Robot Asik Veysel Ögrencilere Konser Verdi

Dünyaca ünlü Türk bilim insani, Robot Teknolojileri Uzmani ve Heykeltiras Adil Çelik tarafindan yapilan Asik Veysel’in robotu, ögrencilere 5 türküden olusan konser verdi. Ortamin sicakligina göre terleyen, parmaklarini oynatarak saz çalan, jest, mimik ve hareketleriyle türküler söyleyen robotu gören ögrenciler saskinlikla izledi.

Robot Asik Veysel Ögrencilere Konser Verdi
Önceki yillarda Kemençe Robotu, Neset Ertas robotu gibi robotlar yapan farkli sehirlerde birçok müze çalismasi ile eserleri bulunan Dünyaca ünlü Türk Bilim Insani, Robot Teknolojileri Uzmani ve Heykeltiras Adil Çelik simdi de Asik Veysel’in robotunu yapti. Elinde saziyla birlikte türkü söyleyen robot gerçekçiligiyle dikkat çekiyor.

Ögrenciler hayran kaldi

Samsun’un Atakum ilçesindeki Büyüksehir Sanat Merkezi’nde konser veren Asik Veysel robotuna ögrenciler büyük ilgi gösterdi. Çalismalari hakkinda bilgi veren Adil Çelik, "Cumhuriyetimizin 100. yilina özel yapilmis bir çalisma ayni zamanda da Veysel’in 50. ölüm yil dönümüydü. Cumhurbaskanligimizin geçtigimiz yili Asik Veysel yili ilan etmesi sebebiyle kendi müzem için tasarladigim bir çalismayi daha öne alarak ülkemizin vizyonuna uygun , Veysel’in dünyada daha iyi taninmasi, çocuklarin, gençlerin bu tür degerlerimizi daha iyi algilamasi açisinda bu tür bir çalisma yaptim. Daha öncede bu tür çalismalar yapiyordum. Asik Veysel özel bir sanatçi. Ülkemiz içinde çok önemli bir deger. Bunu olabildigince mevcut imkanlarla, mevcut sartlarla yapmaya çalistik. Çalismamizda 5 türkü okuyor. Tüm kas özelliklerine sahip. Yapay zeka ile belirli bölümler var. Onlari henüz içerisinde uygulamadik. Ortamin sicakligina göre terleme yapabiliyor. Normal insan seklinde karakteri ne ise hepsini yansitiyor. Edinmis oldugumuz bilgiler dogrultusunda yapildi. Olabildigince Veysel yansitmaya çalistik. Parmaklarda çok daha fazla aktivite olabilir. Japonya ve Amerika’da gördügünüz robotlara görsel olarak baktiginizda sov amaçlidir. Bizim robotun içerisinde kullandigimiz materyaller biraz daha kalici" dedi.

Konser bitiminde ögrenciler Asik Veysel’in robotu ile fotograflar çektirdi.
Kaynak: İHA