Bu Baliklari Sadece Martilar Avlayabiliyor

Dünyada sadece Van Gölü’nde yasayan ve üreme döneminde tatli sulara göç eden inci kefalinin engel tanimayan muhtesem yolculugu devam ederken, martilar ise rahatça ulastiklari avlarini gökten süzerek kapma yarisina giriyor.

Bu Baliklari Sadece Martilar Avlayabiliyor
15 Nisan ile 15 Temmuz arasindaki üreme ve yumurtlama döneminde insanlar tarafindan avlanmasi yasak olan inci kefallerini bir tek martilar avlayabiliyor. Yumurtalarini tatli suya birakmak için akarsulara akin eden inci kefali sürüleri, martilarin hücumuna ugruyor. Yumurtlama döneminde göle akan tatli suyun akisinin tersine yüzerek engelleri asmaya çalisan inci kefalinin martilar tarafindan avlanmasi ilginç görüntüler ortaya çikariyor.

Ercis ilçesinde Deli Çay’in bulundugu alanda olusturulan balik bendine bu yil suyun debisinin az olmasi martilarin inci kefallerini avlamasini daha da kolaylastiriyor. Suyun az olmasi nedeniyle ilerleme saglayamayan baliklar kolaylikla martilar tarafindan avlanirken ortaya çikan aksiyon dolu sahneler ise vatandaslar tarafindan heyecanla izleniyor.

Ercis ilçesindeki balik bendine Bitlis, Van ve çevre il ve ilçelerden gelen fotografçilar da, martilarin balik avlarinda ortaya çikan enstantaneleri fotograflayarak arsivlerine katiyor. Balik göçünü izlemeye Izmir’den gelen Semra Saraç isimli vatandas, baliklarin göçünü ve martilarin avlanisini hayranlikla izlediklerini söyledi.

Saraç, "Çok begendik Van’i. Birkaç gündür geziyoruz. Bugün de Ercis’teki bu balik göçünün oldugu yere geldik. Burayi çok methettiler, görmeye geldik. Baliklar çok ilginç, suyun tersine yüzüyorlar. Martilar onlari avliyor biraz üzüldüm. Ama güzel ve ilginç, herkese tavsiye ediyorum gelsinler görsünler” dedi.

Leyla Sanal adli vatandas ise Van’i çok merak ettigini belirterek, “Çok sükür Allah görmeyi nasip etti. Su anda da Ercis’te balik bendindeyiz. Çok merak ettigim bir yerdi. Basinda bazen izliyordum ama canli görmek çok farkli bir sey. Baliklar çayin tersine dogru yüzmeye çalisiyorlar ve kenarlara yaklasarak yumurta birakiyorlar. Su anda avlanma yasagi var. Martilar kendilerine ziyafet çekiyorlar. Muhtesem bir görüntü var. Herkesin görmesini tavsiye ediyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA