Vali Çiftçi'den Ahilik Haftasi Kutlamasi

Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, Ahilik Haftasi münasebetiyle bir mesaj yayinladi.

Vali Çiftçi'den Ahilik Haftasi Kutlamasi
Ahi Evran’in, dogum tarihinin kesin olmamakla birlikte 1171 yilinda Iran’in Hay kasabasinda dünyaya geldigini hatirlatan Vali Çiftçi,” Asil adi Seyh Nasuriddin Mahmut Ahi Evran’dir. Asya içlerinden Anadolu ‘ya gelen mutasavviflardan biri olan Ahi Evran 1262 yilinda Kirsehir’de vefat etmistir. Debbaglik, yani deri isletmeciligini icra eden Ahi Evran bu meslek erbabinin piri kabul edilmistir. Anadolu’nun fethinden sonra bu cografyanin vatanlasmasi, Türklesmesi ve Türk yurdu olarak mayalanmaya baslamasi Ahi Evran gibi sahsiyetlerin varligiyla olmustur. Ahilik yalnizca esnaf teskilati degil ayni zamanda Anadolu’nun gögsüne Türk mührünün vurulmasinda önemli bir rol oynamis kurumdur. Bu teskilat sayesinde kültürümüz, günümüze kadar varligini sürdürmüstür.” dedi.

Milletlerin medeniyetlerinin maddi medeniyet ve manevi medeniyet olmak üzere ikiye ayrildigini belirten Vali Mustafa Çiftçi, “Mimari, müzik, ticaret, folklor gibi alanlar maddi medeniyeti olustururken; ahlak, erdem, sevgi, merhamet, hos görü gibi kavramlar da manevi medeniyeti teskil eder. Ahi Evran bu iki medeniyeti en iyi sekilde birlestirmis sahsiyetlerden biridir. Bir yandan usta-çirak rabitasini, mesleki tekamülü maddi boyutuyla düzenlerken bir yandan da çiragin ustaya saygisini, ustanin erdemli bir meslek erbabi yetistirme sorumlulugunu bu cografyaya kazandirmistir. Ustanin çiragin beline bagladigi “Sed” yalnizca bele baglanan bir kusak degil, ayni zamanda yüzyillar sonrasina yön veren bir felsefedir. Kusaga layik olma, onun icaplarina uyma sarsilmaz bir bagliligin ve ahlakin yeminini yerine getirmektir.” seklinde konustu.

Fazilet ve çaliskanligin ahilik teskilatinin önemli degerli oldugunu anlatan Vali Çiftçi söyle devam etti, “Degisen ve sanayilesen dünyaya ragmen bu degerler her zaman geçerli olmustur. Bu noktada Ahi Evran’in yalnizca bize degil bütün dünyaya mesaji oldugunu görüyoruz. Bu vesile ile Kültür ve Turizm Bakanligimizca ilk kez 1988 yilindan itibaren anilmaya baslanan Ahilik Haftasi’ni kutluyor, Ahi Evran’i rahmet ve minnetle aniyorum. Ahi Evran ruhuyla milletimizin maddi ve manevi degerlerine sahip çikan, kültürümüzü geçmisten günümüze tasiyan esnaf ve sanatkarlarimiza sevgi ve saygilarimi sunuyorum.”
Kaynak: İHA