Kaçan Süphelilere Ates Ederken Genç Kizin Ölümüne Neden Olan Polise Tahliye

Istanbul’un Beyoglu ilçesinde kaçan süphelilere silahla ates ederken yoldan geçen 18 yasindaki Zuhal Ebrar Yildiz’in ölümüne neden oldugu iddia edilen sanik polis memuru hakkinda mahkeme tahliye karari verdi.



Beyoglu’nda 11 Aralik 2022’de meydana gelen olayda polis memuru A.D., motosiklet ile kaçmaya çalisan 2 süpheliyi durdurmak için silahla ates etmisti. Polis A.D.’nin atesi sonucu olay yerinden geçen 18 yasindaki Zuhal Ebrar Yildiz vurularak hayatini kaybetmisti. Olaya iliskin polis memuru A.D.’nin yargilandigi davanin görülmesine devam edildi. Istanbul 45. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen durusmada tutuklu sanik A.D. ile taraf avukatlari hazir bulundu. Durusmaya maktul Zuhal Ebrar Yildiz’in annesi Dilek Yildiz ile babasi Zekeriya Yildiz da müsteki olarak katildi.



Durusmada hakim, kesif sonrasinda hazirlanan raporun ve olay yerine ait görüntülerin içeriginin incelendigi raporlarin dava dosyasina ulastigini aktardi.

‘’Zuhal Ebrar kardesimiz bizim mahallenin kizidir’’

Durusmada Yildiz’in ölümünün gerçeklestigi gün polis tarafindan aranan ve gasp suçundan tutuklanan Hüseyin Yetkin tanik olarak dinlendi. Tanik Yetkin, merdivenden inen sahsin polis oldugunu söylemedigini iddia ederek "Dogrudan elini beline götürdü. Silahi çikarip bize dogrultunca biz de motorlarimizla sola dogru manevra yaptik. Polis ‘dur’ diye kesinlikle ikazda bulunmadi bize. Farlari yaktik, üzerimizde silah, biçak suç aleti yoktu kesinlikle. Sola dogru gitmeye basladik. Döndügümüz yer de aydinlikti. Bizim arkamizdan 1 sarjör mermi bosaltildi. 10-13 silah sesi duydum arkamizdan. Atis uyari atisi degildi canimiza kast etmek amaciyla açilan bir atesti. Zuhal Ebrar kardesimiz bizim mahallenin kizidir. Abilerini taniyorum. Olay sirasinda oradan birinin geçtigini gördüm. Kim olduguna dikkat etmedim. Ben giderken kimseye çarpmadim. Ama ‘ah’ diyerek birinin yere düstügünü duydum. Bu sirada silah ateslenmeye devam edince ben durup yardim edemedim. Olay nedeniyle üzgünüm’’ dedi.



Olay günü polis tarafindan aranan süphelilerin yerini polislere bildiren polis memuru M.B. de durusmada tanik olarak dinlendi. Tanik M.B., aradiklari sahislarin bölgede 10 gün içinde 7-8 tane silahli yagma olayina karistigini, olayi Asayis Sube Gasp Büro Amirligi’nin takip ettigini ve kendi bölgeleri oldugu için kendilerinden yardim istedigini ifade etti.



"Kizimi kasten ve bilerek vurduklarini düsünüyorum hiç pisman degil’’

Durusmada beyanda bulunan anne Dilek Yildiz, ‘’Sanigin agir cezada yargilanmasini istiyorum. Kizimi kasten ve bilerek vurduklarini düsünüyorum. Bu adam hiç pisman degil. Polis polisi tutuyor. Kimse benim kizimin ölümünü konusmuyor. Hepsi sanigi korumaya çalisiyor” dedi.



‘’Sikayetimizden vazgeçecektik ancak pismanlik göstermiyor’’

Baba Zekeriya Yildiz ise beyaninda, ‘’Sanik eger biraz pismanlik belirtisi gösterse biz esimle sikayetimizden vazgeçecektik, ancak pismanlik göstermiyor. Agir ceza mahkemesinde yargilanmasini istiyoruz” ifadelerini kullandi.

Tahliye edildi

Ara kararini açiklayan mahkeme, sanik polis memuru A.D.’nin sabit ikametgah sahibi olmasi ve tutuklulukta geçirdigi süreyi de dikkate alarak tahliyesine karar verdi. Dinlenmeyen taniklar hakkinda zorla getirme karari çikarilmasina da hükmeden mahkeme durusmayi erteledi.

Tahliye kararina tepki

Tahliye kararinin ardindan Zuhal Ebrar Yildiz’in annesi ve babasi karara tepki göstererek durusma salonundan çikti. Baba Zekeriya Yildiz, ‘’Bu aciyi yasamadan ölmeyeceksiniz’’ seklinde bagirarak adliyeden ayrildi.

Iddianameden

Istanbul Cumhuriyet Bassavciliginca hazirlanan iddianamede süpheli polis memuru A.D.’nin ‘bilinçli taksirle ölüme neden olma’ suçundan 2 yil 8 aydan 9 yila kadar hapis cezasina çarptirilmasi talep edildi.
Kaynak: İHA