Deodorant Sikilirken Çakilan Çakmak Sonlari Oluyordu

Istanbul Silivri’de trafikte seyir halinde olan gençlerden biri deodorant siktiktan sonra tusunun takili kaldigini fark etmedi ve araçta çakmak çakilinca bir anda patlama yasandi. 2 genç alevler içinde kalarak dehseti yasadi. Olaydan agir yarali kurtulan ve 50’den fazla ameliyat geçiren 16 yasindaki Emirhan Mese, “Araç seyir halindeyken deodoranti kullandigimiz sirada tusu takili kaldi. Sonrasinda çakmak ateslenince o an bir patlama oldu. Ilk an vücudumu hissetmedim. Araç tüplüydü yaninca indik, önce araci söndürdük, sonra hastaneye basvurduk. 18 gün yogun bakimda kaldim” dedi.

Deodorant Sikilirken Çakilan Çakmak Sonlari Oluyordu
Silivri’de yasayan 16 yasindaki Emirhan Mese, bir arkadasiyla birlikte geçtigimiz ay aksam 23.00 siralarinda Selimpasa Mahallesi’nde araçla gezmeye çikti. Bu sirada iddiaya göre araçta deodorant sikan gençler, deodorant dügmesinin takili kalarak sikmaya devam ettigini fark etmeyince araçta çaktiklari çakmak sonrasi bir anda patlama oldu. Neye ugradigini sasiran 2 genç, seyir halindeyken bir anda dehseti yasadi. Alevlerin ortasinda kalan gençler, LPG’li araci hemen uygun bir noktaya çekerek söndürmeye çalisti. Aracin söndürülmesinin ardindan ilçede bir hastaneye giden gençlerin cildinin büyük oranda yandigi belirlendi. Ardindan Basaksehir Çam ve Sakura Sehir Hastanesi Yanik Tedavi Merkezi’ne getirilen 16 yasindaki Emirhan Mese’nin tedavisine hemen yogun bakimda baslandi. Vücudunun el, kol, yüz, bacak bölümleri gibi yüzde 60’inin ileri düzey yanik oldugu tespit edilen gence 18 günlük yogun bakim sürecinde 50’ye yakin ameliyat yapildi. Zorlu süreçlerin ardindan taburcu edilen Mese, büyük korku yasadiklari anlarini anlatirken, Yanik Tedavi Merkezi Sorumlusu ve Genel Cerrahi Uzmani Prof. Dr. Mustafa Turan da hastasinin durumu ve tedavi sürecine iliskin bilgi verdi. Prof. Dr. Turan, yanici maddelerin kullanimina dikkat edilmesi gerektigini ifade ederek, vatandaslara önemli uyarilarda bulundu.

“Çakmak ateslenince patlama oldu"

Silivri’de seyir halindeyken araçtaki patlama sonucu agir yaralanan 16 yasindaki Emirhan Mese, “Araç seyir halindeyken deodorant bazli bir kozmetik ürün vardi, onu kullandigimiz sirada tusu takili kaldi. Ondan sonra araç içinde çakmak ateslenince 2 saniye içinde yangin çikti. O an bir patlama oldu, arabanin arka cami da patladi. Araba seyir halinde gidiyordu, indik arabayi söndürdük. Sonra en yakin hastaneye gittik, ilk an vücudumu hissetmedim. Ilk korkum kulaklarim biraz duyma kaybi yasadigi için kulaklarimdan oldu. Pek de bir sey hissetmedim hastaneye gidene kadar. Gittikten sonra fark ettim. Pazar aksami saat 23.00-24.00 gibiydi, arkadasimla arabada geziyorduk. 18 gün yogun bakimda kaldim, bugün de taburculugum var. Arkadasim iyi, o benden önce taburcu oldu. Araç tüplüydü yaninca indik, önce araci söndürdük, müsait bir yere çektik, sonra hastaneye basvurduk. Ailemi ben aradim, ilk 3-4 saat hiçbir sey hissetmedim. Buraya gelince islem gördüm, ameliyatlara girdim. Buradaki süreç yogun bakimda tek kaldigim için sikici ve daraltici bir süreçti ama sagliktan önemli degil. Bir seyim kalmadi, toparladigim için mutluyum. Araci sürekli havalandirip araç içinde çakmak ve yanici madde kullanmamalarini öneririm. Ailem bayagi üzüldü, onlarin üzülmesi de beni yordu. O yüzden biraz zordu” seklinde konustu.



“18 gün yogun bakimda kaldi, 50 civarinda ameliyat islemi gerçeklestirildi"

Genç hastasinin durumu hakkinda bilgi veren Basaksehir Çam ve Sakura Sehir Hastanesi Yanik Tedavi Merkezi Sorumlusu ve Genel Cerrahi Uzmani Prof. Dr. Mustafa Turan, “Bir araba içerisinde kozmetik ürün patlamasina bagli olarak hasta bize 112 tarafindan bildirildi.

Daha sonra yogun bakimda yer hazirladik ve tedavimize basladik. Hastamiz geldiginde vücudunun yüzde 60 ileri düzeyde yandigi ve akcigerlerin de kismen etkilendigi bir tabloyla karsi karsiyaydik. Tedavilerimize olumlu yanitlar aldik. Özellikle yaz aylarinda koku, deodorant malzemeleri patlayici bir ürüne dönüsebiliyor. Bu hastamizda oldugu gibi de kapagi takili kalmis, sürekli gaz sizdirmis, araba içerisinde sigara yakimi esnasinda bomba gibi patlamis. Araba da kendileri de yanmis, çok agir yarali 2 hastamiz söz konusu oldu. Bu gibi ürünler bir anda patliyor, yasli veya diger hastalarimiz çok agir yarali olarak gelebiliyor. Gözlerinde çok agir, körlüge gidebilecek, ölümcül durumlarla karsilasiyoruz. Bunlarin patlama, yanici etkileri var. Ortami havalandiracagiz. Havalar çok sicak, arabalarin camlarinin park edildigi zaman en azindan bir parmak geçecek kadar açik birakilmasi lazim. Günes gören yerlerde çakmak, deodorant, bu tarz kozmetik ürünler, kapali ürünlerin birakilmamasi çok önemli. Yoksa bunlar bir anda faciayla sonuçlanabiliyor. Mangal jelleri, deodorant malzemeleri bunlar hayatimizin bir parçasi. Yalniz dikkat ederek kullanirsak sagligimiza zarar gelmez. Yaklasik 18 gün yogun bakimda kaldi, 50 civarinda ameliyat islemi gerçeklestirildi.

Akciger destegi de sagladik. Neyse ki genç olmasina bagli olarak su an taburcu asamasina getirdik” dedi.

Kaynak: İHA