Irlanda Ve Norveç, UNRWA'ya Yardimlarini Sürdüreceklerini Açikladi

Irlanda ve Norveç, batili ülkelerin Birlesmis Milletler Yakin Dogu’daki Filistinli Mültecilere Yardim ve Bayindirlik Ajansi (UNRWA) çalisanlarinin 7 Ekim olaylarina karistigi iddiasi üzerine UNRWA’ya finansal yardimlari durdurduklarini açiklamasinin ardindan, ajansa yardimlarini sürdüreceklerini açikladi.

Birlesmis Milletler Yakin Dogu’daki Filistinli Mültecilere Yardim ve Bayindirlik Ajansi (UNRWA) çalisanlarinin 7 Ekim olaylarina karistigi iddiasi üzerine birçok batili ülke ajansa yapilacak yardimlari durdurdugunu açiklarken, iki ülkeden UNRWA’ya destek geldi. Irlanda Basbakan Yardimcisi, Disisleri ve Savunma Bakani Micheal Martin yaptigi açiklamada, “Philippe Lazzarini’nin 7 Ekim’deki saldiriya katildigindan süphelenilen UNRWA personelini derhal açiga alma, kapsamli bir sorusturma yürütme ve teröre karsi sifir tolerans gösterme kararina güvenimiz tamdir” ifadelerini kullandi.

Savasin basladigi 7 Ekim tarihinden bu yana 100’den fazla UNRWA çalisaninin öldürüldügüne dikkat çeken Martin, “Irlanda’nin UNRWA’nin hayati önem tasiyan Gazze çalismalarina yönelik finansmani askiya alma gibi bir plani yok” dedi.



“Filistin için uluslararasi destege her zamankinden daha fazla ihtiyaci var”

Norveç’in kurdugu Filistin Yönetimi temsilciligi tarafindan yapilan açiklamada ise, “Gazze’deki durum felaket ve UNRWA oradaki en önemli insani yardim kurulusu. Norveç olarak UNRWA araciligiyla Filistin halkina verdigimiz destegi sürdürüyoruz. Filistin için uluslararasi destege simdi her zamankinden daha fazla ihtiyaci var” ifadeleri yer aldi.

Hollanda UNRWA’ya yardimi askiya alan son ülke oldu

Hollanda basininda yer alan habere göre, hükümet UNRWA’ya yaptigi yardimi askiya aldi. Haberde, Dis Ticaret ve Kalkinma Isbirligi Bakani Geoffrey van Leeuwen’in sözcüsünün karari dogruladigi belirtilirken, Leeuwen dün yaptigi açiklamada, “Hollanda, UNRWA’ya gelecekte yapacagi mali katkilari degerlendirirken sorusturmanin sonuçlarini yakindan takip edecek ve degerlendirecektir. Bu süre zarfinda Hollanda Gazze’deki sivil nüfusa insani yardim saglamaya devam edecektir” ifadelerini kullanmisti.
Kaynak: İHA