Beypazari'nda Gelin Adaylarina 'Koç Gönderme' Gelenegi Sürüyor

Anadolu’nun birçok yerinde varligini sürdüren, Kurban Bayrami’nda nisanli çiftler arasinda erkek tarafinin, gelin adayina “koç gönderme” gelenegi Beypazari ilçesinde asirlardir devam ediyor.

Beypazari'nda Gelin Adaylarina 'Koç Gönderme' Gelenegi Sürüyor
Anadolu’nun birçok yerinde varligini sürdüren, Kurban Bayrami’nda nisanli çiftler arasinda erkek tarafinin, gelin adayina “koç gönderme” gelenegi Beypazari ilçesinde asirlardir devam ediyor. Damat adaylari, Kurban Bayrami’nda satin aldiklari koçlari özenle süsletip gelin adaylarinin evine götürüyor. Gelin adaylari ise heyecanla damat adaylarini bekledigi görüldü.

Koçlar, damat adaylari tarafindan geline teslim edilirken, bu gelenek yillardir devam ediyor. Beypazari’nda devam eden gelenek ise IHA tarafindan dron ile görüntülendi.

Beypazarlilarin Kurban Bayrami’ni kutlayan Beypazari Belediye Baskani Tuncer Kaplan, “Anadolu’nun çok güzel gelenekleri var. Beypazari’nin kendisine ait ve hiçbir yerde uygulanmayan gelenek ile görenekleri var. Arife günü, gençlerin nisanlilara koç götürme programlari var. Götürürken koçun süslüyorsunuz, daha sonra Beypazari kuyumcularinin süsledigi ve altinla donattigi koçu, kiz evine götürüyor. Güzel gelenekler bunlari. Bundan sonraki süreçlerde yasanacak geleneklerimiz bunlar” ifadelerine yer verdi.

Beypazari’nda gelenek ve göreneklerin devam ettigini ifade eden damat adayi Zekeriya Varli, “Beypazari’nda bir adet ve gelenek olmus ritüelimizdir bizim. Kurban Bayrami’nda ya da bir gün öncesinde gelin hanima koç hediye edilir ve bunu kurban olarak da keserler. Beypazari’nda damatlarin üstüne düsen bir görevdir. Insallah geleneklerimiz devam eder. Koçumuzu 10 bin liraya aldik. Süslemesi ise bin lirayi bulur” ifadelerini kullandi.

Arife günü ve bayramin 1’inci günü 40 koyun süslediklerini belirten esnaf Orhun Ayabakan, “22 yildir bu isi yapiyorum. Her sene süsleme daha çok oluyordu ama bu sene azaldi. Durumumuz iyi, 2 günde 40 tane koyun süslüyoruz. Önceden daha sadeydi süslemeler, simdi daha çok süslüyoruz. Maliyeti ise 500 ile bin TL arasinda degisiyor” diye konustu.

Kaynak: İHA