Atik Malzemelerden Kiyafet Defilesi

SAMSUN – Samsun’da düzenlenen Dünya Çevre Günü etkinligi çerçevesinde lise ögrencilerinin atik malzemelerden yaptigi kiyafet defilesi büyük begeni topladi.

Atik Malzemelerden Kiyafet Defilesi
Türkiye Çevre Haftasi çerçevesinde Samsun Cumhuriyet Meydani’nda Çevre Haftasi Kutlama Töreni ve etkinlikleri yapildi. Saygi durusunda bulunulmasi ve Istiklal Marsi’nin okunmasi ile baslayan tören, gösteriler ile devam etti. Birçok kurumun stant kurarak ‘geri dönüsüm’ ve ‘sifir atik’ konusuna dikkat çektigi etkinlikte Sema-Cengiz Büberci Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ögrencilerinin atik malzemelerden yaptigi kiyafetleri sergiledigi defile büyük begeni topladi.

Defile hakkinda konusan ögrenciler, “Atik malzemeleri kullanarak kiyafet yaptik. Böylece aslinda her seyin geri dönüsebilecegini göstermek isteyerek, sifir atik konusuna dikkat çektik” ifadelerini kullandilar.

Vali Dagli: “Çok agir bir yagis yasadik"

Il olarak çevre konusunda çok duyarli olmalari gerektiginin altini çizen Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dagli, “Hep birlikte Dünya Çevre Günü’nü kutluyoruz. Son 2 gündür yasadiklarimizi görünce hep birlikte bir kez daha idrak ettik ki çevreyi mutlaka her çalismamizda birinci argüman olarak önümüze koymamiz gerekiyor. Çok agir bir yagis yasadik. Bazi ilçelerimize 250 kilogrami geçen yagis düsmüstür. Bu gerçekten neredeyse 1 yilda düsecek olan yagisin 1 günde düsmesi demektir. Ancak baktigimizda özellikle son yillarda yapilan alt yapi çalismalari ile zararin en azindan minimize edilebildigini hep birlikte müsahede ettik. Aksi takdirde birçok ilçemizde verdigimiz can kayiplarini biliyoruz. Ancak Allah’a sükür bu alt yapilar sayesinde belirli bir düzeye eristik. Mutlaka eksiklerimiz var. Bu eksiklerde insallah tüm devlet kurumlarimiz ile birlikte insallah tamamlamak için gayret gösteriyoruz. Bugün Dünya Çevre Günü’nü kutluyoruz. Dünya Çevre Günü sifir atiktan baslamak suretiyle bildigimiz gibi 5 yildir Cumhurbaskanimizin esi Emine Hanimefendi himayesinde sifir atik çalismalari gayet iyi bir seviyeye ulasti. Özellikle çocuklarimizi kutluyorum. Burada kamu kurumlarimizla çok güzel bir birliktelik sergileyerek her çalismamizda oldugu gibi çevre konusunda da çalismalarimizi devam ettirecegiz” dedi.



Etkinliklerin 2 gün boyunca meydanda 3. gün de üniversitede devam edecegini ifade eden Samsun Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Il Müdürü Ömer Bolat, “Samsun ve komsu illerimize geçmis olsun diliyoruz. Etkinlikleri asiri yagmur nedeniyle bugüne erteledik. Dünya Çevre Haftasi’ni ‘Temiz Dünyam Temiz Çevre’ temasiyla kutluyoruz. Sifir atik bilinciyle geri dönüsümü öne çikartacak faaliyetleri meydandaki stantlarimizda ve etkinliklerimizi vatandaslarimizla bulusturacagiz. ‘Sifir Atik’ temasiyla MEM, Samsun Büyüksehir Belediyesi, ilçe belediyeleri ve TEMA gibi kurumlarin katkilariyla kurumlarin yil boyunca sifir atikla ilgili çalismalar burada sergileniyor. Temel maksadimiz; atigin yerinde azaltilmasi ve çevre bilincinin çocuklarda olusturulmasidir. Buradaki stantlarda da göreceginiz gibi aslinda hiçbir sey atik degildir ve geri dönüstürülebilir” diye konustu.

Il Milli Egitim Müdürü Murat Agar ise “Büyüksehir Belediyesi is birligi ile gerçeklestirdigimiz ‘Çevre Haftasi Senligi’ Valiligimizin himayesinde Il Milli Egitim Müdürlügümüzün ‘Geri Dönüsen Sehir Samsun Projesi’ çerçevesinde yürüttügü faaliyetlerin görünürlük kazanmasi, kamuoyu nezdinde farkindalik olusturmasi bakimindan, egitsel ve sosyal bir firsat olarak degerlendiriyoruz” seklinde konustu.

Samsun Büyüksehir Belediye Baskani Mustafa Demir de il olarak çevre ve sehircilik konularina öncelik verdiklerini, sifir karbon salimli sehir olma konusunda büyük yol kat ettiklerini ifade etti.

Etkinlikler, kurumlarin çesitli gösterileri ile devam ederken, vatandaslara da çevrenin önemi konusunda farkindalik olusturulmaya çalisiliyor.

Programa ayrica Ilkadim Belediye Baskani Necattin Demirtas, Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutani Tugamiral Ahmet Bahadir, Samsun Il Jandarma Komutani Albay Ömer Ersever ve protokol üyeleri katildi.

Kaynak: İHA