Sik Yasanan Telefon Bataryalarinin Patlamasinin Ardindan Uzmanlar Uyardi

Akilli telefon, tablet, bilgisayar gibi elektronik cihazlarin yanlis sarj edilmesi ve kullanilmasindan kaynakli batarya patlamalari yogun olarak yasanirken, uzmanlar, kullanicilara telefonu dogru ve zamanli sarj etmeleri konusunda uyarilarda bulundu.

Sik Yasanan Telefon Bataryalarinin Patlamasinin Ardindan Uzmanlar Uyardi
En son Artvin’de bir kafede ve teknik serviste telefon bataryasi patladi. Artvin’de 19 yildir elektronik esya tamirciligi yapan teknik servis uzmani Irfan Kuzu, lityum teknolojiyle üretilen bataryalar yanlis kullanimdan kaynakli büyük tehlike oldugu söyledi.

Irfan Kuzu, 2004 yilindan beri elektronik esya tamiri yaptigini belirterek "Cep telefonu ve bilgisayarlar daha çok geliyor. En çok arizalar sarj soketleri, ekran kiriklari ve bataryalar bu tarz arizalar çok geliyor. Bataryalar Lityum polimer, Lityum için yani lityum teknolojisiyle yapiliyor. Genelde bataryalarin arizalanma sekilleri kullanici hatasiyla oluyor. Darbelerden kaynakli delinmeler, yirtilmalar, deformasyonlardan oluyor. Telefon arizasi olduysa sarj entegreleri arizali oluyor” dedi.



"Telefonlari zamanli sarj edelim"

Telefonlarin zamanli sarj etmenin önemine deginen Kuzu "Kullanicilar bataryalarinin doldugunu anlamadiklari için voltaj vermeye devam ediyorlar. Bataryalar kendilerini korumak için BMS dedigimiz bir devre var. Devre arizalandiginda da batarya kendini koruyamadigi için yüksek akim aliyor ve batarya o sekilde bozulabiliyor. Genelde sismeler, yanmalar, performans düsmeleri yani siz yüzde 100 olarak görseniz bile bataryaniz kisa zaman içerisinde tükenebiliyor. Yada darbe aldiktan sonra delinir hava ile temas ederse lityum elementi tehlikeli bir element, alev alabiliyor. Yeni nesil telefonlarla arka taraf açilmadigi için kapak açilmadigi için barut gibi düsünün bunu gaz sikisarak patliyor. Sivi temasi oldugunda sarja takarsaniz yada sivi temasi oldugunda kullanmaya devam ederseniz kisa devre kaynakli bataryalar arizalaniyor” diye konustu.



Bunlari yapmaktan kaçinin

Telefonu uzun süreli kullanmanin püf noktalarini da aktaran Kuzu, sarjdayken telefon kullanmamayi, uzun süre sarjda tutmamayi, telefon suyla temas ettiginde sarja takmamayi önerdi.

Telefonunu batarya sorunu için tamire getiren Çetin Aksu “Bataryasi sismisti onu tamire biraktim. Uzun süre sarjda birakiyor ve sarjda iken de telefonla ugrasiyorum. Fakat çok zararli oldugunu ögrendim. Bu yüzden kullanmamak gerekiyormus” derken, Ayse Sentürk ise “Telefonun yüzde 15’e kadar sarji geldiginde hemen sarja takiyorum. Bir saatte doluyor zaten hemen sarjdan çikariyorum. Sarjdayken de çok ugrasmamaya dikkat ediyorum. Herhangi bir sikinti yasamadim simdiye kadar” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA