9 Günlük Bayram Tatili Turizm Sektörünün Yüzünü Güldürdü

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in Kurban Bayrami tatilinin 9 güne çikarildigini açiklamasi, iç pazardaki tatil rezervasyonlarini hizlandirdi. Antalya’da 250-300 bin kisilik bir iç turizm hareketi beklenirken, bu rakamin otelleri yüzde 100 doldurmasi öngörülüyor.

9 Günlük Bayram Tatili Turizm Sektörünün Yüzünü Güldürdü
Kurban Bayrami tatilinin idari izinler ile birlikte 9 güne çikmasi, iç pazarda simdiden hareketlilik baslatti. Bu karar turizmin baskenti Antalya’da otellerdeki doluluk beklentisini yüzde 100’e ulastirdi. Dis turizmde 2022 verilerinin oldukça önünde giden Antalya’da 9 günlük tatille birlikte iç pazarda da ciddi anlamda doluluk yasanacagi öngörülüyor.

“Dis turizmde 2022’ye göre yüzde 35 artis var”

Akdeniz Turistik Otelciler ve Isletmeciler Birligi (AKTOB) Baskani Kaan Kavaloglu, Antalya’ya gelen turist sayisinin dün itibariyla 3 milyon 800 bini geçtigini belirterek, bu verinin 2022 yilina oranla yüzde 35 fazla oldugunu ifade etti.

Ukrayna-Rusya savasinin devam etmesi ve bu bölgeden gelen turist eksikliginin Ingiliz turistle kapatildigini belirten Kavaloglu, Rusya’dan gelecek turist sayinin yil kapanisindaki artisi belirleyecek faktör oldugunu söyledi.

Kavaloglu, Alman ve Ingiliz turistte ciddi anlamda artis olduguna isaret ederek, “Almanya 2019 verilerinin de üzerinde. Ingiltere geçen yil ilk defa 1 milyonu geçmisti. Bu yil sadece Antalya’ya 1,5 milyon Ingiliz turist beklentimiz var. Özellikle Polonya, Romanya gibi yeni pazarlarimiz da olumlu sinyaller veriyor. Bu anlamda baktigimizda 2023 yili verileri 2022 yilini geçecekmisiz gibi gözüküyor” dedi.

Seçim döneminde iç pazarda yavaslama yasandigini kaydeden Kavaloglu, dis turizmde de Rusya’dan seçim ve ekonomik sartlardan ötürü bir durgunluk yasandigini ancak yaz sezonunda bu akisin devam edecegini belirtti.



“Kurban Bayrami’nda yüzde 100 doluluklar yasayacagimizi düsünüyorum”

9 günlük Kurban Bayrami tatilini oteller açisindan olumlu karsiladiklarini ifade eden Kavaloglu, sunlari söyledi:

“Otelciler, Ramazan Bayrami hem iklim sartlari tarihin nisan sonuna gelmesi itibariyla çok yogun bir doluluk yasayamamisti. Türkiye’de de tatil günü 9 gün oldu fakat insanlar 9 gün boyunca tatil yapmayacaklar. Otellerde konaklamalar 4 ya da 5 günlük konaklama olacak. Erkenden açiklanmasi bizim için çok olumlu. Hem sinavlarin bitmesi hem okullarin kapanmasi bu anlamda itici bir güç olacak. Kurban Bayrami’nda yüzde 100 doluluklar yasayacagimizi düsünüyorum.”

“Antalya’da 250-300 bin kisilik iç turizm hareketi bekliyoruz”

Iç turizm hareketinin kendileri için çok önemli olduguna vurgu yapan Kavaloglu, “Özellikle iç turizm hareketliliginde ülkemizin refah seviyesinin yükselmesi de bizim için çok degerli. Iç turizm hareketini 15-20 milyona tasidiginizda, yurt disindan gelen turistlere olan ihtiyaçlarimiz da azalmis olacak. Ancak bunun için biraz daha süreye ihtiyacimiz var. Sadece Kurban Bayrami’nda Antalya’ya 250-300 bin kisilik iç turizm hareketi bekliyoruz” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA