Edirne'ye Akin Eden Bulgar Turistler Gözünü Açti

Edirne’de her hafta Cuma günü kurulan Ulus Pazari bu hafta Bulgar turist akinina ugradi.

Edirne'ye Akin Eden Bulgar Turistler Gözünü Açti
Bulgar Levasinin kentteki döviz bürolarinda 13 lira 20 kurustan alici bularak tarihi rekor kirmasinin ardindan gidadan giyime kadar neredeyse tüm ihtiyaçlarini Edirne’den karsilayan Bulgar turistler Edirne’ye akin etmeye basladi.

Sabahin erken saatlerinden itibaren turlarla ve kendi araçlariyla Edirne’ye gelen Bulgar turistler, gidadan giyime kadar neredeyse tüm ihtiyaçlarini Kentteki esnaftan ve Ulus Pazari’ndan karsiliyor. Ancak artik Bulgarlarin gözünün açildigini ve seçici davrandigini söyleyen pazar esnafi, eskisi gibi olmadigini ve ne bulursa almak yerine gezerek arastirarak aldiklarini belirtti.

Uzun yillardir pazarda tezgah açtigini söyleyen esnaf Mustafa Çetin, Bulgaristan ve Yunanistan’dan çok fazla tanidik ve müsterilerinin oldugunu belirtti.

Dolarin ve Leva’nin yükselisinin faydasini gördüklerini aktaran Çetin, bu hafta pazarda yabanci müsteri yogunlugu yasandigini ifade etti.



"Bulgarlarin da gözleri açildi"

Artik Bulgarlarin da gözünün açildigini ve eskisi gibi ne bulursalar almadiklarini belirten Çetin, eskiden tezgaha gelip hemen aldiklarini simdi ise daha fazla gezip fiyat arastirmasi yapip öyle aldiklarini söyledi.



"Bulgarca afis ve seslenmek hoslarina gidiyor"

Bulgarca afislerin ve onlarin dilinden hitap etmenin hoslarina gittigini aktaran Çetin, "Dikkatlerini çekiyor, biri gelince digeri de geliyor, burada ne var diye, o da arkasindan o sekilde geliyor" dedi.



"Burada her seyi aliyoruz"

Edirne’yi sevdiklerini ve Bulgaristan’a yakin oldugu için avantajli oldugunu söyleyen Zekiye Ismail, "Burada her seyi aliyoruz. Kilimler, örtüler, giysiler. Her hafta gelmiyoruz, bazen otobüsle veya tur ile geliyoruz" diye konustu.



"Edirne pazarini çok seviyorum"

Bulgaristan’dan Edirne’ye alisverise gelen Hülya Hüseyin, "Edirne pazarini çok seviyorum, 2 veya 3 ayda bir arkadaslarimla geliyorum. Burada her sey bize uygun fiyatli. Kilim, yatak çarsafi, örtüler, perdeler, çocuk giysileri ve kadin giysileri aliyoruz, uygun fiyatlari bulup aldigimiz her seyi aliyoruz" dedi.

Dövizin degerlemesi ile birlikte yabanci müsterilerin ucuz alisveris yapmak için Türkiye’ye geldigini söyleyen Ulus Pazari Esnaf Kooperatifi (UPEK) Baskani Bülent Reisoglu, "Türkiye’den alisveris yapiyorlar. Edirne’den çarsidan, pazardan, alisveris merkezlerinde yogun bir sekilde degerli paralarini kullaniyorlar, alisveris yapiyorlar. Bulgarlar paralarinin yüksek olmasi dolayisiyla alisverislerini arttirdilar. Yani Leva 13 liraya kadar çikmis duyduguma göre, artik biz izlemeyi biraktik, yay koptu" ifadelerine yer verdi.

" Artik seçici davraniyorlar"

Bulgarlarin artik eskisi gibi her seyi almadigini ve seçici davrandigini söyleyen Reisoglu,"Ilk basta her sey aliyorlardi, iyi kötü kaliteli, kalitesiz. Ama simdi doydular ve ögrendiler. Simdi paralarini daha kaliteli seyler alma yönünde kullaniyorlar. Seçiciler, ürün seçiyorlar, kaliteli ürün aliyorlar. Paralarini daha degerli bir sekilde o yönde kullaniyorlar" dedi.

Kaynak: İHA