Kemeralti'ni Dünya Vitrinine Çikarmak Için Gayrimenkul Yatirim Fonu Kuruldu

Kemeralti’ni gelecege tasimak için “Izmir Tarihi Kemeralti Gayrimenkul Yatirim Fonu” kuruldu. Fonu’nun katilim paylari yerli ve yabanci nitelikli yatirimcilar için satisa sunuldu. Izmir’in kalbi olarak bilinen Izmir Tarihi Kemeralti ve Çevresi çalismalarina destek verecek Fon’a yerli ve yabanci nitelikli yatirimcilar minimum 50 bin TL yatirim yapabilecek.

Kemeralti'ni Dünya Vitrinine Çikarmak Için Gayrimenkul Yatirim Fonu Kuruldu
Izmir Büyüksehir Belediyesi öncülügünde tarihi çarsi Kemeralti’ni dünya vitrinine çikarmak için çalismalar sürüyor. Izmir Tarihi Kemeralti ve Çevresi adina kaynak olusturma ve ölçeklendirme amaciyla Re-Pie Portföy Yönetim sirketi ile “Izmir Tarihi Kemeralti Gayrimenkul Yatirim Fonu” kuruldu. Fonu genis kitlelere tanitmak, ulusal ve uluslararasi yatirimcilari fon araciligi ile bölgeye çekmek ana amacini tasiyan toplanti EGIAD Sosyal ve Kültürel Etkinlikler Merkezi’nde yapildi. Bulusmaya Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, Izmir Büyüksehir Belediye Sekreteri Baris Karci, TARKEM Genel Müdürü Sergenç Ineler, Re-Pie Yönetim Kurulu Baskani Dr. Emre Çamlibel, Re-Pie Genel Müdürü Alim Telci, Kemeralti Esnaf Dernegi Baskani Semih Girgin, Konak Muhtari Tamer Yildirim siyasi partilerin, sivil toplum kuruluslarinin ve is dünyasinin temsilcileri katildi.

Projeyle birlikte bölgeye 1 milyar dolarlik bir yatirimin hedeflendigini belirtildi.

“Hem türkiye’ye hem de dünyaya örnek olacak”

Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, “Izmir Büyüksehir Belediyesi’nin vizyonunda Kemeralti bir numaradir. Restoranlariyla, kafeleriyle, otelleriyle, pansiyonlariyla, esnafiyla 24 saat yasayacak civil civil bir Kemeralti Izmir Büyüksehir Belediyesi’nin birinci önceligidir. O nedenle bu yol kesismesinden çok mutluyuz. Bugün Türkiye’ye, dünyaya örnek bir model insa edilmeye baslaniyor. Bu modelde özel sektör, finans sektörü, esnaf, küçük üretici birlikte hareket edecek. Bu fona 50 bin lirayla ortak olunabiliyor. Esnafimiz buraya ortak olmali. Hem kendi gelecegini büyütmek, güzellestirmek hem de ekmegini kazandigi Kemeralti’ni iyilestirmek için.” dedi.

“Etki yatirimi önemli bir finansal getiri hedefliyoruz”

Re-Pie Portföy Yönetimi Kurucu Ortagi ve Yönetim Kurulu Baskani Dr. M. Emre Çamlibel de, toplantida yaptigi konusmada Izmir Tarihi Kemeralti Gayrimenkul Yatirim Fonu’nun bir ‘etki yatirimi’ olduguna dikkat çekerek, “Etki yatirimi ile finansal getirinin yani sira ölçülebilir pozitif sosyal, ekonomik veya çevresel etkiyi elde etmek hedeflenir” dedi.

Çamlibel, “Fonun temel motivasyonu yeniden islevlendirme ile yasanan deger artisinin yani sira bölgenin sosyal, kültürel ve çevresel durumlarinin gelismesidir. Izmir Tarihi Kemeralti Gayrimenkul Yatirim Fonu ile yatirimcilari hem kazandirmaya hem de Izmir Tarihi Kent Merkezi gibi kültürel bir mirasin hak ettigi degeri görmesi için katki saglamaya davet ediyoruz” diye konustu.

“Amaç Kemeralti Çarsisi’nin kalkindirilmasi”

Kemeralti’nin tarihsel, kültürel, ticari ve turistik açidan önemine deginen TARKEM Genel Müdürü Sergenç Ineler de Kemeralti ve çevresindeki projeler ve hayata geçirilecek çalismalari içeren sunumuyla katilimcilara bilgiler verdi. Ineler “Kurulmus olan bu fon ile çalismalarimizda daha hizli bir ivme kazanmis olacagiz UNESCO Dünya Mirasi Yolunda olan Kemeralti ve çevresini kendi özgün kentsel yenileme modelimiz ile canladirarak degerlerini gün yüzüne çikararak ulusal ve uluslararasi anlamda örnek teskil edecek projelerle Kemeralti ve Çevresini Türkiye’nin ve Dünya’nin en çok taninan ve ziyaret edilen bölgelerinden biri olmasi için ortak akilla çalismalarimizi sürdürecegiz” dedi.

Fonun amaci nedir?

Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer’in yönetim kurulu baskani oldugu TARKEM’in liderliginde, Izmir Tarihi Kemeralti ve Çevresi adina kaynak olusturma ve ölçeklendirme amaciyla TARKEM liderliginde Re-Pie Portföy Yönetim sirketi isbirligi ile “Izmir Tarihi Kemeralti Gayrimenkul Yatirim Fonu” kuruldu. Izmir Tarihi Kemeralti Gayrimenkul Yatirim Fonu, Izmir Tarihi Kemeralti ve çevresi adina kaynak olusturma ve ölçeklendirme konseptiyle kurumsal ve bireysel nitelikli yatirimcilar ile bölgesel dönüsüm saglayarak bölgenin tarihi dokusuna yakisir bir görünüme kavusmasini saglayarak Izmir Tarihi Kent Merkezi’nin UNESCO Dünya Mirasi olmasina katki saglamayi amaçliyor. Izmir Tarihi Kemeralti Gayrimenkul Yatirim Fonu ‘etki yatirimi’ olarak finansal getirinin yani sira ölçülebilir pozitif sosyal, ekonomik veya çevresel etkiyi elde etmeyi de hedefliyor. Fonun gelir vergisi muafiyeti sunmasi da özellikleri arasinda.
Kaynak: İHA