90 Yillik Ömrünün 75 Yilini Meslegine Adadi, Simdi Ise Mesleginin Yok Olmasindan Korkuyor

Diyarbakir’da yasayan 90 yasindaki Kemal Gurcum, 75 yildir saraciye meslegini sürdürüyor. Gurcum, kentte meslegin son temsilciligini yaparken mesleginin yok olmasindan korkuyor.

90 Yillik Ömrünün 75 Yilini Meslegine Adadi, Simdi Ise Mesleginin Yok Olmasindan Korkuyor
Merkez Sur ilçesinde bulunan saraciye ustasi 90 yasindaki Haci Kemal Gurcum, 75 yildir sürdürdügü mesleginin unutulan meslekler kategorisine girmesinden korkuyor. 15 yasinda adim attigi mesleginde sabirla üretim yapiyor. Gurcum, ürettigi saraç takimlarini ise Türkiye’nin dört bir yanina gönderiyor.

Diyarbakir’a 1960 yilinda geldigini söyleyen Gurcum, "90 yasindayim. Hayvan derisinden kemer yapiyorum. Bu meslegi burada benden baska hiç kimse yapmiyor. 15 yasinda babami ile saraçlik meslegine basladim. Inek derisinden ayakkabilar, at eyeri ve kemer yapiyorum. 80, 90 yil önce lastik ayakkabi olmadigi için bizim yaptigimiz deri ayakkabilari alirlardi. Simdi ise yaptigimiz ayakkabilari süs için alip asiyorlar" dedi.



"Çalistigim masam 60 yillik, kullandigim makinemi 1960 yilinda aldim"

Günde 5,6 adet ayakkabi yaptigini ifade eden Gurcum, "Meslegimi çok seviyorum ve halen de çalismaya devam ediyorum. At eyeri yapiyorum ve Türkiye’nin birçok noktasina gönderiyorum. Çalistigim masam 60 yillik, kullandigim makinemi 1960 yilinda aldim. Tamiratini bile ben yapiyorum. Bazen de tamirci çagiriyorum. Artik eskisi gibi degilim, yaslandim" diye konustu.

Kaynak: İHA