Milas-Bodrum Havalimani Kavsagindaki Orman Yangini Kontrol Altinda

Milas-Bodrum karayolu havalimani kavsaginda baslayan orman yangini kontrol altina alindi. Yanginda 160 hektar alan zarar gördü.

Milas-Bodrum Havalimani Kavsagindaki Orman Yangini Kontrol Altinda
Yangin sahasinda gece görüslü T70 helikopter ile havadan incelemelerde bulunan Tarim ve Orman Bakani Ibrahim Yumakli, “Yangin havalimanina yakin Akyol mevkiinde basladi ve güneye dogru Kemikler mahallesine harekete etti. Ekiplerimiz hizli bir sekilde müdahalede bulundu. Bizim de buraya hizli bir sekilde intikal etmemizin temel sebebi yarim saate yaklasik 37 hektarlik bir alani yanginin büyüme potansiyeli çok büyüktü. Eger Kemikler mevkiine geçmis olsaydi blok ormanlarin bulundugu bir alana siçrayacakti ve daha sonra hepimiz için endise verici bir dudum ortaya çikacakti. Ilk etapta arkadaslarimiz 9 uçak 13 helikopter yaklasik 45 arazöz ve 450’ye yakin arkadasimiz hizli bir sekilde müdahale ettiler. Özellikle son dönemde yanginlarin tamamini ayni sekilde hizli bir sekilde müdahale ediyor orman teskilati. Biraz önce dünyada sadece 5 ülkede olan ileri derecede teknoloji sensörler ile ayni sekilde kameralar ile donatilmis Sayin Cumhurbaskanimizin ismini Otag olarak verdigi yangin yönetim uçaginda idik. Alani tekrar bastan sona uçak ile kontrol ettik. Yaklasik 160 hektar bir alanin etkilendigini gördük. Çok sükür herhangi bir can kaybi ve yaralanma yok. Bu bizim için sevindirici bir durum. 160 hektarlik bir alanda sesini duymadigimiz canlilar vardi. Onlar için üzülmemiz gerekir" dedi.

"Ülke olarak kabiliyetiniz ne kadar gelismis olursa olsun, bize bu imkanlari agladigi için Sayin Cumhurbaskanimiza tesekkür ediyoruz. Bugün sadece büyük diye adlandirabilecegimiz bu ülkede 7 tane yangin çikti" ifadelerini kullanan Bakan Yumakli, "Bunlarin ikisi Izmir, ikisi Hatay’da biri Kahramanmaras’ta, biri Balikesir’de. Çok sükür o da potansiyeli büyük bir yangin idi ama kontrol altina alindi. Birisi de burada idi. Ancak sadece bu kadar degil. Irili ufakli dedigimiz arkadaslarimizin bir saat içirisinde hemen müdahale ederek söndürdügü yaklasik 50’nin üzerinde yangin meydan geldi bu ülkede. Bunlar bizim kaynaklarimiz. Yani engellenebilir mi evet engellenir. Yanginlarin yüzde 90’inin insan unsurundan kaynaklandigini düsünürsek, elbette engellenebilir. O yüz ben bütün vatandaslarimizdan sizlerin araciligi ile istirham ediyorum. Ormanlara ya da ormanlarin yakinina ates il herhangi bir sekilde ormanlari yakacak ya da orada yangin baslatacak herhangi bir madde atmayalim. Daha sonrasinda yine cam gibi, sise gibi veya benzeri malzemeleri de alev alacak malzemeleri de yol kenarina atmayalim. Çünkü buradaki yangin da bir yol kenarindan basladi.

Bu yüzden ben tekraren teskilattaki arkadaslarima tesekkür ediyorum" diye konustu.

"Geçen hafta Izmir Menderes’te hayatini kaybeden yesil vatani korumak için bir sehidimiz vardi Mustafa Gürpinar. Onun için de Rabbimden rahmet, ailesine de sabirlar diliyorum" diyen Bakan Yumakli, "Bu vatani savunmak için canin ortaya koyan kimler varsa onlara da bu vesile ile tesekkür ederim. Geçmis olsun. Artik an itibari ile enerjisi düsmüs yangin kontrol altina alindigini, herhangi bir tehdit etmedigini, ama arkadaslarimizin da son derece dikkatli bir sekilde sogutma çalismasini devam etiklerini söyleyebilirim" dedi.

Kaynak: İHA