Artvinli Genç Kadinin Oglu Için Basladigi Aricilik Geçim Kaynagi Oldu

Artvin’in Savsat ilçesi Kayadibi köyünde yasayan genç kadin arici Elif Kör, iki kovan ari ile basladigi aricilik serüvenine kendi imkânlariyla 50 kovan ariya çikararak yoluna devam ediyor.

Artvinli Genç Kadinin Oglu Için Basladigi Aricilik Geçim Kaynagi Oldu
Elif Kör, etrafinda aricilik yapan insanlarin sohbetlerinin ilgisini çekmesi ve oglunun bali çok sevmesiyle basladigi aricilik meslegi gelir kaynagi oldu.

Savsat’da yasayan üniversite mezunu ve ayni zamanda kamuda güvenlik görevlisi olarak çalisan Elif Kör’ün hikâyesi 5 yil öncesine dayaniyor. Çevresinde aricilik yapan arkadaslarinin aricilik üzerine sohbetlerinin ilgisini çekmesi üzerine kollari sivadi. Önce Halk Egitim Merkezinin açmis oldugu aricilik kursundan egitim aldi. Daha sonra iki kovan alarak ögrendiklerini uygulamaya basladi.

Mesai saatlerinin disinda kalan zamanini arilariyla geçiren Elif Kör, iki kovanini bir yil sonra 10 kovana çikardi. Her yil kovan sayisini artirarak 5 yilin sonunda 50 kovan ariya ulasti. Artvin aricilar birligine de kayit yaptiran Kör, resmi olarak ilk kadin arici oldu.

Esi ve oglu manevi destek verse de erkek gücü gerektiren tüm isleri tek basina yapan Elif Kör, çevresi tarafindan takdir ediliyor. Kadin arici olmasi sayesinde genis pazara ulastigini ifade eden Kör, yillik ortalama 500-750 kg arasinda rekolte aldigi ballarin Türkiye’nin bir çok ilinden alicisi oldugunu belirtiyor.

Genç Kadin arici Elif Kör’ün hedefleri arasinda önce ariligini yeniden tasarlamak ardindan da ari sütü üretimi ve ana ari yetistiriciligine adim atmak var.

Ariciliga baslama sebebinin esas nedeninin ama oglunun bali çok sevmesi oldugunu ifade eden Elif Kör, "Ariciliga baslama sebebim oglumun bali çok sevmesi ve etrafimda aricilik yapan insanlarin sohbetleri. Bunlar beni cezp etti. Bundan 5 yil önce Halk Egitim Merkezinde kurslara katilip egitim alarak 2 kovan ariyla bu ise basladim. Ertesi yil 10 kovan ari ile devam ettim ve her yil kovan sayimi artirarak 50 kovan ariya ulastim. Aricilik bir kadin için çok zor bir meslek bir o kadar da kolay bir meslek erkek gücü gerektiren yerler oluyor. Buralarda çok zorlandigim anlar oluyor ama arilarimi çok sevdigim için bunlara katlanabiliyorum. Bu isi tek basima yapiyorum hiç kimseden destek almadan yapiyorum. Manevi olarak esim ve oglum destek veriyor. Bu benim için en büyük güç” dedi.

Meslegin zorluklarindan bahseden Kör, yeteri sayida kovana ulastigini tek basina oldugu içinde zorlandigini ifade ederek sunlari söyledi:

“Tek basima ugrastigim için zorlaniyorum. Ayni zamanda kamuda çalistigim için hepsine ayni anda yetismek benim için çok zor oluyor. 2 kovan ari ile basladigim aricilik serüvenim 50 kovan ariyla devam ediyor. Artvin aricilar birligine de üye oldum resmi kadin aricisiyim.”

Bundan sonraki hedeflerinin arasinda ariligini yeniden tasarlamak ve akabinde ana ari yetistiriciligi ve ari sütü üretimi yapmak oldugunu belirten Kör, bunun için Ardahan Üniversitesinde gerekli egitimlerimi tamamladigini sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA