Gölcük Yaylasinda 6 Yasindan Beri Hayvancilik Yapiyor

Konya-Antalya il sinirindaki yaylada 6 yasindan beri hayvancilikla ugrasan 55 yasindaki Mehmet Taskuyu, yaylada esiyle birlikte koyun yetistiriciligi yapiyor.

Gölcük Yaylasinda 6 Yasindan Beri Hayvancilik Yapiyor
Taskuyu’nun koyun sürüsü ile kurdugu iletisim de görenlerin ilgisini çekiyor. Taskuyu, kendisinden uzaklasan sürüyü islik çalarak durup toplanmasini ve yön degistirmesini sagladigini belirtiyor. Konya’nin Derebucak ilçesine bagli Pinarbasi Mahallesi’nde yasayan Mehmet Taskuyu, ilkbahar mevsiminde çiktigi yaylada karin düstügü mevsime kadar hayvancilik mesaisini yürütüyor. Nilüfer bitkilerinin oldugu çevresi yazin ortasinda hala papatya ve farkli çiçeklerle çevrili “Orta Gölcük” adini verdikleri derinligi 6 metreye yaklasan göletin çevresindeki agillarda yaz döneminde geçici olarak konaklayan aile, aralarinda çok sayida kuzunun da oldugu koyun sürülerini buranin çayirlarinda otlatiyor, sularindan istifade ettiriyor.

"Burada yasamimiz, bu koyunlari otlatarak geçiyor"

Koyun yetistiricisi Mehmet Taskuyu, Konya-Antalya sinirindaki daglik alandaki yaylada 6 yasindan bu yana küçükbas hayvan yetistiriciligi yaptigini söyledi.

6 yasinda kendisine kepenek giydirilmesiyle birlikte ata meslegi olan bu meslege basladigini anlatan Taskuyu, halen yaylada esiyle birlikte koyun yetistirdigini belirterek, “Bu is tek basina yapilacak bir is degil, esimle birlikte yapiyoruz. Birbirimize destek oluyoruz. Burasi yaklasik 2 bin rakim. Ikamet ettigimiz köye ise 5-6 kilometre mesafede bulunuyor. Kisin kar yagdi mi buralara girilmez. Ama bahar ve yaz dönemlerini burada geçiriyoruz. Burada yasamimiz, bu koyunlari otlatarak geçiyor. Sabah mali önüne alip gidiyorsun, karnini doyuruyorsun, gezdiriyorsun. Yemek zamani sen de gidip yiyorsun, çayini içiyorsun, dinlenme zamani. Sonra aksam oluyor tabi. Buraya Nisan ayi içerisinde çikiyoruz, 9’uncu hatta 10’uncu aya kadar kaliyoruz. Burada çayir ve su sikintisi olmuyor. Gölcük göleti var etrafindaki çayirlarda hayvanlarimizi otlatiyoruz. Bu sene yagislar da iyi oldugu için ot sikintisi yasamayacagiz, öyle gözüküyor. Devletin verdigi 20-25 liralik destekten de istifade ediyoruz bu isi yaparken. Çayirlar güzel, su da var. Gölcük Göleti doga harikasi ilgi çeken bir yer. Ama daha pek çok kisi için kesfedilmemis bir bölge. Içerisinde baliklar var, yüzeyinde nilüfer bitkileri de var. Hayvancilik disinda 5-6 dönümlük bir yerimiz de var, zaman zaman eke biliyoruz. Ama bu sene ekmedik. Emekliligime daha iki yil var. Emekliligime kadar bu isi sürdürecegim emekli olduktan sonra ise artik Allah bilir. Ama biraz dinlenmek lazim diye düsünüyorum” diye konustu.

Taskuyu, daglik alanda yillarca hayvancilik yaptigini ancak birçok sürü sahibinin korkulu rüyasi olan “canavar” korkusunu fazla yasamadigini da belirtirken, “Köpeklerimiz var, sürülerimizi koruyor. Onlara güveniyoruz. Bugüne kadar bu konuda herhangi bir sorunla karsilasmadik çok sükür” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA