Uzun Vadeli Enerji Yatirimlarinin Çaresi Dogal Gaz Ve Elektrikte Desteklerin Kaldirilmasi

Enerji Uzmani Murat Dilek, devletin dogal gaz ve elektrikte sübvansiyonlara milyarlarca lira harcayarak fedakarlik yaptigini belirterek, "Sübvansiyonlarda harcadigimiz yillik 282 milyar liralik bütçeyi belki de yenilebilir enerji kredilerinde faiz sübvansiyonlarina çevirerek uzun vadede Türkiye’nin kazanacagi bir modele geçmesini arzu ediyoruz" dedi.

Uzun Vadeli Enerji Yatirimlarinin Çaresi Dogal Gaz Ve Elektrikte Desteklerin Kaldirilmasi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Alparslan Bayraktar, katildigi bir televizyon programinda, dogal gaza herhangi bir zam uygulanmayacagini ifade ederek, dogal gaz ve elektrikte geçen yil verilen toplam sübvansiyonun (devletin karsiliksiz yardimi) yaklasik 282 milyar lira oldugunu dile getirmisti. Bakan Bayraktar’in söz konusu ifadelerini Enerji Uzmani Murat Dilek, IHA muhabirine degerlendirdi.

Enerji Uzmani Dilek, dogal gaz ve kömürün global bir sektör oldugunu aktararak, "Amerika’daki bir dogal gaz fiyati, Rusya’yi etkiliyor. Rusya’daki dogal gaz fiyati, Türkiye’yi etkiliyor. Dolayisiyla tam bir global pazardan bahsediyoruz. Su anda Türkiye’de de yeni kesiflerle beraber konutlarda tüketilen dogal gazin önemli bir kismi kesiflerden kullaniliyor. Buna ragmen hala sübvansiyonlar devam ediyor. Enerji Bakanimiz Alparslan Bayraktar da bu konuda açiklama yapti. Kendisi, sübvansiyonlarin devam edecegini, fazla zaman olmayacagini söylemisti. Ama biz sektör paydasi olarak bu sübvansiyonlara karsiyiz. Sebebi de kamunun çok büyük bir fedakarligi olmasi. Milyarlarca lira sübvansiyon uygulaniyor dogal gaza ve elektrige. Biz harcanan bu parayi çok farkli degerlendirebiliriz" dedi.

Geçtigimiz günlerde bir sanatçinin evinin 10 bin liralik elektrik faturasini paylastigini hatirlatan Dilek, "Çok pahali oldugunu söylüyordu. Halbuki o elektrik faturasinin gerçegi 20 bin-25 bin lira. Ama devlet bunu sübvanse ederek 10 bin liraya düsürmüs. Sübvansiyonlarin artik kaldirilmasini ve yerine yeni yöntemlerin gelmesini istiyoruz. Belki de sübvansiyonlarda harcadigimiz yillik 282 milyar liralik bütçeyi belki de yenilebilir enerji kredilerinde faiz sübvansiyonlarina çevirerek uzun vadede Türkiye’nin kazanacagi bir modele geçmesini arzu ediyoruz. Kamudan bununla ilgili temennimiz budur" diye konustu.

Kaynak: İHA