Sinirin Sifir Noktasinda Patlican Hasadi Basladi

Suriye sinirindaki Kilis’te patlican hasadinin baslamasi ile sabahin erken saatlerinde tarlaya giden isçiler, kavurucu sicaklarin yasandigi bugünlerde saatler boyu günesin altinda patlican topluyor. Üretici, asiri sicaklar nedeniyle ürünü toplayacak isçi bulmakta zorlaniyor.

Sinirin Sifir Noktasinda Patlican Hasadi Basladi
Yaklasik bin 500 dekar alanda patlican üretiminin yapildigi Kilis’te patlican hasadina baslandi. Her yil dönüme 10 ton civarinda ürün alan çitçiler, bu sene hava ve iklim sartlarindan dolayi 7 ile 8 ton dolmalik patlican hasat ediyor. Düsük rekolteye ragmen 45 dereceye kadar yükselen hava sicakliginda günesin altinda hasat yapan isçilerin sabahin erken saatlerinde uyanarak, yolunu tuttugu arazilerde öglen saatlerine kadar patlican topluyor.

‘‘Rekolte düsük, fiyatlar yüz güldürdü"

Üretici rekoltenin beklenenden düsük oldugunu belirtirken fiyatlardan ise memnun olduklarini ifade etti.

Çiftçi, yüksek talep nedeniyle patlicanin suanda tarlada 10-11 TL arasinda satildigini kaydetti.

Ziraat Mühendisleri Odasi Baskani Güven Özdemir, "Ilimizde dolmalik olarak giren patlicanin hasadi 45 derece sicaklikta devam etmektedir. Çiftçilerimiz asiri derece sicakliktan dolayi sabahin ilk isiklarinda baslayip öglene kadar devam edebiliyorlar. Rekolte bu sene düsük bu da mevsimsel iklim sartlarindan kaynaklaniyor. Verimin düsük, talebin de çok olmasindan dolayi fiyatlar çiftçilerin yüzünü güldürdü. Su anda patlican, tarlada 10 ile 11 TL arasinda piyasaya girmektedir. Marketlerde ise fiyatlar 20 TL ve üzerinden satilmaktadir. Bereketli hasatlar diliyorum’’ dedi

En erken hasadin yapildigi Suriye sinirindaki Yavuzlu köyünde patlican üretimi yaptiklari ve her zamanda yapacaklarinin altini çizen çiftçi Izzettin Çekiç, ‘‘Herseyden önce Bu tarlada patlicani fidelerini ekmekle basliyoruz ve yetistiriyoruz. Bu sekle geldikten sonra dis piyasada ve halin içerisinde belirli alicilara satiyoruz. Geçen yila göre bu yil patlicanlarin durumu fiyat olarak iyi tabi bunu daha üstünü istiyoruz ama bu sartlarda verilen fiyatlar çok iyi" dedi.



En büyük korku kuraklik

Asiri sicaklar nedeniyle çiftçinin en büyük korkusunun kuraklik oldugunu anlatan Çekiç, asiri sicaklar nedeniyle isçi bulmakta da zorlandiklarini kaydederek, "Havalar çok sicak isçi bulamiyoruz. En büyük sikintimizda kuraklik yeralti sularimiz çekilmek üzere. Devlet büyüklerimizden yeralti sularimiz için bizlere destek verilmesini istiyorum. Bize en yakin olan baraj Save Baraji var bu baraji biz çiftçilere sulama olarak verirlerse bu verilen baraj bize çok büyük destek olacak. Normalde biz ürünleri tarladan yetistiriyoruz ama kolay yetismiyor belirli bir emek istiyor emeginin de karsiligini aliyoruz alamayinca suyumuz da kurudugu zaman bu emegin hepsi bosa gidiyor. Sulama destek olunursa bizim için çok iyi olacak verim iki kat artacak’’ diye konustu.

Kaynak: İHA