Marmaris'te Ev Ve Arsa Fiyatlari Yükseliyor, Emlakçilar Taleplere Cevap Veremiyor

Mugla’nin Marmaris ilçesinde yaz sezonunun gelmesiyle hem kiralik hem de satilik ev arayislari ile birlikte imari bile olmayan arsalara da talep artti. Emlak sektörü temsilcileri, "Talep çok ama fiyatlarin yüksekliginden islem yok, yüksek kiralar sebebi ile kalifiye personel kalmiyor" dedi.

Marmaris'te Ev Ve Arsa Fiyatlari Yükseliyor, Emlakçilar Taleplere Cevap Veremiyor
Dünyaca ünlü plajlari ve muhtesem dogasi sebebi ile özellikle pandemi dönemi ve Rusya-Ukrayna savasinin ardindan Ege ve Akdeniz bölgelerindeki nüfus artisi, kiralari, satilik evleri ve arsalarin fiyatlarini neredeyse 10 katina çikardi. Marmaris’te yasayanlarinin da en büyük sorunu olan fahis rakamlar her geçen gün yükselmeye devam ediyor.

"Fiyatlar artiyor ama emlak piyasasi yerinde sayiyor"

Marmaris Emlak Müsavirleri Dernegi Basin Sorumlusu Çetin Aksu, "Cumhurbaskanligi seçimleri öncesinde ’bekle gör’ moduna giren emlak piyasasi seçim sonucunda hareket beklerken döviz endekslerinin sürekli yer degistirmesi ve artmasi yatirimcilari ister istemez yine ’bekle gör’ modunda bekletmekte ve bu da piyasalari olumsuz yönde etkilemektedir. Satislar çok az. Çok ciddi satislar genel anlamda yok. Bununla beraber fiyatlar yerinde durmuyor, dolarin yükselmesini dövizin yükselmesi ile beraber fiyatlarda yine artis gösteriyor" dedi.

Marmaris’in cografi olarak sikisik bir bölge oldugunu sözlerine ekleyen Aksu, "Marmaris’te hiçbir zaman arz talep meselesi karsilanmiyor. Çünkü Marmaris cografi olarak zaten sikismis bir bölge. Marmaris’teki imar durumu belli. Konutlarin birçogu eski yapilarin yikilarak veya eski apart ve turistik tesisler yeniden el degistirip elden geçirilip apartman statüsüyle satisa çikiyor. Bununla beraber genisleme sansi bulmuyor. Yani olan imkanlar Marmaris içinde sikismis vaziyette" diyerek fiyatlarin düsmeyip daha da artacagini iletti.

"Yüksek ev kiralari kalifiye personel ve memurlari kaçiriyor"

Marmaris Emlak Müsavirleri Dernegi Basin Sorumlusu Çetin Aksu, "Marmaris’te yeterli konut olmamasi olan konutlarinda daha çok yabanciya yönelik günlük haftalik ve sezonu kiraya verilmesi neticesinde normal çalisan ailelere personele kamu kurumlarinda veya memur olarak gelen aileleri ihtiyaci cevap veremeyecek sekilde. Konutumuz yok. Maalesef olan konutlarin fiyatlari da her geçen gün artiyor. Gelir düzeyine göre ister istemez buradaki sikintilarda bas gösteriyor. Kiralamalarda zorluklar yasaniyor, bunun asil ciddi sikintisi da Marmaris’te çalisacak kalifiye elemanlarin bu bölgeye artik yavas yavas çekilmesi ile beraber personeldeki kalitesizlikle ciddi bir sorun teskil ediyor" diye konustu.



"Eski kiracilari çikarip bes alti kati fiyatina kiraya veriyorlar"

Marmaris’te görev yapan gayrimenkul uzmani Kaan Kaya ise son dönemde fiyatlarin yükseldigini ifade ederek, "Son dönemde fiyatlar yükseldi bu da pandemi ile beraber basladi.

Büyük sehirlerde kalan birçok vatandas özellikle Ege ve Akdeniz Bölgesi’ndeki bu tür yerlere gelerek talepleri arttirdilar. Talepler artinca fiyatlarda otomatikman artmis oldu. Özellikle bu sene de kiralarda ciddi bir artis var. 2 bin 500 lira olan yerlerdeki kiracilari çikartip buralari 17-18 bin hatta 20 bin liraya kiraya verenler var. Iki oda bir salon esyali eve 50 bin lira isteyen var. Tabi bu da insanlari zor duruma sokuyor. Hatta su son dönemde konusulan iste fahis fiyatlarla kiralara zam yapan ev sahiplerine iste dava açilacak hapis cezasi verecek deniyor ama bu neye göre hesaplanmasi gerekiyor. Söyle söyleyeyim; su anda 1+1 kira olarak 10 bin lirayi gördü. 15 bin isteyen de var. Satilik olarak 1+1’ler asagi yukari 2 milyon TL. Marmaris’te 2 milyondan asagi satilik ev yok. Bulunabilir mi, evet bulunabilir o da büyük ihtimalle tadilatli olur" seklinde konustu.



"Imarsiz arsalari alip ne yapacaklar biz de sasiriyoruz"

Marmaris’teki arsa fiyatlarinin da artis gösterdigini sözlerine ekleyen Kaya, "Arsa fiyatlarina gelince arsa fiyatlari da otomatikman artti. Çünkü insanlar küçük yerler alip üzerine tiny house koyma düsüncesi var. Bu düsünce ister istemez fiyatlar da beraberinde yükseldi. Geçtigimiz yillarda yüzüne bakmadigimiz yerlerin fiyatlari su anda 400-500 bini buldu. En basit örnegi Marmaris’in en uzak köylerinden biri Taslica adi üstünde her taraf tas ve suyu çok az. Orada bile geçtigimiz yillarda 30-40 bin liraya satmak için ugrastigimiz yerlere su anda insanlar 700-800 bin hatta 1 milyon lira rakam istiyorlar. Bu da beraberinde çok ciddi bir artis getiriyor. Almak isteyenler de aldiklari zaman ne yapacak bilmiyorum. Imar yok. Özellikle Marmaris köylerinin büyük bir kisminda imar yok. Marmaris’in çok az bir yerinde imar var. Özellikle Marmaris bölgesinde alinan arazilerin çogu tarla vasiflidir" diyerek fiyatlarin duracagini ön görmedigini belirtti.



"Arsa alirken mutlaka bir haritaci ile görüsün"

Gayrimenkul Danismani Canan Kotanoglu ise arsa alirken mutlaka bir haritaci ile görüsülmesi gerektigini belirtti.

Marmaris’te çok fazla talep oldugu için arsa fiyatlarinin çok yüksek oldugunu belirten Kotanoglu, "Insanlar alinan arsaya bir sey yapilabiliyor mu önce bundan gerçekten emin olsunlar. Bununla ilgili bir haritacidan mutlaka yardim alsinlar. Bu en önemli konulardan bir tanesi. Marmaris’te bir çok arsada imar yok, köy yerlesim alani içerisinde yapabildigimiz daha çok bungalov, tiny houselar yapmak isteyenler çok fazla. Yakin bir zamanda imar planlarinin gelecegi fisiltisi sesli konusulmaya baslandi bu da talepleri arttirdi. Ancak su an çok arsa olmadigi için olanlarin da fiyatlarinin çok yükselmesi taleplerin karsilanmasini kisitladi" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA