Sirbistan'da Hükümet Karsiti Protesto

Sirbistan’in baskenti Belgrad’da muhalefetin çagrisi üzerine hükümet karsiti protesto düzenlendi.



Sirbistan’da mayis ayinda yasanan silahli saldirilara tepki olarak yedinci kez "Sirbistan Siddete Karsi" basligiyla gösteri düzenlendi.

Sirbistan’in baskenti Belgrad’da Ulusal Meclis binasi önünde toplanan göstericiler, siddet içerikli programlarin yayindan kaldirilmasi, Sirbistan Radyo ve Televizyon (RTS) yönetimi ile Yayin Denetleme Kurulunun istifasi ve Içisleri Bakani Bratislav Gasic ile Istihbarat Ajansi (BIA) Müdürü Aleksandar Vulin’in görevden alinmasini içeren taleplerini yineledi. Göstericilerin toplandiklari sokaklar ve ana caddeler geçici olarak trafige kapatildi.

Baskentteki kalabaliga hitap eden gazeteci Smiljan Banjac, göstericilerin tüm taleplerine ragmen, siddetin yok olmadigini ve siddet içerikli programlarin yeni sezon tanitiminin yapildigini söyledi.

Hükümetin saldirilarla ilgili herhangi bir sorumluluk almadiginin altini çizen Banjac, "Size son kez buradan sesleniyoruz. Bir dahaki sefere daha somut adimlar atacagiz." diye konustu.

Yerel saat ile 18.00’da baslayan gösteriler, 21.00’da olaysiz bir sekilde sona erdi. Öte yandan, Sirbistan Cumhurbaskanligi Ofisinden yapilan açiklamada, Cumhurbaskani Aleksandar Vucic’in yarin ulusa seslenecegi ifade edildi.

Sirbistan’daki olaylar

Sirbistan’da 3 ve 5 Mayis’ta düzenlenen silahli saldirilarda toplam 18 kisi hayatini kaybetmisti. Saldirilarin ardindan Içisleri Bakanligi tarafindan baslatilan silahsizlandirma kampanyasi kapsaminda, bir ay içerisinde yaklasik 85 bin ruhsatsiz silah güvenlik güçlerine teslim edilmisti.
Kaynak: İHA