Bingöl Balina Paris'ten 4 Ödül

Her yil çitasini yükselten Bingöl bali, bu kez Paris’ten 4 ödül ile döndü. Paris Bal Ödülleri 2023’te (Paris International Honey Awards-PIHA) Bingöl balina 3’ü altin, biri platinum olmak üzere 4 ödül verildi.

Bingöl Balina Paris'ten 4 Ödül
Bu yil ilk kez düzenlenen yarismada pek çok ülkeden yüzlerce firmanin kendi üretimleri olan ballarla katildigi Paris Bal Ödülleri 2023’e (Paris International Honey Awards-PIHA) Türk aricilari aldiklari ödüller ile damgasini vurdu. Yarismada ürünler ilk olarak laboratuvar testlerine tabi tutuldu. Bu testlerden basari ile geçen ürünler, daha sonra aralarinda tarimsal gida tedarik zincirlerine adanmis ve sektörün önde gelenlerinden olan Italya Tarimsal Arastirma ve Ekonomi Konseyi (CREA) üyelerinin de yer aldigi jüri tarafindan kalite, koku, doku ve lezzet kriterlerine göre degerlendirildi. Yarismaya katilan Bingöllü bal üreticilerinden 3’ü altin, biri ise platinum ödül almaya hak kazandi.

Platinum ödülü alan Bingöl Ari Yetistiricileri Birligi Baskani Ali Aba, “Ilki 2017 yilinda gerçeklesen dünya 2’inciligi ödülünü aldik. Geçen yil iki altin madalya aldik, bu yil ise Fransa’nin baskenti Paris’te 4 ödül kazandik. Bu da gögsümüzü kabartti. Ilimize ve ülkemize hayirli olsun diliyorum. 3 altin madalya, 1 tane de platinum en üst ödül kazandik. Insallah devami da gelecek. Yakin zamanda Ingiltere’ye bir numune daha gönderdik ve oradan da bir birincilik bekliyoruz. Bingöl balinin her yarismada ödül almasi endemik bitkiler ve bakir olan yaylalarimiz, sanayi bölgelerinden uzak olan yaylalarimizdan kaynaklaniyor” dedi.

Paris’teki yarismada altin madalya kazanan bal üreticisi Bedri Sagdiç ise, “2017 ve 2022 yillarinda Bingöl balimiz dünya ikincisi seçildi. Bu yil 2023’te Paris’e gönderdigimiz bal yarismalarinda ballarimiz altin ödül aldi. Mutluyuz, gururluyuz, insallah bunun devamini da saglayacagiz. Bingöl balimizin güzel olmasinin sebebi bitki örtüsüdür. Tamamen yerlesim yerlerinden uzak ve yüksek rakimlarda bin bir bitki çesidi ile elde ettigimiz ballarimiz özellikle uluslararasi yarismalarda altin ödüle layik görülüyor" diye konustu.

Yarismada bir diger altin ödülünü alan üretici Fikri Üzer, "Bingöl balinin kaliteli olmasi tesadüf degildir. Bu yil da Fransa’da aldigimiz altin ödüller bunun kanitidir. Aldigimiz ödüllerin Bingöl’e hayirli olmasini diliyorum" seklinde konustu.

Kaynak: İHA