe Baskanligi Baskan Yardimcisi Kutluhan Taskin, AB Türkiye Delegasyonu Sivil Toplum Temel Haklar, Adalet ve Içisleri Bölüm Baskani Alexander Fricke ve UN Women Türkiye Ülke Direktörü Asya Varbanova proje kapsaminda yürütülen çalismalara iliskin bilgi verdi.
Kaynak: İHA