Darbe Girisimiyle Yargilanan Saniklar Yeniden Hakim Karsisinda

Yargitay’in, Sakarya’da Fetullahçi Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girisimine iliskin davada verilen mahkumiyet ve beraatlere iliskin bozma kararlarinin ardindan eski 1. Motorlu Piyade Tugay Komutan Vekili Piyade Kurmay Albay Ugur Coskun ile ve Albay Ahmet Üzer tekrar hakim karsisina çikti. Görülen durusmada mahkeme heyeti, Yargitay kararinda belirtilen ‘Silahli terör örgütü yönetme’ ve ‘Silahli terör örgütü üyeligi’ suçundan ceza verilmesine yer olmadigina karar verdi.

Darbe Girisimiyle Yargilanan Saniklar Yeniden Hakim Karsisinda
Sakarya’da Fetullahçi Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girisimine iliskin 222 sanigin yargilandigi davada Yargitay, verilen mahkumiyet ve beraatlere iliskin onama ve bozma kararlari almisti. Alinan karar çerçevesinde darbe girisimiyle yargilanan saniklardan eski 1. Motorlu Piyade Tugay Komutan Vekili Piyade Kurmay Albay Ugur Coskun ile ve Albay Ahmet Üzer tekrar hakim karsisina çikti. 2. Agir Ceza Mahkemesinde görülen davada Yargitay’in ilaminin okunmasinin ardindan durusma basladi.

Durusmaya saniklar bulunduklari cezaevinden Ses ve Görüntü Bilisim Sistemi (SEGBIS) ile katilirken, sanik avukati salonda hazir bulundu.

Durusmada söz hakki verilen sanik Ugur Coskun, Yargitay’in silahli terör örgütü yöneticiligine iliskin karari bozmasina yönelik bir diyeceginin olmadigini, sanik Ahmet Üzer ise örgüt üyesi olmadigini ve üzerine atili suçlamalari kabul etmedigini belirterek, beraatini talep etti. Mahkeme heyeti, bahse konu olan olaya iliskin saniklar hakkinda Yargitay kararinda belirtilen ‘Silahli terör örgütü yönetme’ ve ‘Silahli terör örgütü üyeligi’ suçundan ceza verilmesine yer olmadigina karar verdi.

Yargitay’in kararina iliskin dava yeniden görülecek

Sakarya’da 15 Temmuz gecesi Fetullahçi Terör Örgütü (FETÖ) mensuplarinca gerçeklestirilmek istenen darbe tesebbüsü sonrasinda 3 Nisan 2017 tarihinde 222 sanik yargilanmaya baslamisti. Yargilama süresince saniklar, avukatlari ile bazi müsteki vekilleri hususa iliskin Istanbul Bölge Adliye Mahkemesi 27. Ceza Dairesi’nin, Sakarya 2. Agir Ceza Mahkemesi’nin kararlarini onamasinin ardindan dosyayi temyize götürdü. Yargitay 3. Ceza Dairesi ise yerel mahkemenin verdigi kararin temyiz incelemesini bitirdi.

Ne olmustu

Yapilan inceleme çerçevesinde mahkeme ‘Anayasayi ihlal’ suçunda eski 1. Motorlu Piyade Tugay Komutan Vekili Piyade Kurmay Albay Ugur Coskun ve Albay Ahmet Üzer’e verilen agirlastirilmis müebbet hapis cezalarini, saniklardan Fatih Gümüs, Hakan Güler ve Emrah Boyali’ya verilen ‘anayasal düzeni ortadan kaldirmaya tesebbüse yardim etme’ suçundan 12 yil 6’sar ay hapis cezasini onarken, sanik Ismail Senyüz’ün ‘silahli terör örgütü üyeligi’ suçundan aldigi 6 yil 3 ay hapis cezasini hukuka uygun buldu. Ayrica 3. Ceza Dairesi ‘Anayasayi ihlal’ suçundan 71 sanik hakkinda verilen beraat kararini da onadi. Mahkeme, 94 sanik hakkindaki ‘Anayasa’yi ihlal’ suçundan beraat kararlari ile 52 saniga ‘anayasal düzeni ortadan kaldirmaya tesebbüse yardim’ suçundan verilen mahkumiyetleri bozdu. 3. Ceza Dairesi ise darbe girisimine iliskin ‘Anayasayi ihlal’ suçundan beraat eden 26 sanik ile ‘anayasal düzeni ortadan kaldirmaya tesebbüse yardim etme’ suçundan tutuklanan 52 sanik hakkindaki hükmü, kanunsuz emirler dogrultusunda valiligi ele geçirmek, ates emri vermek gibi eylemlerle suçu ‘müsterek fail’ olarak gerçeklestirmeleri sebebiyle ‘Anayasa’yi ihlal’ suçundan mahkumiyete karar verilmesi gerektigi dikkate alinmadigi için hukuka uygun bulmadi.

Ayrica 3. Ceza Dairesi, Ugur Coskun’a ‘silahli terör örgütü yöneticiligi’, Ahmet Üzer, Bahri Gürhan, Ümit Ahlat, Emre Metin ve Adem Kapucu’ya ‘silahli terör örgütü üyeligi’ suçundan verilen cezalari, ‘Anayasa’yi ihlal’ suçunun tüm unsurlariyla gerçeklestigi somut olayda saniklarin ayrica bu suçlardan cezalandirilma imkani bulunmadigi için ceza verilmesine yer olmadigina karar verilmesi gerektigi için bozdu.

Yeniden hakim karsisina çikacaklar

Bu çerçevede, Yargitay tutuklu saniklarin tutukluluk hallerinin devamina karar verdi. Yargitay’in verilen mahkumiyet ve beraatlere iliskin onama ve bozma kararlarinin ardindan darbe girisimiyle yargilanan saniklar 2. Agir Ceza Mahkemesi’nde yeniden hakim karsisina çikacak.
Kaynak: İHA