El Salvador'da OHAL Ile Geçtigimiz Sene Cinayetler Yüzde 70 Oraninda Azaldi

El Salvador’da çetelerle mücadele amaciyla Mart 2022’de ilan edilen OHAL, geçtigimiz yil cinayetlerin yüzde 70 oraninda azalmasini sagladi.

El Salvador'da OHAL Ile Geçtigimiz Sene Cinayetler Yüzde 70 Oraninda Azaldi
Silahli çetelere karsi genis çapli mücadele yürüten El Salvador Devlet Baskani Nayib Bukele’nin Mart 2022’de ilan ettigi OHAL basarili oldu. Adalet ve Güvenlik Bakani Gustavo Villatoro yaptigi açiklamada, El Salvador’daki cinayet oranin geçtigimiz sene yaklasik yüzde 70 oraninda azaldigini belirterek, bir önceki yil 495 olan cinayet sayisinin geçen yil 154’e düstügünü söyledi.

Bu istatistigin her 100 bin kisi basina 2,4’lük bir cinayet orani anlamina geldigini aktaran Villatoro, söz konusu cinayet oraninin Kanada disinda Amerika kitasindaki en düsük oran oldugunu aktardi.

Resmi verilere göre, El Salvador’da 2021 ve 2020 yillarinda binde fazla, 2019 yilinda ise 2 binden fazla cinayet islendi. Ülkede, Mart 2022’de ilan edilen OHAL ile güvenlik güçlerinin süpheli çete üyelerini hizli bir sekilde tutuklamasina ve hapse atmasina izin verildi.

Resmi verilere göre, OHAL’in yürürlüge girmesinden bu yana güvenlik güçleri yaklasik 75 bin süpheli çete üyesini tutukladi ve 7 binini daha sonra serbest birakti.

Amerika kitasinin en büyük hapishanesi insa edilmisti

El Salvador’da çetelere karsi savasta tutuklananlarin sayisinin çok yüksek olmasi sebebiyle dev bir hapishane insa edilerek, 1 Subat 2023 tarihinde hizmete açilmisti. Kapasitesi 40 bin kisi olan hapishane, Amerika kitasinin en büyük hapishanesi olarak biliniyor.
Kaynak: İHA