Son Günlerin Gözdesi 'Pelet Soba' Yayginlasiyor

Talas, odun veya agaç atiklardan elde edilen peletlerin yakit olarak kullanildigi pelet sobalar, son yillarda vatandaslarin tercihleri arasinda yerini aliyor. Özellikle ev, hobi bahçesi, dag ve bag evlerinin yani sira is yerlerinde kullanilan sobalar ekonomik, çevreci ve modern görünümüyle de ilgi çekiyor.

Son Günlerin Gözdesi 'Pelet Soba' Yayginlasiyor
Dünyanin birçok yerinde köy evleri ve ofisler basta olmak üzere birçok alanda yaygin sekilde kullanilan sobalar, dogalgazin bulunmadigi yerlerde odun ve kömüre göre zahmetsiz ve ekonomik seçenek sunuyor. Yakit sonrasi kül ve dumani az çikan soba, yeni nesil soba olarak dikkat çekiyor.

Soba, diger alternatiflere göre ekonomik oldugu için birçok kesim tarafindan tercih ediliyor. Dünyada yasanan enerji krizi sonrasi pelet sobalar önümüzdeki yillarda öneminin artmasi bekleniyor.

Yanma potasindaki peletlerin otomatik yüklemeli ve ateslemeli sekilde yakilmasiyla çalisan ve yeni nesil olarak adlandirilan pelet sobalarin üretim ve kullanimi, kömüre oranla daha az kül çikarmasi ve çevre dostu olmasi nedeniyle artiyor.

Kahramanmaras Küçük Sanayi Sitesi’nde seri üretim yapan girisimci is insani Esref Sekerli, gelistirdigi sobalari dünyanin farkli ülkelerine ihraç ediyor. Müsterilerin taleplerinin karsilandigi isletmede yogun mesai harcaniyor.

Esref Sekerli Danismanlik, Hayvancilik ve Tarim Ürünleri Limited Sirketi Pars Pelet Sobalari Satis ve Pazarlama Personeli Taner Bertizlioglu, “Burada 3 yildir ürettigimiz ve sürekli gelistirdigimiz pelet sobalarini üretiyoruz. Pelet, sikistirilmis çam talasindan üretiliyor. Külü, dumani çok azdir. Bizim sobamiz da bu sekilde ön plana çikiyor. Saatte bir ile bir buçuk kilogram pelet tüketimi yapmaktadir. 100 kilogram yanan peletin sadece 1 kilogrami kül olarak çikmaktadir ve 99 kilogrami yanarak isiya dönüsmektedir. Külü ve dumani çok az olan soba, tamamen hava ile çalisan ve elektronik aksamin yoktur. Konutlarda, bag ve dag evlerinin yani sira kafeterya, köy kiraathanelerinde, kahvehanelerde, hobi ve kis bahçelerinde tercih ediliyor. Kolay temizlenebilir, kolay yanmasi ile dikkat çekiyor. Zehirleme riski hiç yoktur. Kömür sobalarinin artik yerini almaktadir. Ürünlerimizi Avrupa, Uzakdogu hatta Güney Kore, Azerbaycan ve Kafkas ülkelerine gönderdigimiz bir sobadir. Müsterilerimiz oldukça begeniyor. Bu nedenle Türkiye’nin yer yerine kargo ile gönderiyoruz. Yurt içi ve disina ürünlerimizi sevk ediyoruz. Ilk çalistirmada pürmüz ya da jel yardimi ile çalistiriyoruz. Sobamiz görüldügü gibi yaniyor ve yaklasik 70-80 metrekare alanda etkili oluyor. Bu ürün 7 gün 24 saat çalisabilir” dedi.

Kaynak: İHA