Rusya Disisleri Bakani Sergey Lavrov Açiklamasi 'Moskova, Sam Ile Ankara Arasindaki Iliskilerini Destekliyor'

BM Genel Kurulu 78. Oturumu’nda konusan Rusya Disisleri Bakani Sergey Lavrov, Türkiye-Suriye iliskilerine deginerek, “Moskova, Sam ile Ankara arasindaki iliskilerini destekliyor” dedi.



Rusya Disisleri Bakani Sergey Lavrov, Birlesmis Milletler (BM) Genel Kurulu’nun 78. Oturumunda küresel ve bölgesel konulara dair konusma yapti. Konusmasinda hedefine yine ABD ve batili ülkeleri alan Lavrov, “Dünyanin geri kalanina tepeden bakmaya aliskin olan Amerikalilar ve Avrupalilar siklikla vaatlerde bulunuyor, yazili ve yasal olarak baglayici olanlar da dahil yükümlülükler üstleniyor ve sonra bunlari yerine getirmiyor. Rusya Devlet Baskani Vladimir Vladimiroviç Putin’in söyledigi gibi, Bati gerçek bir yalan imparatorlugu. Avrupa-Atlantik ve Hint-Pasifik bölgesinin güvenliginin bölünmezligi” seklindeki kurnaz sloganla etki alanini tüm Dogu Yarimküre’ye genisletme girisiminde bulunmasinin yayilmaciliginin yeni tezahürüdür. Washington bu amaçla kendi kontrolünde AUCUS, ABD - Japonya - Kore Cumhuriyeti üçlüsü, Tokyo - Seul - Canberra - Wellington dörtlüsü gibi askeri ve siyasi mini ittifaklar olusturuyor ve bu ittifaklara katilan üyelerini, altyapisini Pasifik bölgesine yayan NATO ile pratik isbirligine çekiyor. Rusya ve Çin’i hedef alan bu girisimlerin açik bir sekilde, ASEAN kapsaminda gelisen kapsayici bölgesel mimariyi çökertmeye odaklanmasi, Avrupa’da asiri isinan gerilime ek olarak yeni ve patlamaya hazir jeopolitik gerilim ocagini meydana getirme riskini olusturuyor” dedi.



“Rusya, baska yolun olmadigini anliyor”

Konusmasinin devaminda çok kutuplulugun dünyada demokratiklesme sürecine katki saglayacagina vurgu yapan Lavrov, “BM’nin kuruldugu 1945 yilindan bu yana ilk kez dünya meselelerini demokratiklestirme sansi dogdu. Bu, uluslararasi hukukun üstünlügüne inanan ve BM’nin, dünya siyasetinin merkezi koordinasyon kurumu olarak yeniden canlanmasini isteyen herkese umut veriyor. Rusya, baska yolun olmadigini anliyor. Lakin ABD ve ona boyun egen Batili kolektif, dünyayi yapay olarak düsman bloklara bölen ve ortak hedeflere ulasilmasini engelleyen çatismalar olusturmaya devam ediyorlar. Gerçekten çok kutuplu, adil bir dünya düzeninin olusmasini engellemek için her seyi yapiyorlar, dünyayi kendi dar bencil kurallarina göre oynamaya zorlamaya çalisiyorlar. Uluslararasi müzakerelerin gündemini Ukraynalastirmaya yönelik saplantili girisimler Batili azinligin bencilliginin bariz bir tezahürü haline geldi. Birçogu uzun yillar, hatta onlarca yildir devam eden ve çözüm bekleyen bir dizi bölgesel kriz arka plana itiliyor” ifadelerini kullandi.

“Moskova, Sam ile Ankara arasindaki iliskilerini destekliyor”

Bölgesel konulara deginirken Türkiye ve Suriye iliskilerinin normallesmesi için Iran ile birlikte ortak çaba gösterdiklerine vurgu yapan Lavrov, “Suriye’nin Arap ailesine dönmesini ve Sam ile Ankara arasinda baslayan normallesme sürecini memnuniyetle karsiliyoruz, Iranli meslektaslarimizla birlikte bu sürece destek vermeye çalisiyoruz” diye konustu.



“Ermenistan’da Rusya Federasyonu’nu baltalamaya çalisan Bati yanlisi güçlü bir lobi var”

BM’deki konusmasinin ardindan da basin toplantisi düzenleyen Lavov, Daglik Karabag’da yasanan gelismelerin ardindan Ermenistan’da Bati yanlisi hareketlere dikkat çekerek, “Ermenistan’da, eski Sovyetler Birligi’ne bagli bazi ülkelere benzer birçok batili vakif ve kurulus bulunuyor. Amerika Birlesik Devletleri’nin (ABD) çikarlarini savunan bir dizi sivil toplum kuruluslari da Rusya’nin nüfuzunu baltalamaya çalisiyor. Orada bu türden birçok örgüt bulunuyor” seklinde konustu.

Kaynak: İHA