Biden Açiklamasi 'Hindistan Ile Ortaklik, Tarihin Herhangi Bir Zamanindan Daha Güçlü, Daha Yakin Ve Daha Dinamik'

ABD Baskani Joe Biden, Hindistan Basbakani Narendra Modi ile düzenledigi ortak basin toplantisinda “Hindistan ile ortaklik, tarihin herhangi bir zamanindan daha güçlü, daha yakin ve daha dinamik” dedi.



ABD, küresel rakibi Çin’e karsi Asya ülkelerinde etkinligini arttirmak amaciyla diplomatik temaslarina devam ediyor. Bu kapsamda ABD Baskani Joe Biden, Hindistan ile savunma, ekonomik ve ticari iliskileri güçlendirmek amaciyla Hindistan Basbakani Narendra Modi ile görüsmelerini sürdürüyor. Iki lider Beyaz Saray’da yapilan ihtisamli karsilama töreninin ardindan ikili iliskileri konusmak üzere Beyaz Saray’daki Oval Ofis’te bir görüsme daha gerçeklestirdi.

Görüsmenin ardindan basin açiklamasinda bulunan Biden ve Modi, görüsmede insan haklari, hukukun üstünlügü ve demokratik degerler üzerine konustugunu açikladi.

ABD Baskani Biden, iki ülke arasindaki ekonomik iliskilerin parladigini söyleyerek ”Hindistan ile ortaklik, tarihin herhangi bir zamanindan daha güçlü, daha yakin ve daha dinamik” dedi.

Hindistan Basbakani Modi de demokratik degerlere olan bagliligini vurgulayarak, ”Demokrasi bizim ruhumuzdur, demokrasi damarlarimizda akiyor. Biz demokrasiyi yasiyoruz ve atalarimiz aslinda bu kavrami kelimelere dökmüstü. Bu sinif, mezhep, din ve cinsiyet ayrimi gözetmeksizin böyledir” ifadelerini kullandi.

Biden‘in Çin temaslari

Biden, Hindistan Basbakani Modi ile düzenledigi basin toplantisinda Çin hakkinda söyledigi sözlerin degisecek bir sey olmadigini belirterek ilerleyen günlerde Çin Devlet Baskani Xi Jinping ile görüsmek istedigini söyledi.

Biden, Çin Devlet Baskani Xi Jinping’in “diktatör” oldugunu ima etmis, Çin Disisleri Bakanligi bu benzetmeye tepki göstererek "Açik bir siyasi provokasyon" demisti.

ABD ve Hindistan iliskileri

ABD yönetimi, Çin’in küresel çaptaki rekabetine karsi Hindistan’i stratejik bir araç olarak görüyor. Bu nedenle ABD, Hindistan ile iliskilerini güçlendirmeyi amaçliyor. Modi’nin ABD’de gerçeklestirdigi ziyaret kapsaminda iki ülke arasinda madencilik, teknolojik kalkinma, uzaycilik, ekonomi, saglik, egitim, iklim degisikligiyle mücadele, gida güvenligi, savunma ve ticari isbirlikleri konularinda kapsamli anlasmalarinin yapilmasi planlaniyor.
Kaynak: İHA