Uzman Psikolog Yilmaz Açiklamasi ''Tatil Boyunca Ebeveynler Çocuklarla Birlikte Ortak Karar Almali''

Ara tatil boyunca ebeveynlerin çocuklarla birlikte ortak karar almasi gerektigini vurgulayan uzman psikolog Çagla Yilmaz, ’’Her çocuk kendine özel, özgü davranis, yetenek ve karakterle dünyaya gelir. Çocuklarimizi var olan yemeklerini görmezden gelerek sadece kendi istedigimiz basari noktasinda zorlamak ve beklenti içerisinde olmak çocuklara haksizlik olacaktir” dedi.

Uzman Psikolog Yilmaz Açiklamasi ''Tatil Boyunca Ebeveynler Çocuklarla Birlikte Ortak Karar Almali''
Ülke genelinde 2023-2024 egitim ögretim yilinin birinci döneminin sona ermesiyle milyonlarca ögrenci ara tatile girdi. Uzman psikolog Çagla Yilmaz, tatil için ailelerin çocuklari üzerindeki davranislariyla ilgili uyarilar ve önerilerde bulundu. Karnelerin alinmasiyla beraber tatli bir tatil heyecaninin basladigini belirten Yilmaz, ’’Tatil dönemi nasil degerlendirmekte süre gelen bir konu. Biz tatil boyunca ebeveynlerin çocuklarla birlikte ortak karar almasini gerekiyor. Çocugun basarili oldugu noktalarda ödül vermek ne kadar yanlis ise ayni sekilde eksik oldugu noktalarda cezalandirmak, yargilamak, kisiligine zarar verecek elestirilerde bulunmakta yanlistir. O yüzden karneyi bir basari veya basarisizlik kistasi olarak degil, ögrenebildikleri ve ögrenemedikleri olarak degerlendirmek lazim. Ders çalismaya ihtiyaci olan çocuklarimiza bu tatil programi içerisinde destek olmasi adina ders programlari serpistirilerek konulabilir. Destege ihtiyaci olmayan çocuklar biraz daha esnek davranabilir. Çocugumuza bu bir tatil, sonuna kadar tatili degerlendir, istedigin gibi eglen, dinlen, keyfini çikar derken sorumluklarini da ihmal etme demeyi unutmamak gerekiyor. Bu sorumluluklarin içerisinde günlük hayatinda düzenli olarak yaptigi davranislari yapmak varsa ödevlerini tamamlamak yoksa eksik oldugu noktalari da giderecek okul sorumluluklarini yerine getirmek gerekiyor. Tatil degerlendirmesi yaparken çocuga sunu, bunu yap, bu önemli veya güzel gibi dayatici, programda zorlayici davranmamak gerekiyor. Çocuga program seçenekleri yapabiliriz ve hangisini istersin gibi ortak karari kapsayan bir program hazirlanmak gerekiyor’’ diye konustu.



"Önemli olan tatilin içini doldurmaktir"

Çocuklarla birlikte vakit geçirmenin önemli oldugunu aktaran Yilmaz, ’’Çünkü ebeveyn geçirilen vakit çocuga güven, sevgi ve deger anlaminda çok sey katiyor. Bazi çocuklarimiz akranlari ile vakit geçirmek isteyebilir. Buna da müsaade etmek çok önemli. Akranlari ile vakit geçirmesi sosyallesme, iletisime açik hale gelmek, kendini kabul etmek, gurup halinde davranmayi ögrenmek gibi baslica birçok davranisi kazandiriyor. Önemli olan tatili bos geçirmekten ziyade içini doldurmaktir. Sürekli, arkadaslar, ebeveynler, arkadaslar, oyunlarla degil. Her alandan dogru programlanmis ve dogru zamanlanmis sekilde doldurmak gerekiyor” seklinde konustu.



"Kiyaslamak kisilige zarar verir"

Çocuklari akranlariyla karsilastirmanin çok tehlikeli oldugunu ifade eden Yilmaz, ’’Çünkü bu bir kiyas degildir aslinda kisiligine zarar verecek bir elestiridir. Küçümsemek, önemsememek, deger vermemek anlamina da gelir. Bu anlamda çocugu o yapmista sen yapamamissin gibi bir elestiriden uzak tutmak gerek. Bu noktalarda güzel basari göstermissin demek ki buralarda daha ilgili ve becerilisin ama su alanlarda eksik kalmissin. Sence bu eksikligin nedeni nedir gibi sorular yönelterek esas sebebe ulasmaya çalismak daha dogru olacaktir. Her çocuk kendine özel, özgü davranis, yetenek ve karakterle dünyaya gelir. Çocuklarimizi var olan yemeklerini görmezden gelerek sadece kendi istedigimiz basari noktasinda zorlamak ve beklenti içerisinde olmak çocuklara haksizlik olacaktir” dedi.

Kaynak: İHA