Milli Savunma Bakani Güler, KKTC Silahli Kuvvetler Günü Resepsiyonuna Katildi

Milli Savunma Bakani Yasar Güler, Kibris’in milli bir mesele oldugunu belirterek, "Kibris meselesinin, Kibris Türk halkinin mesru çikarlarini ve güvenligini teminat altina alacak sekilde bir an önce çözüme kavusturulmasi, ülkemizin en önemli önceliklerinden biridir." dedi.

Milli Savunma Bakani Güler, KKTC Silahli Kuvvetler Günü Resepsiyonuna Katildi


Milli Savunma Bakani Yasar Güler, beraberinde Genelkurmay Baskani olarak da görevlendirilen Kara Kuvvetleri Komutani Orgeneral Musa Avsever, Deniz Kuvvetleri Komutani Oramiral Ercüment Tatlioglu, Hava Kuvvetleri Komutani Orgeneral Atilla Gülan ve Milli Savunma Bakan Yardimcisi Suay Alpay ile Gazi Orduevi’ndeki KKTC Silahli Kuvvetler Günü resepsiyonuna katildi.

Saygi durusu sonrasi okunan Istiklal Marsi ve Mücahitler Marsi’nin ardindan konusan Güler, sözlerine Kibris’in fethinin 452’nci, Türk Mukavemet Teskilatinin (TMT) kurulusunun 65’inci, Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti Güvenlik Kuvvetleri Komutanliginin ise 47’nci kurulus yil dönümlerini kutlayarak basladi.



Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti Toplumsal Direnis Bayrami’ni ve Silahli Kuvvetler Günü’nü bir arada kutlamaktan duyduklari gurur ve mutlulugu dile getiren Güler, "Bugüne kadar Kibris Türkü’nün adada maruz kaldigi baskilar, sindirme politikalari ve katliamlar, kardeslerimizin hakli mücadelesini sekteye ugratamamis, aksine istiklal ve istikbaline sahip çikma azim ve kararliligini daha da artirmistir. Büyük acilarin yasandigi o zorlu süreçte, bugün kurulus yil dönümünü kutladigimiz Türk Mukavemet Teskilatinin kahraman mücahitleri, verdikleri destansi mücadelelerle Kibris Türk halki için parlayan bir yildiz gibi umut olmuslardir.” diye konustu.



Türkiye’nin de bu mücadelede daima Kibrisli kardeslerinin yaninda yer aldigini ve adada baris ve istikrarin saglanmasi için her türlü gayreti gösterdigini vurgulayan Güler, "Her zaman ifade ettigimiz gibi Kibris, bizim milli meselemizdir. Bu nedenle Kibris meselesinin, Kibris Türk halkinin mesru çikarlarini ve güvenligini teminat altina alacak sekilde bir an önce çözüme kavusturulmasi, ülkemizin en önemli önceliklerinden biridir" ifadesini kullandi.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in KKTC ziyareti sirasindaki "Bu konuda bir elli sene daha kaybetmeye tahammülümüz yok" ifadesini hatirlatan Güler, sunlari söyledi:

"Geçmisten süregelen ve artik miadi dolmus söylemlerin çözüm çabalarina katki saglamadigi anlasilmalidir. Temennimiz, adada Kibris Türk halkinin haklarini görmezden gelen tek tarafli adimlardan kaçinilmasi, bu yönüyle tarihi ve mevcut gerçeklerin dogru tanimlanmasi, bölgede gerilimi artirmaya yönelik eylem ve söylemlerden uzak durulmasi, yillardir çözümsüzlüge mahkum edilen Kibris sorununun uluslararasi hukuk temelinde, barisçil, esit ve adil bir sekilde çözülmesine yönelik güçlü bir iradenin gösterilmesidir. Bilinmelidir ki Kibrisli kardeslerimizin kazanilmis haklari olan egemen esitlikleri ve esit uluslararasi statülerinin teyidi, bizler için olmazsa olmazdir. Muhataplarimizdan da Kibris Türkü’nün ve Türkiye’nin uluslararasi hukuktan kaynaklanan haklarina saygili olarak hareket etmelerini bekliyoruz. Uluslararasi camiayi da adil ve kalici bir çözüm için destek olmaya, sadece bir tarafin iddialarini desteklemeyi birakip konuya makul ve mantikli bir sekilde yaklasmaya davet ediyoruz. Adil ve kalici bir çözüme ulasilmasi yönündeki çagrimizi buradan bir kez daha yineliyor, baris, istikrar ve is birliginin hakim oldugu bir Kibris ve Akdeniz için gayretlerimizi sürdürecegimizi ifade etmek istiyorum.”

"Yanlarinda olmaya devam edecegiz"

Son dönemde Yunanistan ile Türkiye arasindaki olumlu gündemin sürdürülmesinin çözüme yönelik iradeye ulasilmasi açisindan önemli oldugunu belirten Güler, "Ancak, her zaman dile getirdigimiz gibi, barisçil bir çözüm için çaba gösterirken milli menfaatlerimizden asla taviz vermeyecegimiz de bilinmelidir. Hem Kibrisli kardeslerimizin güvenli, huzur ve refah içinde yasadigi bir gelecegi insa etmek hem de Türkiye’nin Akdeniz’deki hak ve menfaatlerini korumak için kararliligimiz tamdir" açiklamasinda bulundu.

Türkiye’nin kararli durusuyla Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti ve kardes Kibris halkinin gelecege daha güvenle baktigini, güçlü yarinlara, emin adimlarla ilerledigini dile getiren Güler, söyle konustu:

"Türk Silahli Kuvvetleri olarak kardes ordumuza savunma, güvenlik ve harp sanayi alaninda her türlü destegi vermeye devam ediyoruz. Icra ettigimiz ortak tatbikatlar, Kibrisli askeri personele verilen egitim destegi ve savunma sektöründe atilan adimlar, askeri alandaki is birligimizin en güzel örnekleridir. Bu is birligi bundan sonra da artarak devam edecektir. Kibris Türk Baris Kuvvetleri Komutanligi Ada’daki baris ve güvenligin teminatidir. Türk Silahli Kuvvetleriyle birlikte omuz omuza görev yapan Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti Güvenlik Kuvvetleri Komutanligi da Mücahit ruhuyla, Kibris Türkü’nün sanli sancagini büyük bir gururla tasimakta, adadaki baris ve istikrarin teminati olarak büyük bir sevkle görev yapmaktadir. Türkiye olarak bugüne kadar oldugu gibi bundan sonra da Garanti ve Ittifak Antlasmalari çerçevesinde Kibrisli kardeslerimizin huzur ve güvenligi ile refahi için elinden geleni yapmaya, yanlarinda olmaya devam edecegiz."

Bakan Güler, sözlerinin sonunda Kibris Türkü’nün hakli mücadelesinde emegi geçen devlet büyüklerini, komutanlari, sehit Mücahit, Mücahide ve Mehmetçigi ve kahraman gazileri hayirla yad etti. Konusmalarin ardindan yil dönümü pastasi kesildi, Bakan Güler, vefat eden emekli Albay Ilhan Salman adina hazirlanan Milli Mücadele Madalyasini oglu Milli Savunma Üniversitesi Rektör Yardimcisi Selman Salman’a "Ne mutlu ki böyle bir kahramanin oglusunuz." ifadesini kullanarak verdi.
Kaynak: İHA