Bakan Yumakli, ASEAN Büyükelçileri Ile Görüstü

Tarim ve Orman Bakani Ibrahim Yumakli, Güneydogu Asya Uluslar Birligi (ASEAN) Ankara Grubu Büyükelçileri ve Maslahatgüzarlari ile Bakanlikta bir araya geldi.

Bakan Yumakli, ASEAN Büyükelçileri Ile Görüstü


Bakan Yumakli, görüsmede Kahramanmaras merkezli depremlerde gösterdikleri dayanisma ve yardimlar için ASEAN Ankara Grubu ülkelerine tesekkür etti. Asya’nin dünyada önemli bir bölge haline geldigini söyleyen Yumakli, “Asya bölgesiyle iliskilerimizin ekonomiden, bilim ve teknolojiye, gida ve tarimdan turizme, egitimden kültür ve sanata kadar her alanda gelistirilmesini bir dis politika önceligi olarak degerlendiriyoruz.” dedi.

Bakan Yumakli, ASEAN’in 50. yil dönümünde Türkiye’nin Sektörel Diyalog Ortakligi statüsü elde etmesinin anlamli oldugunu vurgulayarak “ASEAN ülkeleri için üç kitaya ulasimin anahtari olan Türkiye, halklarimizin refahini ve mutlulugunu etkileyen her konuda ASEAN’in dogal ortagidir. Ülkemizin müstesna konumu, ASEAN ülkelerindeki tarimsal ürünlerin Kuzey Afrika’dan Avrupa’ya kadar uzanan genis bir cografyaya ulastirilmasi konusunda çok önemli firsatlar sunmaktadir. Türkiye, tarim alanindaki yüksek üretim kapasitesi ve bilgi birikimiyle de ASEAN’a önemli katma deger saglayabilecek özelliklere sahiptir.” degerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’nin Sektörel Diyalog Ortakligi kapsaminda hazirladiklari ’Türkiye ile ASEAN Ülkeleri Arasinda Tarim Sektöründe Iklim Degisikligine Uyum Konusunda Isbirligi Firsatlarini Tanitmak Için Deneyim Paylasimi Projesi’ önerisini ASEAN Sekretaryasina sunduklarini bildiren Yumakli, “Bu proje ile iklim degisikliginin olumsuz etkilerine karsi Bakanligimiz ile ASEAN üyesi ülkeler arasinda is birligi olanaklarini artirmayi hedefliyoruz.” diye konustu.

Bakan Yumakli, gelecek dönemde ASEAN ülkeleri ile tarim ve ormancilik alanindaki iliskilerin gelistirilmesine yönelik teknik is birligine hazir olduklarini da kaydetti.

Kaynak: İHA