Uzmanindan Sömestr Tatilinde Uyku Düzeniyle Ilgili Uyari

Sömestr tatilinde ögrencilerin uyku düzeninin korunmasi gerektigini belirten Eskisehir Sehir Hastanesi Uyku Merkezi’nde görevli Prof. Dr. Vural Fidan, “Tatilin kisa olmasi sebebiyle uyku düzenini bozmadan devem ettirmek gerekiyor” dedi.

Uzmanindan Sömestr Tatilinde Uyku Düzeniyle Ilgili Uyari
Yurt genelinde binlerce ögrenci 2 hafta sürecek olan sömestr tatiline girdi. 2023-2024 Egitim Ögretim Yili’nin ilk döneminde belli bir uyku düzeniyle okul hayatina devam eden ögrencilerin, sömestr tatilinde de uyku düzenlerini korumalari konusunda uzmanlar uyarida bulunuyor. Vücut sagliginin genelini ve ögrenebilme kapasitesini dogrudan etkileyen uyku düzeninin 2 hafta gibi kisa bir tatil sürecinde bozulmamasi için ailelere de büyük sorumlulugun düstügünü belirten Eskisehir Sehir Hastanesi Kulak, Burun, Bogaz Bölümü’nde ve Uyku Merkezi’nde görevli Prof. Dr. Vural Fidan, “Teknolojik araçlarla geçirilen vaktin sinirlandirilmasi gerekiyor” dedi.

“Tatilin kisa olmasi sebebiyle uyku düzenini bozmadan devem ettirmek gerekiyor”

Sömestr tatilinin kisa olmasindan dolayi bozulacak uyku düzeninin 2023-2024 Egitim Ögretim Yili’nin ikinci döneminde olumsuzluklarina neden olabilecegini belirten Prof. Dr. Vural Fidan, “Bu tatil süreci yaz tatili gibi degil. Kisa bir süreç olmasi sebebiyle bu zamanda çocuklarin tam tatil modunda olmamasi gerekiyor. Bu sebeple tabii ki okul dönemindeki gibi çok erken yatip çok erken kalkmak degil, belki bir saatlik gecikmeyle günlük uyku süreçlerini korumalarini bekliyoruz. O da ortalama olarak çocuklarda 8-9 saatlik bir süreç olacaktir. Tatilin kisa olmasi sebebiyle bu yatma saatlerinin çok geç olmamasi ve gündüz uyanmasi ve eskisinden en fazla bir saatlik bir farkli olmasini öneririz. Tabii bu sürecin korunabilmesi için ailelerin mutlaka ve mutlaka çocuklarin uyku düzenlerini okul dönemlerindeki gibi saglamalari gerekiyor” dedi.

“Teknolojik araçlarla geçirilen vaktin sinirlandirilmasi gerekiyor”

Tatil sürecinde çocuklarin teknolojik aletlerin basinda geçirdikleri zamanin kisitlanmasi ve mavi isik temasinin en aza indirilmesi konusunda ailelere de sorumluluklarin düstügünü belirten Fidan, su ifadeleri kullandi:

“Teknolojik araçlarla, özellikle aksamüzeri yatmadan bir saat önce özellikle mavi isik temasini azaltmak maksadiyla çok fazla ugrasmamalarini öneriyoruz. Bu süreçte çocuklar tatilde olmasi sebebiyle biraz daha belki televizyon veya teknolojik araçlarla daha fazla zaman geçirmek isteyeceklerdir. Fakat bunu da kisitlamaniz gerekiyor. Uyku düzenini saglayabilmeleri için önce uyku hijyenini saglamalari gerekiyor. Uyku hijyeni dedigimiz olay da çocuklarin yatmis olduklari ortamin uykuya uygun olmasi gerekiyor. Bu uykuya uygunlugu saglayabilmek için sessiz, oda isisinin da yaklasik 22-23 derece civarinda olmus olmasi bizler için uygundur.”
Kaynak: İHA