Findikta 'Sicak Hava' Tehlikesi Açiklamasi Ciddi Rekolte Kaybi Yasanabilir

Türkiye Ziraat Odalari Birligi Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, mevsim normallerinin üzerinde seyreden sicakliklarin 2024 yili findik üretimini tehlikeye düsürebilecegini söyledi.

Findikta 'Sicak Hava' Tehlikesi Açiklamasi Ciddi Rekolte Kaybi Yasanabilir
Kis mevsimi ortasinda bahar havasi yasanmasiyla findik püskülleri görünmeye basladi.

Türkiye’de en fazla findik üretiminin yapildigi Ordu’da, hava sicakliklarinin bu sekilde devam etmesi ve ilerleyen subat ve mart aylarinda yagabilecek karin, zirai don ile birlikte ciddi zararlara ve rekolte kaybina yol açabilecegi belirtiliyor.

“Findigin 350 ile bin saat arasinda soguklama dönemi yasamasi gerekiyor”

Türkiye Ziraat Odalari Birligi Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, su anda tehlikeli bir sürece dogru gidildigini belirterek, “Insallah bu günlerde kar bekliyoruz. Findik agacinin ve dallarinin yaklasik 350 ile bin saat arasinda soguklama dönemini yasamasi gerekiyor. O soguklama dönemi de findikta hareketliligin durdugu bir zaman. O nedenle kar yagarsa findik dallari, püskülleri, karanfilleri, toprak ve zararlilardan korunmasi açisindan kar örtüsü altinda olmasi olumlu olacaktir. Su anda kar yagisina ciddi derecede ihtiyaç var” diye konustu.



“Ciddi rekolte kayiplari yasanabilir”

Sicak havalara aldanip erken uyanan findik dallarinin, subat ve mart aylarinda olabilecek zirai don karsisinda tehlike altinda oldugunu söyleyen Soydan, Karadeniz Bölgesi’ne su ana kadar yararli olacak kadar yag yagisi olmadigini ifade ederek, “Yüksek kesimlerde az miktar kar yagisi oldu, aksine sicak hava devam ediyor. Bu sicak hava nedeniyle findigin erken uyanmasini ve donrasinda zirai don nedeniyle ciddi zararlar ve rekolte kayiplarinin oldugunu geçen yillarda tecrübe ettik” seklinde konustu.

Kaynak: İHA