Bakir, Kadinlarin Elinde Sanata Dönüsüyor

Bingöl’de Aile Destek Merkezi-2’de bakir isleme kursuna katilan kadinlar, hem unutulmaya yüz tutmus bu meslegi ayakta tutuyor hem de ev ekonomilerine katki sagliyor.

Bakir, Kadinlarin Elinde Sanata Dönüsüyor
Bingöl Aile ve Sosyal Hizmetleri Il Müdürlügü ile Bingöl Valiligi Sosyal Yardimlasma ve Dayanisma Vakfi (SYDV) tarafindan yürütülen, Firat Kalkinma Ajansi’nin (FKA) destekledigi “Kadin üretiyor, Bingöl kazaniyor” adli Sosyal Gelismeyi Destekleme Programi (SOGEP) projesi çerçevesinde, Aile Destek Merkezi-2’de geçtigimiz yil açilan bakir isleme kursunda çalismalar devam ediyor. Yaklasik 15 kadin kursiyerin katilim sagladigi kursta önce egitimler veriliyor, ardindan uygulamaya geçiliyor. Büyük çogunlugu ev hanimi olan kadinlarin katildigi kursta darbe kalemlerle bakirin üzerine ince motifler islenerek, unutulmaya yüz tutmus sanat ortaya çikartiliyor. Kadinlar, bakirdan saat, tabak, çay ve kahve takimlarinin yani sira özel siparislere göre hediyelik esyalar da hazirlayarak hem kendilerini gelistiriyor hem de aile ekonomilerine ciddi bir katki sagliyor.

’’Erkek isi olarak görülse de bu algiyi kirip kadinlarimiza asilamak istedik bu meslegi’’

Unutulmaya yüz tutan bakir islemeciligini Bingöl’de yasatmak istediklerini belirten Aile Destek Merkezi-2 koordinatörü Dilan Bayraktar, kadinlara çagrida da bulundu. Bayraktar, ’’Aile Destek Merkezi kadinlarimizin psikososyal mesleki ve kisisel yönden gelisimlerine katki sunmaktadir. Bingöl Aile Destek Merkezi-2 olarak da unutulmaya yüz tutmus bakir islemeciligini Bingöl’de yasatmak istedik. Bakir islemeciligi çok eski bir meslek olup 1950-60 yillarindan bu yana bazi illerimizde hala yasatilmaktadir. Biz de burada devam ettirmek istedik. Erkek isi olarak görülse de bu algiyi kirip kadinlarimiza asilamak istedik bu meslegi. Merkezimizdeki kadinlarimizla birlikte bu ürünleri çikardiktan sonra satislarini yapip kadinlarimizin ev ekonomilerine katki sunuyoruz ve sosyal hayata atilmalarina yardimci oluyoruz. Kadinlarimiza seslenmek istiyorum; evde oturmaktan ziyade bu tarz merkezlerimize gelerek kendilerini gelistirmelerini ve ev ekonomilerine katki saglamalarini istiyoruz’’ dedi.

Bu kursun kendisine iyi geldigini ve ev ekonomisine katki sagladigini belirten kadinlardan Fatma Kizil, “Bakir kursunda egitim görüyorum ve çok güzel seyler ögrendim. Çok güzel arkadasliklar da edindim. Psikoloji açisindan, aileye destek açisindan çok iyi. Diger kadin arkadaslarin da katilip bu çalismalardan faydalanmalarini isteriz” diye konustu.

Kaynak: İHA