Kurban Atiklarini Parçalari Çöpe Atmayin, Gömün

Genel Cerrahi Doç. Dr. Türkmen Bahadir Arikan, kist hidatik hastaligini önlenebilmesi için kurban atiklarinin köpeklerin ulasamayacagi sekilde gömülmesi gerektigini söyleyerek, “Parazitin yumurtalari agiza, köpekleri sevince ve el yikanmayinca insanlara geçiyor” dedi.

Kurban Atiklarini Parçalari Çöpe Atmayin, Gömün
Memorial Kayseri Hastanesi’nde Genel Cerrahi olarak görev yapan Doç. Dr. Türkmen Bahadir Arikan, köpeklerden insanlara geçebilen ve karacigerde büyük hasarlar olusturan kist hidatik hastaligi hakkinda bilgiler verdi. Parazitin kurbanlik hayvanlardan köpeklere, daha sonra da hayvanlara geçebildigini söyleyen Dr. Arikan, "Karaciger kist hastaligi, köpeklerin bagirsaginda yasayan parazitin yumurtalarindan insanlarin agiz yoluyla almasi sonucu vücudundan kist olusturmasidir. Bu parazitin yumurtalari agiza köpekleri sevince ve el yikanmayinca insanlara geçiyor. Bu özellikle çocuklara da buradan geçebilir. Ayni zamanda köpeklerin diskisiyla temas eden sularla yikanan marul, maydanoz gibi yiyeceklerin yenmesiyle bu parazitler insanlara geçmekte ve vücudundan hastalik olusturmaktadir. Bu hastalik köpekten köpege geçmemektedir. Hastaligin köpege bulasma sekli ise çig yenilen enfekte olmus etlerin yenmesidir. Kontrolsüz kesim yapilan kurban etlerinin enfekte olan organlarina ki bunlar yüzde 60 oraninda karaciger, yüzde 20 akciger ve diger bütün organlarda gözükmektedir. Bu dokularin disariya veya çöpe atilmasiyla bir sekilde köpeklerin bunlara ulasmasi ve yemesi neticesinde yeniden köpegin bagirsaklarinda parazit haline dönüsüyor. Biz köpeklerden bu enfekte dokulari uzaklastirdigimiz zaman bir müddet sonra hastalik kendiliginden yok olacak” ifadelerini kullandi.

"Kurbandan çikan parçalar köpeklerin ulasamayacagi yerlere gömülmeli’

Kurban Bayrami’nda kurbanda kullanilmayan parçalarin özellikle köpek, çakal gibi hayvanlarin ulasamayacagi yerlere gömülmesi gerektigini dile getiren Arikan, “Kurbandan çikan parçalar mümkünse sokak hayvanlari ve diger hayvanlar bulusturulmamalidir. Bu sekilde bu döngü sekteye ugramis olur. Bu köpekler belediye ekipleri tarafindan yilda 4 kez ilaçlaniyor. Bunlarin diskilari uygun sekilde imha ediliyor. Ayni zamanda çocuklarimiz asisiz ya da ilaçsiz köpekleri sevdikleri zaman elleri muhakkak bol sabunlu suyla yikanmalidir. Bu durum maalesef ölümcül dahi olabilmektedir. Karaciger nakli gerekebilmektedir. Bulundugu organa göre görme kaybi ve benzeri durumlar yasanabilmektedir. Igne yöntemi dedigimiz kateter yöntemiyle karaciger tedavi edilebildigi gibi cerrahi gerektiren, maalesef bazen nakil gerektiren durumlarda gözlenebilmektedir. Bu durum ciddi bir kist hastaligi, ciddi bir durumdur” diye konustu.

Kaynak: İHA