Bakan Yumakli Açiklamasi 'Sabahtan Bu Yana 19 Yangin Çikti'

Tarim ve Orman Bakani Ibrahim Yumakli, “Sabah 06.55’ten bu ana kadar yaklasik 19 yangin; orta ve üstü çikti. Bunlarin 16’sina müdahale edildi ve an itibariyla kontrol altina alindi. Su anda sorunumuz bu 3 yangin” dedi.

Bakan Yumakli Açiklamasi 'Sabahtan Bu Yana 19 Yangin Çikti'
Hatay’in Belen ilçesinde meydana gelen yanginla olarak Içisleri Bakani Ali Yerlikaya ile birlikte bölgeye gelen Tarim ve Orman Bakani Ibrahim Yumakli, yetkililerden yangin ile ilgili bilgi aldi. Daha sonra Bakan Yumakli ve Bakan Yerlikaya basin mensuplarina açiklamalarda bulundu.

Ilk olarak konusan Tarim ve Orman Bakani Ibrahim Yumakli, ihbarin gelmesiyle 8 dakika içerisinde yangina müdahale edildigine deginerek, “Saygideger vatandaslarimiz, hepimize geçmis olsun. Bugün itibariyla saat 13.57’de ihbari gelen ve 8 dakika içerisinde müdahale edilen Hatay Belen’deki yanginla ilgili buradayiz. Nemin ve rüzgarin çok etkili oldugu malum ayni zamanda da hava sicakliginin. Dolayisiyla da burada da yaklasik yüzde 21 nem ve saatte 21 kilometre hizla esen bir rüzgar söz konusu idi. Arkadaslarimiz her zaman oldugu gibi hemen hava araçlarini ve kara araçlarini bölgeye sevk ettiler. 17 hava araciyla basladi.

Daha sonra yaklasik 80’e yakin kara araci ve yaklasik 450’ye yakin Orman Genel Müdürlügünün personeli müdahil oldu” dedi.

“Çok sükür büyük bir risk olmadigini söyleyebilirim”

Bakan Yumakli, yanginin enerjisinin düstügünü ve büyük bir riskin olmadigini belirterek “Sayin Valimiz ve diger kamu kurumlarinin AFAD’in baskani da dahil olmak üzere vekillerimiz bütün kurumlar, kuruluslar omuz omuza vererek jandarmamizdan da diger askeri birliklerimizden de kamu kurumlarimizdan da araç, gereç ve personel takviyesiyle çok sükür aksam 19.00 sularinda söylemistim, yanginin enerjisi düsmeye basladi diye. Su an itibariyla çok lokal bazi yerlerde devam ediyor olmakla birlikte çok sükür büyük bir risk olmadigini söyleyebilirim. Ancak bu her seyin bittigi ya da yanginin tamamen kontrol altina alindigi anlamina gelmez. Hem gecenin ilerleyen saatlerinde olusabilecek hava sartlari hem de nemle alakali sikintili bir durum. Belki yine riskli bir durum olusturabilir. Ama su an itibariyla yaklasik etkilenen alanin iki yüz otuz hektara çiktigi ile ilgili bizim, arkadaslarimin bir ölçümü vardi. Su an itibariyle bu yaklasik yüz hektarlik bir alana dogru inmis vaziyette yüz yirmi hektar civarinda diyelim buna. An itibariyla büyük bir risk oldugunu söylememekle beraber arkadaslarimizin tamamiyla kontrol altina almakla ilgili çabalari devam etmekte” ifadelerini kullandi.

“Su anda sorunumuz bu 3 yangin, bunlara konsantre olmus vaziyetteyiz”

Sabah saatlerinden itibaren 19 yanginin çiktigini belirten Bakan Yumakli, “Yine saat 16.27 civarinda Çanakkale’de çok genis bir alanda hizli bir rüzgarla birlikte baslayan diger bir yangin basladi.

Yaklasik bes yüz hektarlik bir alan etkilendi. Aslina bakarsaniz tarim arazilerinin oldugu bir bölge. Ama yer yer ormanlik alanlara siçrayarak genis bir alana yayildi. Yine burada da hava araçlari ve kara araçlariyla müdahale edildi. Halihazirda Çanakkale’de su anda iki gece görüs hava araciyla birlikte arkadaslarimiz müdahaleye devam ediyor. Bundan yaklasik bir yarim saat sonra 17.00 gibi İçel Gülnar’da basladi.

Yine buraya da yaklasik on iki hava araci yönlendirildi. Halihazirda su anda orada da üç gece görüs, hava araci ve diger kara araçlariyla müdahaleler sürüyor. Degerli arkadaslar sabah 06.55’den bu ana kadar yaklasik 19 yangin; orta ve üstü çikti. Bunlarin 16’sina müdahale edildi ve an itibariyla kontrol altina alindi. Su anda sorunumuz bu 3 yangin. Bunlara konsantre olmus vaziyetteyiz. Hem Içisleri Bakanimiz hem diger kamu kurum kuruluslari bölgelerin valileri çok yogun bir sekilde yanginin kontrol altina alinmasi için bütün kamu kuruluslari el ele, kol kola vermis, omuz omuza vermis bir sekilde mücadele etmeye devam ediyorlar. An itibariyla benim verecegim bilgiler bu kadar. Hepimize tekrardan geçmis olsun” dedi.

Kaynak: İHA