Bakan Çavusoglu Açiklamasi 'Suriyelileri Gönderelim Ama Insani Bir Sekilde Türk'e Yakisir Bir Sekilde Gönderelim'

Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, Körfez ülkelerinin destegiyle 1 milyondan fazla Suriyelinin ülkelerine gönderilmesi için altyapi olusturduklarini belirterek "Biz tüm bu detaylari düsünüyoruz. Dönüs böyle olur. Bazilari gibi bagirarak, çagirarak, irkçilik yaparak, insanlik disi muamele yapacagim diyerek olmaz arkadaslar. O zaman bizim irkçilardan ne farkimiz kalir? Evet, gönderelim ama insani bir sekilde gönderelim degil mi? Türk’e yakisir bir sekilde gönderelim degil mi" dedi.

Bakan Çavusoglu Açiklamasi 'Suriyelileri Gönderelim Ama Insani Bir Sekilde Türk'e Yakisir Bir Sekilde Gönderelim'


Bakan Çavusoglu, Antalya’nin Kepez ilçesinde düzenlenen mitingde 12 yildir devam eden Suriyeliler konusuna çözüm bulmak için Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in önemli çalismalar yaptigini belirterek "Simdi herkes elini vicdanina koyup söylesin. Seçim dönemi olmasina ragmen 12 yildir devam eden bu Suriye sorununa çözüm bulmak için hangi siyasetçi kalkar Moskova’ya gider? Suriye rejimi, Rusya ve Iran’la bir araya gelir ve bu sorunu çözmek için çaba sarf eder? Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan’dan baska bir lider böyle bir sey yapabilir mi? Bakanini gönderir mi? Çünkü neden biliyor musunuz? Suriye’deki terörü temizlememiz lazim" diye konustu.



Bugüne kadar terörden temizlenin bölgelere 550 binden fazla Suriyeliyi gönderdiklerini hatirlatan Bakan Çavusoglu, "Iste bugün bir temel atildi. Ben bunu kaç gündür söylüyorum. Körfez ülkelerin de destegiyle 1 milyon ilave Suriyelinin güvenli bölgelere dönmesi için orada gerekli, ev dahil, altyapiyi olusturuyoruz. Rejimle de yine Moskova’da görüstügümüz gibi bir taraftan PKK, YPG’ye karsi mücadele, bir taraftan Suriye’nin toprak bütünlügünü koruma, diger taraftan da Türkiye’deki Suriyelileri rejimin de kontrol ettigi yerlere güvenli bir sekilde döndürmeyi konustuk. Disisleri bakan yardimcilari düzeyinde bir komisyon kurma karari aldik. Içinde diger kurumlarimiz da olacak. Ve burada bir yol haritasi üzerinde çalisacagiz. Bu yol haritasi içinde Suriyelilerin nasil Suriye’ye döndürülecegi de var. Biz tüm bu detaylari düsünüyoruz. Dönüs böyle olur. Bazilari gibi bagirarak, çagirarak, irkçilik yaparak, insanlik disi muamele yapacagim diyerek olmaz arkadaslar. O zaman bizim irkçilardan ne farkimiz kalir? Evet, gönderelim ama insani bir sekilde gönderelim degil mi? Türk’e yakisir bir sekilde gönderelim degil mi" seklinde konustu.



AK Parti Antalya Il Baskani Ali Çetin, Kepez Belediye Baskani Hakan Tütüncü ve milletvekillerinin de eslik ettigi mitingde Millet Ittifaki adayi Kemal Kiliçdaroglu’nu da Azerbaycan üzerinden elestiren Çavusoglu, "Türk’ün yolu kardeslerimizle orta koridordan geçer. Türk yurdu topragi Susa’dan geçer. Kemal Kiliçdaroglu çikti elinde bir harita. ‘Bu benim dahi projem’ dedi.

Bir bakiyoruz Azerbaycan baypas edilmis. Can Azerbaycan’dan ne istiyorsun Kiliçdaroglu? Kardeslerimizle derdin ne? Azerbaycan topraklarini kurtarirken ‘Türkiye Azerbaycan’a maalesef yardim etti’ diyenlerden baska bir sey beklenmez" diye konustu.

Kaynak: İHA