Caretta Caretta 'Lara Baris' 1,5 Yilda 4 Bin Kilometre Yol Kat Etti

Antalya’da bitkin halde bulunduktan sonra tedaviye alinan ve ardindan uydu takip cihazi takilarak denize birakilan ‘Lara Baris’ isimli deniz kaplumbagasi 1,5 yilda 4 bin kilometre yol kat etti. DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Kaska, son olarak Misir’in Bardawill Gölü’nde sinyal alinan ve bir süredir takip edilemeyen ‘Lara Baris’in uluslararasi isbirligi ile kaplumbagalarin korunmasi gerektigini ortaya çikardigini belirtti.

Caretta Caretta 'Lara Baris' 1,5 Yilda 4 Bin Kilometre Yol Kat Etti


2020 yilinin Ekim ayinda Antalya’nin Kemer ilçesi Göynük Mahallesi’nde karada bitkin bir vaziyette bulunan kaplumbaga, Deniz Kaplumbagalari Arastirma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezine (DEKAMER) getirildi.

Burada yapilan incelemelerde kaplumbaganin bagirsaklarinda bol miktarda plastik oldugu, boynunda ve belirli yerlerinde yaralarin oldugu tespit edildi. 1,5 yillik tedavisinin ardindan kaplumbaga denize geri birakildi. Kibris Baris Harekatinin yil dönümünde ve Lara Plaji’nda yasam alanina birakilmasi dolayisiyla kaplumbagaya ‘Lara Baris’ adi verildi.

Üzerine yerlestirilen uydu takip cihazi ile 1,5 yil boyunca takip edilen ‘Lara Baris’in 49 günde 600 kilometrelik yol kat etmesini internet üzerinden 29 bin kisi izlemisti. 20 Temmuz 2022 denize birakilan ‘Lara Baris’ 1,5 yil boyunca üzerinde uydu takip cihazi vasitasiyla takip edildi. 1,5 yilin ardindan son olarak Misir’in Bardawil Gölü’ne giden ‘Lara Baris’tan sinyal alinamadi. ‘Lara Baris’ isimli deniz kaplumbagasi 1,5 yilda 4 bin kilometre yol kat etti.

Türkiye’de deniz kaplumbagalarinin yuvalarinin korunmasi, yaralanmasinin sebeplerini ve tedavilerinin yapilmasini saglayan DEKAMER, ayni zamanda göç yollarini ve Akdeniz’de nereleri dolastigini arastiriyor. Yaz aylarinda yuvalari koruduklarini kis aylarinda ve yil genelinde tedavileri biten kaplumbagalarin nerelere göç ettigini arastirdiklarini ifade eden DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska, “Bir kaplumbaganin arkasindan yüzerek nereye gittigini tespit etmek mümkün degil. Teknolojinin faydasiyla kabuklarina yapistirdigimiz uydu cihaziyla gönderdikleri sinyaller ile göç rotalarini ögrenebiliyoruz” dedi.



“Uluslararasi isbirligiyle kaplumbagalarinin korunmasi gerektigini ortaya çikarmis”

‘Lara Baris’ isimli kaplumbaganin sinyal gönderdigi süre boyunca 4 bin kilometre yol kat ettigini ifade eden DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Kaska, son olarak Misir’in Bardawil Gölü’ne kadar gittigini ifade etti.

Cihaz pillerinin bitmis olmasi, kaplumbagadan cihazin düsmesi ya da yasamini yitirmesi sonucu sinyalin kesilmis olabilecegini dile getiren Prof. Dr. Yakup Kaska, “Artik sinyal almiyoruz. Deniz kaplumbagalarinin kisladiklari önemli bir alan olan Bardawil Gölü’ne de bizim Türkiye’den göndermis oldugumuz bir kaplumbaga gitmis oldu. Daha önce Kibris’tan takip edilen kaplumbagalarin gittigini biliyorduk. Bizim Akdeniz’den göndermis oldugumuz bir kaplumbagada oraya gitti. Göçmen olan deniz kaplumbagalarini sadece üredikleri kumsalda korumak yetmiyor. Bu çalisma ile deniz kaplumbagalarinin nereleri dolastigi, hangi ülkelerde kisladigi ve beslendigini gösterdi. Dolayisiyla uluslararasi isbirligiyle kaplumbagalarinin korunmasi gerektigini ortaya çikarmis olduk. Akdeniz’deki diger ülkelerle Avrupa Birligi fonlariyla uluslararasi isbirligi ile bu kaplumbagalarin korunmasi için çalisiyoruz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA